| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 10:29 Заглавие: Моля за помощ разбиращите от електричество |
|
|
Накратко - в нова кооперация ел.инсталацията е с три проводника - бял троен мостов кабел, който излиза от стената към всяка конзолна кутия за контакти. С фазомер лесно намерихме фазата, но въпросът е - как да намерим и разграничим заземителния проводник от нулевия? Изолациите са с еднакви цветове, така че не помагат особено. Имам и мултицет, ако се наложи да се мери нещо...
Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:10 Заглавие: |
|
|
| Невъзможно 3 мостов да е с еднакви цветове. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:36 Заглавие: |
|
|
| Ами наистина е такъв - едната изолация е кафява /на фазата/, а другите две са сиви... |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 11:50 Заглавие: |
|
|
Този кабел определено не е по предназначение. При включени консуматори и евентуално вече на места грешно свързване на нула и земя мисля че няма много големи шансове да стане с просто замерване. Аз бих разкачил всички консуматори от жилището и също така кабела от таблото. След това бих свързал батерийка на кафявия и единия сив. Преди това е добре да се пробва дали все пак няма напрежение по кабелите разбира се. Сивия се маркира за нулев по всички контакти и места където се подава този кабел (с мултицет се мери на кой сив ще излезе напрежение). След което всичко се свързва както си трябва. Примерно кафявия на фаза, маркирания сив на нула и другия на земя (табло и контакти). То няма да както трябва щото кабела не е за там ама карай. Ако не разбираш много по-добре викни някой да го оправи че грешно заземяване не е съвсем безопасно ... _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:09 Заглавие: |
|
|
Мда... мерих го това. За съжаление напрежение излезе и на двата сиви кабела, което ме обърка съвсем.
Тоест:
Един сив + кафяв = 220V
Друг сив + кафяв също = 220V
Пробната лампа си свети и при двете положения без проблем.
Е как да разбера при това положение кой от двата сиви кабела какъв е? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:11 Заглавие: |
|
|
| Нулата и земята са обединени. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:30 Заглавие: |
|
|
Ами да затова трябва да разкачиш кабелите. От табло, контакти, бойлери и каквото още имаш. Тогава мериш. Не се знае какво и къде е връзвал електротехника и до колко е бил такъв а и повреден уред също би окъсил земя и нула. Затова разкачаш всичко. Само факта че имаш такъв кабел говори достатъчно за електротехника. В западна страна можеш да го осъдиш за полагането на такъв кабел. Има си стандарти които трябва да се спазват за да не стават грешки. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 12:58 Заглавие: |
|
|
| А защо не ,по кафявия да се пусне заземяването или зануляването ,и така вече няма значение кой сив е нулата. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 16:09 Заглавие: |
|
|
Кабела ако е с подредба:
1 кафяв
2 бял
3 бял
няма да има проблем но ако кафевия е в средата лошо ох  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2007 16:17 Заглавие: |
|
|
За съжаление точно това е проблема - плосък трипроводен мостов кабел, като в средата е жицата с кафява изолация и е фаза, а отстрани са проводниците със сива изолация...
Хм, голяма чуденка. Добре де, с мултицет не може ли да се замери нещо - съпротивление ли, какво ли? Или просто земята и нулата са свързани накъсо в тази инсталация, което ми се вижда вай-вероятно. Примерно - след разкачане на всички уреди, ако с мултицета допра сондите до двата сиви кабела и ми даде съпротивление 0, това означава че всъщност земята и нулата са свързани и няма значение кое къде ще сложа, нали така? |
|
|
 |
|