| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Sharo Гост
|
Пуснато на: Вто Яну 04, 2005 4:24 Заглавие: F1 за индуктивен датчик |
|
|
Значи, какво ме мъчи тия дни: Имам една намотка, в която влиза и излиза една метална игла. Целта на занятието ми е да се определи момента на влизане и момента на излизане. Доколкото съм наясно с тези работи(а аз изобщо не съм ), трябва да пусна ток по тая намотка и да следя за изменението му в следствие на влизащата метална игла. Ама никаква идея нямам как да стане това. Знам че на същия принцип са металотърсачите (и евентуално касетофоните) - но пак ми липсва идеята.
А и още един въпрос: Как да и премеря индуктивноста, при условие, че имам "прост" волтметър (цифров мутлицет де). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 04, 2005 10:08 Заглавие: |
|
|
Онова за пръднята и боята чувал ли си го???  |
|
|
 |
atanaspopov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 04, 2005 10:54 Заглавие: |
|
|
| napravi go na principa na datchicite za zaklashtane na avtomobilnite alarmi. Zemi edin vij kak raboti i go napravi podobno. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 2:10 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | Онова за пръднята и боята чувал ли си го???  |
Не, но подозирам че ще ми го обясниш. Виждам че си в час
atanaspopov: Доколкото знам, на алармите датчиците са някви пиезокристали (или зумер) с метална тежест прикрепена на него. Леко не ми е по проблема  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 10:47 Заглавие: |
|
|
| Добре,има няколко метода ще ти кажа един че нямам време.Правиш стабилизиран източник на напрежение 10 ррм най малко откъм температура и входни изменения.Правиш синусоидален генератор с висока стабилност на честотата-зависи каква позиционна точност търсиш пускаш през бобината и точен резистор един път и през два точни резистора втори път.Напреженията получени в средните точки изправяш и подаваш на компаратор.Изхода на компаратора използваш за каквото си искаш.Компаратора трябва да е с много малък входен оффсет и температурна стабилност.Тока през бобината трябва да е много малък,за да не намагнитва иглата ако е стоманена,от там цялата система трябва да е екранирана и защитена от смущения.Успех! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 14:19 Заглавие: |
|
|
| Каква точност ти трябва може ли системата ти да сработва при напълно влязла игла и да изключва при напълно излязла -ако да ,тогава правиш един генератор и го настройваш да му се сриват генерациите при вкарване на иглата ,изправеното напрежение се подава към логика за формиране . Ако обаче искаш по висока точност -метода на Стои4о ,с моста е по приложим. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 06, 2005 19:53 Заглавие: |
|
|
Къде отиде бре Шаро,разправяй ще стане ли работата??  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 07, 2005 2:38 Заглавие: |
|
|
Aми малко бавно пиша...
За точността - подозирам че идеята с генератора няма да стане достатъчно точна. Мислех да сложа 2lc генератора - един фиксиран и един в който l е въпросната намотка, и един компаратор...но изобщо си нямам идея дали ще стане и каква точност ще даде. Има ли човек откъде да прочете за въпросния метод на стой40? Горе-долу ясна ми изглежда работата, но малко тия устойчивости на температура и входни изменения ме плашат. |
|
|
 |
Sharo Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 07, 2005 3:15 Заглавие: |
|
|
Бучкайки напосоки в гугъл попаднах на тази схемка:
http://www.luetzow.us/InductiveSensor.html
Дали ще има смисъл да я пробвам? т.е. Каква точност мога да очаквам от нея? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 07, 2005 8:08 Заглавие: |
|
|
| Човече ти май самия не знаеш какво искаш ,иначе щеше да ни дадеш отговор на въпросите за необходимата ти точност а не да ни караш да анализираме разни схеми ,опиши подробно какво ще правиш или аз съм дотук! |
|
|
 |
|