Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Прекалено ярък LCD монитор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
maiden
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 14, 2007 20:11    Заглавие: Прекалено ярък LCD монитор Отговорете с цитат

Монитора е Hyundai N220W. Струва ми се адски силна подсветката. На абс. черен фон се виждат в краищата лампите как светят Smile
Налага се да намалям яркоста софтуерно, освен от яркост, контраст и цветност Sad
Идеи какво да правим?
Предполагам в сервизното меню ще може да се намали силата на лампите, но не знам как се влиза!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Ное 15, 2007 9:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе трудна работа.Схема в нета не намерих-така че малко наизуст говоря.Действително интензитета на лампите в повечето случаи се регулира софтуерно.Само че въпросната информация седи във флаша,който може да е външен,или вътрешен-зависи от чипа.Програматор за флаш имаш ли?А може би през сервизен куплунг?А бин за коректната софтуерна версия?А дали ще е коректен?Някои разлики могат да доведат до пълна смърт на изделието и невъзможност за повторно флашване.А може китайците просто да са извели тримери в захранването Smile Бъди по-подробен ако може Smile
Върнете се в началото
maiden
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 15, 2007 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам програматор, нямам и БИН, нямам и схема, не знам и как се влиза в сервизното меню. Затова питам. Като цяло съм компетентен обаче и се надявам да не го прецакам ако намеря схема и/или начин да вляза в менюто Smile
Иначе е гаранционен ама не ми се занимава да го нося да му намалят яркоста, най-много да кажат че му няма нищо, а може и да си е нормален, просто на мен не ми харесва така Smile
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 15, 2007 15:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Дори и да имахте всичките тия неща пак щяхте да го управлявате софтуерно.В потребителското меню има достатъчно опции да си регулирате яркост контраст и цветово картината.На TFT мониторите дори намалени яркост и контраст пак остава фон,просто технологията е такава.Ако пък хептем толкова силно светят сигурно се е повишило захр .напрежение и ще трябва да го занесете в гаранционния сервиз.По принцип в тези монитори яркоста се управлява в много малки граници,така ,че харесва не харесва това е.За повече пари повече Very Happy
maiden
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 15, 2007 17:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Монитора е нов, просто си е такъв - 300cd/m2 Smile
Че LCD не може да даде черно също е ясно, тук проблема е друг. Яркост, контраст и gaim от потр. меню ми се струва че не менят подстветката, а променят само прозрачността на кристалите, защото на черен фон с нокиа монитор тест никоя от тези настройки не променя нищо - т.е. лампите си светят все така Smile
Това ми е болката, искам да увелича живота на лампата доколкото е възможно като я намаля Smile
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Ное 16, 2007 9:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Това,което искаш,не може да стане.Мислех че говорим за проблем в монитора а не за удължаване живота на лампите му.Този проблем може да бъде отстранен със занижаване на захранването с 1-2в,но не разчитай,че ще удължи живота им.Просто това напрежение може да варира само в много тесни граници(както вече споменаха),а всяка промяна нагоре или надолу над допустимата стойност за конкретния дисплей ще доведе до неработоспособност на изделието.Както вече ти казах проблема може да бъде замаскиран и софтуерно,но ти не разполагаш с нищо.Носи го в сервиз.
Върнете се в началото
maiden
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 17, 2007 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес разглобих монитора, оказа се че е шаси и панел на Proview, както и предполагах Hyundai монитори не правят, само им слагат логото Smile
Ето снимки:
http://store3.data.bg/vnegentsov/Hyundai/
Няма никакви тримери или променливи кондензатори. Явно управлението е изцяло цифрово. Та сега въпроса ми е как се влиза в сервизно меню на Proview Laughing
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 18, 2007 0:10    Заглавие: Отговорете с цитат

maiden написа:
Това ми е болката, искам да увелича живота на лампата доколкото е възможно като я намаля Smile

Стига си занимавал хората с глупости!
Сравни работата на този монитор с друг такъв и ако няма разлика не го пипай, ако има - в сервиз.
А понижаването на тока на лампите също води до скъсяване на живота им!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
maiden
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Така, ако някой го интересува как се влиза в фактори мод на:
MAG, Proview, Hyundai - всичките с процесор на Novatek.
Задържа се лява стрелка и се гаси монитора от POWER бутона. След това се задържа дясна и се включва. В менюто се появява нова икона "F" и така. Промених gain и offset и нещата се подобриха значително. Черното не сивее така както преди.
Благодаря за мненията!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети