|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mishoboss Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 13:51 Заглавие: Мултимедийна система в колата с Nokia N95 ? |
|
|
Здравейте,
имам някои идеи и бих искал да задам няклоко въпроса. Предполагам всички сте наясно с възможностите на Nokia N95 - GPS, Wi-Fi, радио и тн. Идеята е това устройство да замести car audio системата, скъпите GPS системи и блутуут хендсфрийтата. Съвсем скоро телефона ще е на цена около 600 лв. втора ръка, а тези пари струва само една средностатистическа GPS система. Но не това е най-голямото преимущество според мен. Най-голямата полза от това е, че излизайки от колата всичко, което взимаш е телефона си. Не панела на радиото, не GPS приемника, не се притесняваш за TFT монитора или скъпата Garmin GPS система.
Сега въпроса ми е свързан главно със свързването на телефона към говорителите на колата. Как може да стане това? От телефона излиза стандартния 3.5 мм. аудио жак. Към него по начало се вкючва стерео хендсфрийто или дистанционно управление, които служат и като антена за радиото. Идеята е изцяло да се замести стандартната аудио система в колата, а не телефона да се включва към AUX-a. Също така не съм много наясно с техническите характеристики на устройството и дали няма да е необходим усилвател. Също така по някакъв начин трябва да се отдели антената на радиото от хедсфрийто и да се свърже към антената на колата.
Та въпроса ми е - възможно ли е всичко това? Съжалявам ако задавам глупави въпроси, не съм наясно.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
night_pz Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 19:57 Заглавие: |
|
|
Принципно е възможно.
Усилвателя ще е задължителен разбира се. 3,5мм изхода се свързва с усилвател, като кабела до усилвателя ще действа като радио антена. Още по перфектно става ако си купиш Bluetooth stereo ресийвър и го сложиш в багажника до усилвателя и при влизане в колата само си пускаш bluetooth-а и музиката започва да звучи без нито един кабел, директно от джоба ти! Но тогава губиш функцията FM радио заради антената и по точно липсата и.
GPS функциите на N95 както се оказва не са от най добрите и не може да става и дума да се сравняват с отделните решения на Грамин, но все пак ще върши някаква работа.
За гледане на видео нокията става по принцип, но с екран едва 2,6инча, въпреки че е един от най големите при GSМ-те, за гледане в кола ще е трудна работа. Може а се закупи по голям TFT екран и през TV изхода на нокията да се върже и да се гледат там клипове и филми. |
|
|
 |
mishoboss Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2007 21:45 Заглавие: |
|
|
Аз лично предпочитам да използвам стойка за телефона в колата. Така хем ще може да е постоянно включен към захранване, хем ще се ползва кабел за антена, хем ще е позициониран на удобно място за гледане на навигацията или видео. Захранването е задължително защото GPS-a и музиката ще го изтощят за отрицателно време.
Не е проблем да се купи отделен TFT екран (даже с вграден TV тунер струват по около 180-200 лв.). На мен обаче главната идея е да имам навигация, за която да не се притеснявам нощем, както и аудио система без всеки път да се чудя къде да държа панела на радиото. Освен това си е и гъзария да звучи музиката и изведнъж затихва и чуваш "08ххххххх is calling you" И всичкото това на една вече доста приемлива цена.
| Цитат: | | GPS функциите на N95 както се оказва не са от най добрите и не може да става и дума да се сравняват с отделните решения на Грамин, но все пак ще върши някаква работа. |
Какво имаш в предвид с това? Самия ресийвър ли не е на ниво или софтуерно нещата не са изпипани. Ако е софта, има доста заместители. |
|
|
 |
mishoboss Гост
|
Пуснато на: Пон Сеп 24, 2007 12:57 Заглавие: |
|
|
| Днес пробвах с една N70 към домашната уредба в жака за микрофон (AUX-a е на чинчове и нямаше как да я вържа там). Като се увеличи звука и почва яко изкривяване и шум. Уредбата не действа ли един вид като усилвател? Или може би трябва да се върже към AUX-a? |
|
|
 |
mishoboss Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 25, 2007 14:35 Заглавие: |
|
|
То се е видяло, че сам ще си разисквам темата
Днес вързах телефона към AUX-a на уредбата и звука беше на доста добро ниво, да не кажа отлично. С един добър усилвател нещата ще заспят според мен.
Единственият въпрос, с който още не съм съвсем наясно е антената на радиото. Най-лесният вариант е да се използва кабела, който ще ходи към усилвателя в багажника. Той ще е около 3 метра и ще е прокаран най-вероятно по левия праг. Малко обаче се съмнявам това да върши достатъчно добра работа. Изхождам от това, че и в момента има кабел, който стига до антената на колата от зад. Когато антената е спусната се ловят 3-4 станции и то с проблеми, когато е вдигната се лови всичко отлично. А едва ли приемника в телефона е по-силен от приемника на Sony CDX-200
Та дайте някаква идея как да се отдели антената от кабела, който излиза от телефона. Благодаря предварително  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|