Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Тактов генератор с тригер на Шмит

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cobreti
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив/Поморие

МнениеПуснато на: Вто Сеп 25, 2007 19:44    Заглавие: Тактов генератор с тригер на Шмит Отговорете с цитат

Някой може ли да ми обясни как работи тази схема. Попринцип кондензатора трябва да се разрежда и зарежда през резистора и така да се получават на изхода импулси, но не мога да разбера кое точно ще накара кондензатора да се разреди при условие, че входното напрежение е постоянно и според мен кондензатора ще се зареди и до там....
Иначе входното напрежение е 5V. Това е тригер на Шмит реализиран с И-НЕ (ИС 7414). На изхода ще има вързан зумер и за това му трябва тази тактова честота. Знам, че има 100 други начина за тактив генератор, но ми искат този. Surprised
Трябва да избера стойности на резистора и кондензатора. Изчислявам ги с формулата Т=(3.R.C)/4. Чесотата ми е 4kHz. Избирам C=4,7uF и за R се получава около 70 ома. Но не знам дали изобщо тази формула може да се ползва в случая (освен варианта проба-гешка ). Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Сеп 25, 2007 20:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
и според мен кондензатора ще се зареди и до там....
така е.Сигурен ли си за схемата Confused
Върнете се в началото
cobreti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 25, 2007 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

ShaGratH^ написа:
Цитат:
и според мен кондензатора ще се зареди и до там....
така е.Сигурен ли си за схемата Confused

Така ми я начерта преподавателя. Или ми е оставила играчка закачка- да се сетя нещо (което не се сещам Embarassed ). Но си мисля, че трябва да има трионообразно напрежение напрежение на входа. Не знам и аз...
Върнете се в началото
ShaGratH^
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Сеп 25, 2007 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми ти си готов!Точно на входа трябва да са триъгълни.Дай поща да ти покажа нещо.
Върнете се в началото
cobreti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 25, 2007 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

ShaGratH^ написа:
Ми ти си готов!Точно на входа трябва да са триъгълни.Дай поща да ти покажа нещо.

Извинявай, бях навън. Вече сложих отметка да ми е активен маил-а и ако иска6 ми пиши там. Wink
Върнете се в началото
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Сря Сеп 26, 2007 8:12    Заглавие: Отговорете с цитат

ИС 7414 са шест инвертора които имат хистерезис,тоест има различен праг на превключване при положителен и отрицателен сигнал,тоест в един чип имаш 6 тригера на Шмид.Никъде няма няма NAND елементи.Принципно ако сигнала се взима от кондензатора получаваш ГЛИН ,а ако се вземе от изхода на тригера на Шмит получаваш мултивибратор.Тук не се поддава никакво входно напражение само с пускане на захранването схемата трябва да почне да генерира.Кондензатора се презарежда с различна поляритет спрямо това че при достигане на праг на превключване изхода на схемата си сменя полярността.Ако ти трябва нещо за тебе си най-добре сложи един потенциоетър на местото на резистора и чрез него си задай точно честотата(ще ти трябва честотомер или осцилоскоп),ако ти трябва за проект разрови се из книгите на Конов и Попов там ще намериш точните формули.
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
cobreti
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 26, 2007 10:37    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
ИС 7414 са шест инвертора които имат хистерезис,тоест има различен праг на превключване при положителен и отрицателен сигнал,тоест в един чип имаш 6 тригера на Шмид.Никъде няма няма NAND елементи.Принципно ако сигнала се взима от кондензатора получаваш ГЛИН ,а ако се вземе от изхода на тригера на Шмит получаваш мултивибратор.Тук не се поддава никакво входно напражение само с пускане на захранването схемата трябва да почне да генерира.Кондензатора се презарежда с различна поляритет спрямо това че при достигане на праг на превключване изхода на схемата си сменя полярността.Ако ти трябва нещо за тебе си най-добре сложи един потенциоетър на местото на резистора и чрез него си задай точно честотата(ще ти трябва честотомер или осцилоскоп),ако ти трябва за проект разрови се из книгите на Конов и Попов там ще намериш точните формули.
Успех!

Много си прав yani kokas. Наистина няма да има нужда от този вход дето съм сложил там. А и тригера наистина си е само инвертор. Преди тов използвах 4093 и там са И-НЕ-та и за това малко наизуст съм говорил. Сега трябва да е по-ясно схемата

Мерси много пак yani kokas. Exclamation
yani kokas написа:
Тук не се поддава никакво входно напражение само с пускане на захранването схемата трябва да почне да генерира.

Попринцип този блок служи като защита- при повишаване на тока в самия модул над 60mA да се включи този зумер, като един компаратор пуска сигнал към зумера когато този ток стане над 60mA. Така, че ако зумера почне да си пищи още при пускане на захранването на схемата няма да има ефект. Явно ще трябва изхода на компаратора да го свържа със захранването на схемата и той да я включва и изключва ????
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 26, 2007 11:56    Заглавие: Отговорете с цитат

cobreti написа:
при повишаване на тока в самия модул над 60mA да се включи този зумер, като един компаратор пуска сигнал към зумера когато този ток стане над 60mA. Така, че ако зумера почне да си пищи още при пускане на захранването на схемата няма да има ефект. Явно ще трябва изхода на компаратора да го свържа със захранването на схемата и той да я включва и изключва ????

Изхода на компаратора трябва да ти управлява някакъв ключов елемент (реле, транзистор ...) който да комутира захранването на схемичката.
Ако за направата на генератора ползваш някой NAND примерно, то следващия елемент може да бъде ползван като повторител (инвертор), а единия му крак (вход) като "разрешение" по сигнал от изхода на компаратора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети