Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за ремонт на MAG Mo.786

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
LeelLost
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 16:43    Заглавие: Въпрос за ремонт на MAG Mo.786 Отговорете с цитат

Въпросният монитор уж както си работел и изгорял.Свалих схемичката и го почнах. Видимо нагорял беше един диод,който смених.
След това свалих и транзистор 2SC5856 ,който е на ТХО-то за маса.
Смених го с наличен 2SC5244.
2SC5856 www.toshiba.com/taec/components2/Datasheet_Sync//70/10348.pdf
2SC5244 www.ortodoxism.ro/datasheets/panasonic/2SC5244.pdf
Мониторът е със Самсунг кинескоп,а шасито е H121.
Резултатът от абсолютно непалене и товар към захранването, премигане на вързаната последователно крушка.Чува се нормалното прищракване и 100 Ватовата крушка святка.
Друга нередност не намерих за момента.
Въпросът ми е омесна ли е подмяната на транзистора и дали и според вас не си е заминало ТХОто.Tъжно но всичко ме води натам.
Каква информация да предоставя като замервания за да съм 100 % сигурен,защото нямам парички да си купя ТХО, което няма да ми влезне в работа
Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2007 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо ще те помоля за линк към схемата. А иначе транзистора си го сменил с подходящ, според мен.
Върнете се в началото
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пет Окт 26, 2007 7:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези дни се занимавах с два такива монитора. Макар че на кутията пишеше 786 на шасито имаше лепенка 787N. Намерих схемата от тук http://master-tv.com/. Единия го оправих, a другия чака за части. Първото нещо, което трябва да направиш е да смениш кондензаторите в захранването- С510, С545, С582. Провеяваш във вторичната страна - D508, D509, R623, IС301, C323, IС601, ZD601, Q501, Q505. Обикновено когато гръмне IС601, 29-и крак е на маса. Лампата я закачи на 80-те волта и пусни захранването без крайния транзистор за ХО. Трябва да свети стабилно и напреженията трябва да се регулират от VR501. Като свършиш всичко това пиши пак.

PS. Ако схемата на 787N не отговаря напълно на твоята, карай по аналогия. При мен вместо TDA9116, стоеше STV9118, които са аналози.
LeelLost
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Пет Окт 26, 2007 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз пиша от работата и снощи го реших проблемът.
След смяната на транзистора на ТХО смених и D711,който се намира към края на платката до ТХО-то,между него и един кондензатор.
И voila мониторът бачка кукла.Диодът беше скъсил.

EDIT: И аз дръпнах същата схема от същия сайт и е същата само дето означенията на някои елементи не съвпадат,но става за отправна точка Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети