|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 19:50 Заглавие: Аудио усилвател 200W (QUAD 405) |
|
|
Здравейте,
преди седмица почнах да си правя този усилвател, та вече го направих, и днес го пробвах, работи ама при пускането му и спирането му се чувамного гадно пукване в говорителят, като при пускането му има и голяма амплитуда, и е по басово пукването, а при изключването е остро и се чува много яко ПУК!!! и се чуват гадни звуци, докато се разредят кондензаторите...та в други схеми на усилватели съм гледал че се свагат резистори на захранването за да се усигори постоянен товар...,както и на изхода му...
това ще помогне ли за да спре така гадно да пука, или какво трябва да се направи?
A и друго... в списанието четох че трансформаторът трябва да е оразмерен за поне 250VA (при моно вариант), а в интернет страницата пише ,че трябва да е 250VA (при стерео вариант) или в случай че го ползвам за субуфер,трафа трябва да е (100VA)...
И на кое трябва да се вярва? Аз доколкото знам , ако тоя усилвател пиковата му мощност е 200W то реалните ще са му ~100W демек трафа трябва да е поне един път над мошноста на усилвателя, демек 200W,значи приемаме за вярно това което го пише в списанието, или?
благодаря ви за вниманието  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 20:51 Заглавие: |
|
|
Щом те дразни пукането, трябва да си монтираш едно реле за мек старт.
Колкото до мощността на трафа, на мен ми се струва, че той трябва да бъде около два пъти по-мощен от общата изходна мощност на усилвателя, защото няма как да постигнеш 100% КПД, а трябва да има и известен резерв от мощност в трафа. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 20:53 Заглавие: |
|
|
Можеш да сложиш една схема за закъснено пускане на говорителите, сиреч като включиш усилвателя, защитата задейства реле след 3-4 сек.Така усилвателя ще установи постояннотоковия режим и няма да пукат.А за филтровите електролити може да сложиш там някакъв резистор , че да се разреждат по-бързо.Трафа-колкото повече, толкова повече.
edit Tokio ме е изпреварил са секунди  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 21:27 Заглавие: |
|
|
| И сложи хубаво реле на закъснението защото като поработят контактите им се вдига съпротивлението и качеството на звука пада. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 18:38 Заглавие: |
|
|
да, то брат ми на един друг усилвател е свожил такова реле и е свожил още и защита...която следи ако изгорят трянзисторите, да не отиде прав ток към говорителите...
Та да питам, някой който го е правил този усилвател от "Млад конструктор", има ли такава вероятност,като ми изгорят транзисторите, да ми гръмнат и говорителите???
Аз сасега го ползвам със дадените му в схемата: TIP142 и TIP147 а иначе четох че: KT825Г и KT827A пак дарлингтони(руски) са по-добри, ама неможах да ги намеря в магазина |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 19:22 Заглавие: |
|
|
| Руските транзистори едва ли са по-добри..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 19:58 Заглавие: |
|
|
| Tokio написа: | | Руските транзистори едва ли са по-добри..... |
Крайните транзистори, които използвахме в първоначалният вариант бяха TIP142 и TIP147 (същите са и на снимката на готовата платка по-горе). Впоследствие обаче изпитахме схемата с руските КТ827А и КТ825Г (също дарлингтони) и констатирахме чувствително по-добра работа на усилвателя и най-важното - по-голяма устойчивост при преходни режими. Същевременно, това са транзистори с метален корпус от типа ТО-3 при който има и доста добър коефициент на топлоотдаване към радиатора. В случай, че захранвате схемата с напрежение ±40V (и по-високо), определено ви препоръчваме да използвате руските транзистори.
Незнам, така казват... на мен вмомента тея типовете, ми греят към ~50градуса а и още нямам яки говорители, че да го изцедя яко усилвателя... |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 22:40 Заглавие: |
|
|
| По въпроса за постоянния ток на изхода на усилвателя- имаш ли усилвател с двуполярно захранване е силно ЖЕЛАТЕЛНО да си поставиш защита при поява на постоянно напрежение на изхода, която е комбинирана със закъснение на включването на колоните.По нагоре беше споменато че релето трябва да е достатъчно мощно.Втори съвет-защитата трябва да се захранва от отделна намотка и изправител с минимален капацитет на кондензатора- в противен случай при изключване на усилвателя може пак да чуваш припукване защото релето няма да се изключва веднага ако го захраниш от основното захранване с големите кондензатори.Такива защити се продават като готови китове , освен това по нета има много лесни схеми за това. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 15:14 Заглавие: |
|
|
| Най добре BDX68/69C Реле за защита и забавено включване има кит на Неомонтана ,не е лош. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 16:46 Заглавие: |
|
|
ок, благодаря за помощта, а защо сайта: www.neomontana.dir.bg , не се отваря...помня че беше променен, и кат напиша това , то ме препращаше на друг, а сега не ме препраща.
някой ще ми кажели как беше линка за сайта, че да го видя това реле... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|