|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
LeelLost Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 16:43 Заглавие: Въпрос за ремонт на MAG Mo.786 |
|
|
Въпросният монитор уж както си работел и изгорял.Свалих схемичката и го почнах. Видимо нагорял беше един диод,който смених.
След това свалих и транзистор 2SC5856 ,който е на ТХО-то за маса.
Смених го с наличен 2SC5244.
2SC5856 www.toshiba.com/taec/components2/Datasheet_Sync//70/10348.pdf
2SC5244 www.ortodoxism.ro/datasheets/panasonic/2SC5244.pdf
Мониторът е със Самсунг кинескоп,а шасито е H121.
Резултатът от абсолютно непалене и товар към захранването, премигане на вързаната последователно крушка.Чува се нормалното прищракване и 100 Ватовата крушка святка.
Друга нередност не намерих за момента.
Въпросът ми е омесна ли е подмяната на транзистора и дали и според вас не си е заминало ТХОто.Tъжно но всичко ме води натам.
Каква информация да предоставя като замервания за да съм 100 % сигурен,защото нямам парички да си купя ТХО, което няма да ми влезне в работа
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 25, 2007 22:27 Заглавие: |
|
|
| Първо ще те помоля за линк към схемата. А иначе транзистора си го сменил с подходящ, според мен. |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 26, 2007 7:03 Заглавие: |
|
|
Тези дни се занимавах с два такива монитора. Макар че на кутията пишеше 786 на шасито имаше лепенка 787N. Намерих схемата от тук http://master-tv.com/. Единия го оправих, a другия чака за части. Първото нещо, което трябва да направиш е да смениш кондензаторите в захранването- С510, С545, С582. Провеяваш във вторичната страна - D508, D509, R623, IС301, C323, IС601, ZD601, Q501, Q505. Обикновено когато гръмне IС601, 29-и крак е на маса. Лампата я закачи на 80-те волта и пусни захранването без крайния транзистор за ХО. Трябва да свети стабилно и напреженията трябва да се регулират от VR501. Като свършиш всичко това пиши пак.
PS. Ако схемата на 787N не отговаря напълно на твоята, карай по аналогия. При мен вместо TDA9116, стоеше STV9118, които са аналози. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
LeelLost Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 26, 2007 8:20 Заглавие: |
|
|
Ами аз пиша от работата и снощи го реших проблемът.
След смяната на транзистора на ТХО смених и D711,който се намира към края на платката до ТХО-то,между него и един кондензатор.
И voila мониторът бачка кукла.Диодът беше скъсил.
EDIT: И аз дръпнах същата схема от същия сайт и е същата само дето означенията на някои елементи не съвпадат,но става за отправна точка  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|