Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RS485 - какъв кабел да купя

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jordanloko
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 15:10    Заглавие: RS485 - какъв кабел да купя Отговорете с цитат

Интересува ме какъв кабел да купя, който да подържа RS485 интерфейс.В спесификацията пише, че подходящ кабел е Belden 9730
Моля Ви ориентирайте ме за видове и цени .Звънях в "Солитрон" ,които са представители на Belden,от там ми обясниха ,че не работят с крайни клиенти ,а само с дистрибутори и срока за доставка е между 2 и 6 седмици.Колегите ми предложиха UTP кабел ,но не съм сигурен.
Помагайте за най-безболезнен изход от ситуацията.
Ламерско начало ,но все пак начало Embarassed
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

RS485 е протокол, който върви по усукана двойка и в повечето случай се използва UTP кабел.Слагай смело, трансвера по RS485 обикновенно не е голям така,че всякакво UTP ще ти свърши работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Много внимавай какво ще купиш защото калпав кабел ще ти създаде доста странни проблеми с мрежата които няма да изчезнат докато не го смениш. За съжаление не мога да те посъветвам но виж ландоставчиците какъв използват. Не се фиксирай върху цената. За няколкото метра по добре вземи нещо по-скъпо но сигурно.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

По протокол RS485 не се различава от RS232. Особеността тук е че може към един мастер да се свържат много слейв устройсва. Комуникацията е по усукана двойка като на устройствата в двата края на линията се слагат "тапи" съпротивления 220 - 470 ома. Скоростите са като на RS232 така че качеството на кабела не е чак толкова важно.
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
По протокол RS485 не се различава от RS232. Особеността тук е че може към един мастер да се свържат много слейв устройсва. Комуникацията е по усукана двойка като на устройствата в двата края на линията се слагат "тапи" съпротивления 220 - 470 ома. Скоростите са като на RS232 така че качеството на кабела не е чак толкова важно.

Сигурен ли си абсолютно с всичко горенаписано? Wink
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 6:48    Заглавие: Отговорете с цитат

alexandro28 написа:

100%, готов съм да поспорим.
jordanloko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Все пак не видях никакви коментари относно модел марка или откъде да го закупя .Благодаря за коментарите,почват да ми се изясняват нещата.При мен случая е по-скоро като при СОТ няколко антени изпращат сигнал към ресиивъра ,а от там към компютър .
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега, RS485 е протокол който може да върви по обикновен UTP кабел, който ползват повечето интернет доставчици до 1000 метра.Всичко зависи от интерфейсната схема,с какъв baudrate е трансвера, после вече идва и кабела. Ти обаче не даваш никакви данни.Най вероятно всеки UTP кабел ще ти свърши работа.Тука повечето се занимаваме с техника и знаем, че нейната работата зависи от определени начални параметри.Не можем да ти метнем ей така един боб какъв кабел ще ти свърши работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

RS485 не е толкова капризен. Може да се свързват паралелно няколко устройства към един кабел. Кабела може да е обикновен ППВАР 2х0.35 който е една неусукана двойка. Това е най-евтиния кабел който ще ти свърши работа. Позволява връзка докъм 5 км, ако всичко е добре съгласувано (около 130 ом характеристично съпротивление ако не греша)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
alexandro28 написа:

100%, готов съм да поспорим.

Ами не мисля да спорим,а да попрочетем www.lammertbies.nl/comm/info/RS-485.html
Дали терминиращите резистори не са 120ома?
Дали скоростите се като при RS232!

RS485 не е толкова капризен. Може да се свързват паралелно няколко устройства към един кабел. Кабела може да е обикновен ППВАР 2х0.35 който е една неусукана двойка. Това е най-евтиния кабел който ще ти свърши работа. Позволява връзка докъм 5 км, ако всичко е добре съгласувано (около 130 ом характеристично съпротивление ако не греша)

За 5-те километра си в адска грешка.

Към питащия ,ами да беше споменал барем на колко метра ще комуникираш,на каква скорост ,колко нода има мрежата ,откъде ще минава трасето и ей такива подробности ,дето имат значение ,щото на 2 метра и по мостов кабел ще си говорят

[/url][url][/url]
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети