| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 26, 2007 12:51 Заглавие: Въпрос към разбиращите от PIC-ове |
|
|
Какво трябва да променя в ТОЗИ файл (IR - светорегулатор на "Млад конструктор") за да няма фазово закъснение при пълна мощност.
За да се чете кирилицата, не го отваряйте онлайн, а го изтеглете. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 27, 2007 10:24 Заглавие: |
|
|
Не разбирам от пикове още по малко и от асемблер за тях,но съм правил едно проекче на един смотан С компилатор с пик.Сега като си гледам компилирания лист файл ми идва на ум нещо.
Има една подпрограма за импулса управляващ тиристора
impuls movlw D'20' ; _*3+6=времето
movwf count ; 60us продължителност на импулса
пробвай да промениш D'20'
но не съм сигурен !! |
|
|
 |
Martin_bg1 Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2007 15:00 Заглавие: |
|
|
| Доколкото се сещам не може да работи без фазово закъснение. Защото няма да може да се захрани процесора. |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2007 17:02 Заглавие: |
|
|
| Martin_bg1 написа: | | Доколкото се сещам не може да работи без фазово закъснение. Защото няма да може да се захрани процесора. |
_________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!
Последната промяна е направена от alexandro28 на Пон Окт 08, 2007 15:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2007 21:45 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | Има една подпрограма за импулса управляващ тиристора
impuls movlw D'20' ; _*3+6=времето
movwf count ; 60us продължителност на импулса
пробвай да промениш D'20'
но не съм сигурен !! | Тази подпрограма определя колко да е продъжителността на отпушващия импулс на симистора, а не е синхро за преминаване през нула. Т.е. от тука няма да стане. А като гледам сорса, ми се струва, че изобщо няма да стане. Нали се сещаш, че със този делител (R1 R2 C1) няма как синхро импулсите да не закъсняват, а пика е най-бавния който съществува. За да го нагодиш точно, трябва да направиш закъснение от около 10 милисекунди (10ms - времето за закъснение на фронта от RC групата). Трябва още един таймер (този пик има само един) или пък друг пик.
По-добре си я ползвай така. Това е моето мнение за тази схема. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:50 Заглавие: |
|
|
| Martin_bg1 написа: | | Доколкото се сещам не може да работи без фазово закъснение. Защото няма да може да се захрани процесора. | Може, като в моя случай. При мен до ключа стига както фаза, така и нула и свързването е триточково.
| Niakoi написа: | Тази подпрограма определя колко да е продъжителността на отпушващия импулс на симистора, а не е синхро за преминаване през нула. Т.е. от тука няма да стане. А като гледам сорса, ми се струва, че изобщо няма да стане. Нали се сещаш, че със този делител (R1 R2 C1) няма как синхро импулсите да не закъсняват, а пика е най-бавния който съществува. За да го нагодиш точно, трябва да направиш закъснение от около 10 милисекунди (10ms - времето за закъснение на фронта от RC групата). Трябва още един таймер (този пик има само един) или пък друг пик.
По-добре си я ползвай така. Това е моето мнение за тази схема. | В статията пише, че закъснението е софтуерно с цел осигуряване на достатъчно напрежение за захранване на схемата. В началото лампата се е захранвала до 210В, но в последствие са преработили софтуера и сега е 195В. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 15:08 Заглавие: |
|
|
Не виждам какво му е бавното на пика за такава малоумна задача.
tchav кажи какво стана като промени това 'D20' ? Компилира ли го в MPLAB-а ,какво стана ,работи ли въобще този файл ? Да няма накаква заложена грешка от млад конструктор.
Иначе файлът го прекомпилирах тука на моя комп, не дава грешки,вземи един PIC12F509A да може да си го триеш, в атача съм ти приложил два хекс файла дето сега ги компилирах,единия завършва с + другия с -.Пробвай какви са разликите и ми кажи ,с кой дава повече напрежение.Пиши ако има резултат. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 18:03 Заглавие: |
|
|
Грешка във файла няма, работи си прекрасно, само дето дава максимално 195 волта на лампата.
Мисля си че трябва да се промени D`35 да стане по-малка стойност.
movlw D'35' ; максимална стойност на светене
movwf tempspeed
movlw D'139' ; минимална стойност
Трябва обаче да си купя 12F509А, защото сега е на 12С509А и немога да експериментирам. А и понеже не се занимавам с компилиране, не съм инсталирал МПЛАБ и дори незнам как се работи с него. |
|
|
 |
|