| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 24, 2006 18:58 Заглавие: TV Vestel shassis 11Ak20 M6 |
|
|
Колеги, здраво запецнах с това шаси.
Няколко дена се въртя в къг и съвсем се омотах.
ТВ-то дойде с дефект цъкане на захранването - мернах напреженията а тях почти ги нямаше. Откачих транзистора на ТХО и натоварих с 40W лампа и пак цъка, мернах за отечки към маса но такива нямаше. Подадох външно напрежение на диодите D813 D811 и светодиода на st-by светна ок, пуснах от тестатурата тв-то и излезе от st-by и на базата на високия се появиха доволно H импулси. Махнах товара на ТХО и пуснах захранването и за изненада напреженията се появиха. Мернах за пулсации и се видя че електролита на 112в си беше заминал. След смяната му просто забравих да закача товара и пуснах пак захранването пулсации нямаше но след като изключих и включих наново с товар захранването отказа тотално. При опит на запускане без товар резултата беше нулев. Схемата е изпълнена без оптрон. Опитах да махна всякакъв товар като откачих 3-те диода но така или иначе напрежение по вторичната не се появи.
В първичната са сменени диодите и електролитните кондензатори както и IC801 MC44603.
Свалени и мерени всички SMD кондензатори отново без ефект.
При включване на захранването се наблудава вариращо напрежение от 10 до 12в. на 1 и 2 крак на MC44603. Никакво напрежение обаче не се мери на катода на D805.
Приемам всякакви предложения - моите идеи просто свършиха  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 24, 2006 20:34 Заглавие: |
|
|
Първо МС... може да е фалшива.Сложи я на цокъл и пробвай със оргиналната ако не е изпукала. 120 килоома за първоначалния старт може да го смениш за проба.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 25, 2006 1:08 Заглавие: Re: TV Vestel shassis 11Ak20 M6 |
|
|
| cdi написа: | Колеги,..................................................................... | От написаното разбрах, че докато е "цъкало" захранването, вместо да смениш кондензатора на +В, си направил всичко възможно да го довършиш окончателно. И на мен се е случвало, така че не се притеснявай. Науката иска жертви Дай малко повече инфо. Има ли букви след МС44603? Сигурен ли си , че шасито е 11АК20-М6? Какво има на мястото на ЕС на оптрона? Има ли TL431, MRC22-6 и някаква обратна връзка и как 44603 разбира да си смени честотата на sby? По същия начин би се държало и едно от "любимите" турски. На празен ход имаше ли повишаване на вторичните напрежения?
Провери R845 /1М5/ и R812 /1К/ за първоначално отпушване на полевия транзистор, нискоомните R819 и R849, както и стартовото за ИС R813 /120K/, за което ти е писал sasho. Успех! |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 25, 2006 7:19 Заглавие: |
|
|
| Здравейте!При мен се дължеше на кондензатора на извод 11.Някой беше слажил 4.7 вместо 1 МФ. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 25, 2006 10:58 Заглавие: Re: TV Vestel shassis 11Ak20 M6 |
|
|
| vladimirstanoev написа: | | cdi написа: | Колеги,..................................................................... | От написаното разбрах, че докато е "цъкало" захранването, вместо да смениш кондензатора на +В, си направил всичко възможно да го довършиш окончателно. И на мен се е случвало, така че не се притеснявай. Науката иска жертви Дай малко повече инфо. Има ли букви след МС44603? Сигурен ли си , че шасито е 11АК20-М6? Какво има на мястото на ЕС на оптрона? Има ли TL431, MRC22-6 и някаква обратна връзка и как 44603 разбира да си смени честотата на sby? По същия начин би се държало и едно от "любимите" турски. На празен ход имаше ли повишаване на вторичните напрежения?
Провери R845 /1М5/ и R812 /1К/ за първоначално отпушване на полевия транзистор, нискоомните R819 и R849, както и стартовото за ИС R813 /120K/, за което ти е писал sasho. Успех! |
Проблема почна точно като смених кондензатора на B+ до тогава цъкаше. Сега след умуване с един колега стигнахме до извода че транзистора на импулсното би трябвало да е здал багажа и така и стана. След смяната му захранването живна но пак почна д ацъка. Или не му понася товар от 40 вата лампа на ТХО или продължавам да си имам проблем.
Н по горните питания 120к са здрави както и електролита е с стойност 1mF/35v.
Продължавам с търсенето. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 25, 2006 13:04 Заглавие: |
|
|
За сега положението е следното:
Без товар направо вързах транзистора на ТХО и всичко си дойде на място но без самото ТХО да може да се пусне нормално - причината беше изсъхнал електорлит за ХО импулсите към крайния.
Новото пускане обаче на захранването за проба направо ме метна по върбите като видях че отново неизка да захапе да тръгне гадината. Захранването отново седеше като умряло. Смених транзистора на импулсното но нямах подръка 2SK2750 и сложих за проба 2SK2545 но резултат нямаше. Въпроса ми е следния:
Възможно ли е този тип транзистор да неможе да се пуснне в това връзване на схема или си е по специфичен за работа и пробвано ли е с други и какви са резултатите? Утре ще имам оригинала до тогава просто захващам поредния ТВ от камарата за ремонт. |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 25, 2006 16:53 Заглавие: |
|
|
Имах подобен случай, само че шасито беше AK30. Но това може да няма значение. Проблема беше в кондезатора 47нф , в твоя случай С809. Не е проблема в транзистора, стига да е бил истински. Пробвай за всеки случай да смениш кондезатора, не го мери! _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 26, 2006 12:57 Заглавие: |
|
|
Тоя телевизор направо ме разби. Махнах 2SK2545 дето незапали захранването и сложих 2SK2750 и всичко тръгна без проблеми. Е ан това колеги какво му викате ?? А всички останали транзистори които пробвах се мерят като за здрави и са нови, единствено с 6N60 поработи малко но на някой от включванията здаде и той багажа.
Закривам темата и благодаря за насоките.  |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 26, 2006 14:08 Заглавие: |
|
|
Тъй като и аз доста си патя от такива неща то съм започнал да си правя колекция от работещи схеми и транзистори които ще си ги държа само за проба.  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Окт 26, 2006 16:14 Заглавие: |
|
|
| cdi написа: | Тоя телевизор направо ме разби. Махнах 2SK2545 дето незапали захранването и сложих 2SK2750 и всичко тръгна без проблеми. Е ан това колеги какво му викате ?? А всички останали транзистори които пробвах се мерят като за здрави и са нови, единствено с 6N60 поработи малко но на някой от включванията здаде и той багажа.
Закривам темата и благодаря за насоките.  |
Не бързай ами послушай Митачи и смени въпросния кондензатор.Да не се наложи утре пак да пишеш по темата  _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
|