emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 06, 2007 19:29 Заглавие: За какво служи втория термостат на автомата за лед? |
|
|
Здравейте! Имаме един ледогенератор "OBODIN", доста стар, модел не пише никъде. Преди време отказа да работи и местните майстори заключиха, че е заминал програматорът, но не може да се намери никъде. По принцип се бях зарекъл да не се занимавам с охладителна техника, предостатъчно друга работа си имам, че и това да уча, ама този отговор ме амбицира. И отворих програматора. Механичен е, с едно ексцентрично колело, което натиска едно рамо, а при отпускане една пружина го връща. Всъщнот, от пружината се завърта колелото, което сменя програмите. Пружината отслабнала и затова блокира-няма сила да превърти. Подложих шайбичка и работата стана. До тук добре... Ама аз такива изпълнения не обичам. Изгубих няколко часа, за да проуча как работи това чудо, включително съставих и схема на програмата. И си взех едно ПИК-че, направих си програматор, който според мен е много по-добър. Сега машината работи с моя програматор вече два дни и няма проблем. Но при свалянето на стария, се оказа, че има още един термостат. За него просто нямам идея за какво служи.
Можете ли да ми кажете каква е функцията на втория термостат, за да не се окаже, че при определени условия ледогенераторът не работи коректно?
Допълнително за този ледогенератор-формите са обърнати с отвора надолу кубчета(пирамиди). Отдолу пръска оборотна вода от циркулационна помпа, като едновременно с това се включва охлаждането, за да направи лед. При досигане на зададената температура се включва вода от водопровода, която облива(затопля) формите и кубчетата падат долу. |
|