| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 19:48 Заглавие: Потъмняване на радиатори |
|
|
Някои знае ли как може да се потъмнят алуминиеви радиатори за транзистори. Мисля, че процеса се наричаше пасивиране, но ме интересува как става с киселина ли, със електролиза ли. Не можах да намеря информация в интернет.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 19:59 Заглавие: |
|
|
Един от термините е "анодиране".
Вариант - най близкия галваничен цех.
Алуминия е доста устойчив на въздействието на киселини (а и ефекта не е такъв).
А е устойчив поради причината, че чистия алуминий венага се окислява до Al2O3 който е изключително добър електро изолационен материал с много добри топлопроводящи свойства (основен компонент в т.н. "керамични" подложки за транзистори .., т.н. "берилиева" керамика). |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 20:17 Заглавие: |
|
|
Берилия си е берилий ,алуминия си е алуминий . От алуминиев окис се получава алуминиева керамика ,а от берилиев окис -берилиева керамика ,която е с по-добри свойства но вече не се произвежда заради силно отровния берилиев окис . А по темата най добре би било преди да се почернят радиаторите да минат на пясъкоструйна обработка ,така се увеличава площта им. Някъде бях чел ,че и боядисването с черна нитроцелулозна боя ,в тънък слой подобрява също топлоотдаването ,дори го пробвах със спрей за автокорекции ,черен и наистина имаше ефект.
Последната промяна е направена от ELP на Вто Окт 09, 2007 20:21; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 20:52 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Берилия си е берилий ,алуминия си е алуминий . От алуминиев окис се получава алуминиева керамика ,а от берилиев окис -берилиева керамика ,която е с по-добри свойства но вече не се произвежда.... |
ELP, така е и заради това сложих това т.н..
Не знам защо, но е придобило някаква популярност макар и не толкова близо до истината.
Иначе алуминиевия окис е с другото име "боксит" (или "д")  |
|
|
 |
|