Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

БДС стандарти за изготвяне, изчертаване и оформяне ЕСКД

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lz2esa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 15, 2005 19:27    Заглавие: БДС стандарти за изготвяне, изчертаване и оформяне ЕСКД Отговорете с цитат

Имам предложение - Ако някой случайно се интересува от тази тема ще се радвам да я дискутираме тук. Ако никой не се интересува нека тя бъде изтрита.
stoyo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 8:51    Заглавие: ЕСКД Отговорете с цитат

Мисля, че стандартите от ЕСКД са отдавна отменени. Има много нови:
БДС ISO 7200:1995 Технически чертежи. Основни надписи
БДС ISO 7573:1996 Технически чертежи. Списък на съставните части
БДС ISO 8015:1997 Технически чертежи. Основен принцип за предписване на допуски
БДС ISO 5457:1995 Технически чертежи. Размери и оформяне на чертожните листове
БДС ISO 5458:1996 Технически чертежи. Геометрични допуски. Допуски на местоположението
БДС ISO 5459:1996 Технически чертежи. Предписване на геометрични допуски. Бази и системи от бази за геометрични допуски
БДС EN ISO 1660:2000 Teхнически чертежи. Нанасяне размерите и допуските на формата на профили
БДС EN ISO 5455:2000 Технически чертежи. Мащаби
БДС EN ISO 5456:2001 Технически чертежи. Методи на проектиране.
БДС EN ISO 6433:2000 Технически чертежи.Означаване съставните части на изделията
БДС EN ISO 7083:2000 Технически чертежи. Знаци за геометрични допуски. Съотношения и размери
БДС ISO 128:1995 Технически чертежи. Основни правила за изобразяване
БДС ISO 129:1995 Технически чертежи. Нанасяне на размери. Общи принципи, определения, методи на изпълнение и специални означения
БДС ISO 406:1995 Технически чертежи. Нанасяне граничните отклонения на линейните и ъгловите размери
БДС ISO 1101:1995 Технически чертежи. Геометрични допуски. Допуски на формата, ориентацията, разположението и биенето. Общи положения, определения, знаци и означаване в чертежите
БДС ISO 3040:1996 Технически чертежи. Нанасяне на размери и гранични отклонения. Конуси
БДС ISO 3098:1998 Технически чертежи. Шрифтове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ТоHu
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 7:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата е интересна, наистина ЕСКД май вече не съществува, споменатите ISO-та се ползват, но ЕСКД не се свежда само до тях, сега не знам дали някой в BG изобщо с еинтересува от техническа документация, май-повечето правят каквото им харесва, лично аз не съм виждал в чужди чертежи, специално на електронни схеми да има номер на чертежа, етп или нещо друго подобно ....аз съм си организирал моя си система на означаване, всъщност .. това си е съвсем ЕСКД-то, но съм си я приспособил основно за областа на електрониката, мислех и да си напиша нещо за организиране и поддържане на архив. Видях нещо много хитро направено, общо взето ползват скриптове, в Linux среда обаче, и са организирали дста добра система, пази change log, change note, спецификации и др.подобни, и много от информацията я извлича направо от оркадските файлове, но не ми е оставало време .. а и аз не съм фен на linux .. та ще трябва или да е за windows ли да е нещо по просто Smile
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 8:36    Заглавие: Отговорете с цитат

На предното ми работно място се нагледах на проекти и смело мога да заявя, че никой не е...ва за ЕСКД-та, ISO-та и тем подобни. Всеки си прави волни съчинения, както му дойде. 2 еднакви таблици (от различни проектанти) не видях Smile Само за пример - според едните вентил се означава с класическите 2 триъгълничета (сещате се Smile ) а според други (става въпрос са "професионално" приложение към Аутокад, което се продава) се означава с нещо което прилича на... подлед отгоре на магнетвентил Smile
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 9:28    Заглавие: Отговорете с цитат

E ... па това за което говориш май е съвсем стандартизирано, ако е з хидравлични елементи там си има стандарт, както и за електронните. То по големия проблем с документацята всъност в електрониката не е с изчертаването, въпреки че и там има, но по скоро технически грешки. Проблема е с означаването и спецификациите разбира се. Аз съм си приел СКД системата за означаване, три букви, които ги вземам от наименованието на нещото и след това групи цифри 01.000.000.000 тук с тия цифри признавам и при мен се получават леки разминавания поради същността на самта сфера. Първата група си ми е за изделието, примерно ACM.01.001..... Axis CommunicationModule първи вариант тъй като имам няколко, после 000 ако е на цялото изделие, или ако е блоковата схема, или най-горния слой на ерархията. Ако е от отделни блокове там е номера на блока, примерно PID.01.002...... което мие захранващ блок, 01.003 е CPU модула, 01.004 индикацията и т.н. Третата група вече е малко плаваща, приемрно принципна схема ако е на модула или пък ерархия ми е 000, ако е пецатна платка ми е 001, 002 и т.н. .... ако е пецатна платка и имам цертез за всеки слои, монтажна схема и т.н ползвам четвъртата група. Третата група я ползвам също така и за механични ертежи, радиатори, кутии, и др. подобни. Тук малко ЕСКД-то е променено Smile Слагам си буквите на ЕСКД-то за етапа на проекта, ползвам собтвена таблица, близк до тази на ЕСКД, тази по ISO нещо не ми харесва, ама сга не мога да посна скреен шот .... освен това всяко изделие ли възел са придружени ос спецификация, change log, change note, change_request, като първото ми е таблица в която има версия, номер подред на преработката и името на съответниа документ, т.е. на change_note. Той пък включва описание на самата преработка и номера на change_requesta, той-пък от своя страна включва искането за преработка, ако има такова, или приината, съответно списък на заинтересуваните лица от преработката, примерно R&D директор, проектантии др.подобни. На последната месторабота нямах възможност да водя хартиен архив а само електронен, на предходната си имах папка за всяко изделие, с всички тиа документи, плюс допълнителните,надеждностни характеристики, инструкции за екплоатация, особенности на схемите, особенности на софтуера когато има микроконтролер и т.н., които по принцип не са в някаква специална форма. та така съм организирл аз нещата при мен .. ще с ерадвам ако някой сподели опит ...
Върнете се в началото
ТоHu
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

ето малко шотове на това дето ми е под ръка
http://www.eldevice.net/upload/razni/samples/
Върнете се в началото
гост12345
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 25, 2007 9:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

Има ли някъде описание на тези стандарти (безплатно)? Навсякъде искат пари и то не малко. По-специално ме интересува
БДС ISO 7573 Технически чертежи. Списък на съставните части.

Благодаря предварително
Върнете се в началото
scorpi0n
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Съб Сеп 29, 2007 8:36    Заглавие: ЕСКД Отговорете с цитат

Здравейте,
Студент съм 2ри курс комуникационна техника и технологии и се интересувам от тази тема и то много сериозно.Ако все още някой следи темата нека даде препратки или малко подробности за тази система!
Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети