| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zot Нов потребител

Регистриран на: 21 Яну 2005 Мнения: 46 Местожителство: nqkyde tam (VT)
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 2:50 Заглавие: Захванване на НЧУ с прекалено високо напрежение. |
|
|
Здравейте, надявам се въпроса ми да не се стори толкова смешен на повечет от вас, но съм позабравил какво ме учиха в училище.
Та проблема ми е че имам 2 усилвателчета(по 1 канал) които се захванват със 10-50V (36V за 28W) и харчат по 5 ампера пиков изходен ток. От друга страна 'снабдителят' ми ме .. снабди със траф : 300VA 60V.
До колкото помня следкато го изправя и стабилизирам то ще се качи със 1,4, което прави проблема ми още по-голям.
Моля ви, кажете ми по какъв начин да сваля напрежението (предполагам, че няма да стане просто като плясна няколко много мощни резистора )
Ако подхвърлите някоя схемка, или идея ще съм мн благодарен! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 13:48 Заглавие: |
|
|
| Сменяш трафа, пренавиваш вторичната на трафа или сменяш усилвателчетата с други за по-високо напрежение. Последното май е по-добрата алтернатива. Стабилизиране на захранване за крайно стъпало не че въобще не се практикува но за теб ще е малко изсилена такава операция. Правиш разлика между стабилизиране и изглаждане с кондензатори нали? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 14:30 Заглавие: |
|
|
Здрасти.
Значи най добре щеше да е да има средна точка вторичната намотка т.е. 2х30 В като ги изправиш стават +/- 42 V което е идеално за две стъпалца по стотина вата на 8 ома. Ако нямаш средна точка правиш изкуствена но не е много добро решение, въпреки че може да опиташ да видиш как ще работи. За целта слагаш пак два филтрови кондензатора (примерно по 10 000 uF / 50 V) след греца. Като паралелно на всеки по един изравнителен резистор 1 кОм / 2 W. Средната точка е там където са свързани. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 19:47 Заглавие: |
|
|
| Заставам на страната на госта. |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 15:47 Заглавие: |
|
|
Знам какво е стабилизирано, и добре че не почнах да се чудя и за такива транзисотри;) Както се досещате несъм правил много усилватели до сега;)
Като най-големият глупак тръгнах да правя някаква стара схема от руско списание с 2 греца, и 4 кондензатора, която би-трябвало да изкара средна точка - тя изкарва, но от 60V~ би трябвало да изкара +-80
Май ще пробвам това със средната точка на 2 та кондензатора шунтирани със съпротивления, макар че навред където чета пише че тази схема се използва само за слаби токове. Да се надяваме че товара ще е симетричен спрямо масата:) ... дали има ценер за 40V
Нямам много $ да купувам нови усилватели, а и тия вече сглобените трябва да ги използвам за нещо Трафа също. А този да го пренавивам... нямам някой материали, и ще ми е много зор... вярно че навивахме в даскало, ама ония бяха 5W мах;)
Стискайте палци като тръгне да свири да не почне и да пуши
Благодаря за всички съвети, ако имате идей моля пишете ! |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 16:18 Заглавие: |
|
|
| Няма ли начин да се развие част от вторичната намотка.Не е най-удачното решение но е приемливо(по приемливо от вариянта да правите изкуствена маса с два кондензатора). |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 16:54 Заглавие: |
|
|
| Няма да стане с с изкуствена средна маса от кондензатори.Тя винаги ще "свири" в такт с ниските честоти.Освен това много трудно ще я държиш в средата,много рядко усилвателите консумират еднакви токове от двете рамена...А и стъпалата вероятно си искат симетрично.. |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 17:10 Заглавие: |
|
|
| ОООО!То ако е несиметрично няма никакъв шанс за средна точка - задължително ще има взривове. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2007 17:12 Заглавие: |
|
|
Е и другите не са правили преди да направят първия то ясно и всеки е правил и по няколко и глупави схеми. То от това се учи. Няма разумна алтернатива да намалиш напрежението ако не пипнеш трафа. Ще ти излезе по-трудоемко и икономически по-неизгодно да модифицираш захранването. Усилвателчетата не са скъпи вече. С малко пари ... 20-30 лева ще намериш мощни чипове за високо напрежение и с малко необходими външни елементи. Трафа си е добре така ако питаш мен. А тези които имаш и със средна няма да паснат към този траф. Кондензаторите също са пари! Смятай по левче на 1000uF.
100W с TDA7294 за 15 лева на канал сглобен и тестван но за +-50 волта. Със сигурност има и свързване за изкуствена средна точка. За 30 лева си решаваш проблема. Трафа ще пасне чудно а и чиповете не са лоши. Трафа има даже сила и за мостово свързване на усилвателите (4хTDA7294) и ще стане 2х150 вата. При мостово и проблема със средната точка ще е по лесен защото товара няма да е към маса ... с резисторите ще стане без проблем.
П.П. Ако резисторите не смогнат да държат потенциала можеш да `усилиш` действието им така както усилваш и сингал - с едно стъпало. На входа изкуствената нула а изхода през един мощен резистор 50-100 ома към средата на кондензаторите. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Zot Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 14, 2007 16:11 Заглавие: |
|
|
@joda явно има нещо телепатично в поста ти;) точно със 7294 съм. Но са вече сглобени схемки направени за двуполярно захранване. Дадоха ми ги за 80W, евентуално 100, ако подсиля пътечките отдолу. Всъщност незнам до колко трафа ще ги изхрани, според параметрите които са написали към листовката със схемата, но пък и аз нямам чак толкова мощни колони всеоще.
Предпочетох да взема готови усилвателчета, защото във условията на студентско общежитие трудно ще докарам толкова фина и качествена изработка, без да се скарам със съквартирантите и да оплискам тапета:)
Явно нямам много избор, така че скоро ще се захващам със траф-а... все ще се справя, като преди, само че този не е 5 ватов а 300
Кажете ми има ли някой трикове при тия трафчета. Как да го инкростирам със лак, защото това парче малко ще ми е трудно да го потопя във ... някоя кофа;)
Мога ли да използвам същите проводници, които ще развия (на това разчитам всъщност;) )
Благодаря за съветите предварително! |
|
|
 |
|