| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gogo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 15:30 Заглавие: Апарат за точкови заварки |
|
|
Апарата е доста стар, турски.Състои се от един П-образен трансформатор с две макари.Първичните намотки са от алуминиев проводник с дебелина около 6 квадрата.Има две вторични- едната за точкова заварка с 1 брой навивки от десетина листа алуминиева шина, а другата вторична /за електрожен/ има по преценка около 50-80 навивки от 1 лист алум. шина.Първичните не знам колко са им навивките.Има табелка на апарата на която пише, че може да работи на монофазно и трифазно напрежение но само толкова по табелката.Другото е, че не се знае начало и край на първичните.Може ли да помогнете с навързването на първичните за трифазно напрежение, а в краен случай монофазно? Ето и една схема на това което успях да сваля от апарата
 _________________ Няма човек който да не зависи от електрониката |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 1:10 Заглавие: |
|
|
С две макари е еднофазен трафа. При това положения би могло да работи само с две от фазите на трифазния ток (трифазния траф има три макари). Ако това е така има 2 включвания: 220 и 380V. Т.е. за 380 би трябвало да се включват допълнително още малко навивки за да компенсират по-високото напрежение. Трябва да намериш тази допълнителна намотка. Ако съм прав до тук, би могло това да е само една намотка или две - по една на всяко рамо ... може и повече да са въпреки че няма логика. Според мен това би трябвало да са намотки 2,3 и 4 или само една или пък две от тях.
Може да свържеш вторичната която трябва да работи като електрожен към вторичната на друг електрожен.Така трафа ще работи като повишаващ. Тока би трябвало да е малък ... не повече от няколко ампера. Целта е да замериш какви напрежения излизат на първичните намотки и да определиш спина им за да знаеш как се включват последователно. За 380 волта би трябвало всичките (или поне повечето) да са навързани последователно. За 220 би трябвало една част от намотките да остане свободна.
По принцип може само да се гадае по рисунката. Ако искаш замери напреженията както ти обясних и кажи какъв е резултата. Дай всички измерени напрежения. Тогава ще е по лесно. Внимавай със замерването. Ако вържеш трафа към друг електрожен на първичната ще изкара повече от 380 волта ако всички са навързани. Тока също ще е в изобилие! Можеш да захраниш трафа и с по-ниско напрежение. Ще е по-безопасно но все пак не съвсем. Сметките така или иначе пак ще излязат.
---
Трафа е далеч от оптимален за точкова заварка а и с една единствена навивка (ще излезе около 1 волт) надали ще изкара достатъчно напрежение за това. Загубите по веригата трябва да са нулеви. Обикновено за да се компенсират се изисква по високо напрежение. Но не пречи да пробваш. Имай пред вид че за точкова е необходима и сравнително голяма сила на притискане на детайлите. Евентуално лостова система ще е от полза. Разновидност на точковата е релефната .... потърси в интернет. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 17:48 Заглавие: за апарата |
|
|
| Според мен всичките намотки отляво на рисунката са първична намотка (без единичната) и вероятно е за 380 волта (две фази), което трябва да се подаде м/у превключватела и клема 4, междинните изводи трябва да са свързани, ако не-сложи мостове. За по-сигурно пробвай с 220V, ако е слабо- тогава с 380. |
|
|
 |
gogo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 18:03 Заглавие: |
|
|
Свързах тези намотки към които е превключвателя и още други две, всичките последователно на 220в.При това положение на слаба степен прави не лоши заварки.На последната степен /намотките които са към превключвателя не играят/ пада АП 25А, но нямах възможност тогава да пробвам с по голям.Апарата ми е далечко затова при следващото ми посещение ще правя още опити и ще споделя резултата.Благодаря Ви. _________________ Няма човек който да не зависи от електрониката |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 19:25 Заглавие: |
|
|
| Във всеки случай трафа на празен ход не би трябвало да консумира повече от 1-2 ампера от 220-те волта. Ако е повече значи в първичната са малко навивките. |
|
|
 |
gogo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 30, 2007 20:40 Заглавие: |
|
|
Правилно, аз просто не съм уточнил.... Лостовата система която притиска електродите към материала е комбинирана с прекъсвач и само когато е в притиснато положение включва трафа. _________________ Няма човек който да не зависи от електрониката |
|
|
 |
|