Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ при параметризация на една схема.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
astralni
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 10:38    Заглавие: Помощ при параметризация на една схема. Отговорете с цитат

Здравейте! Не съм мн запознат с hardware обаче има курсова работа и имам спешна нужда от помощ.Трябва да определя какви да са елементите на тази схема http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Voltage_stabiliser_OA.png този стабилизатор да има изходно напрежение 9V i изходен ток 10mA. За входните не е упоменато нищо, предполга се входното напрежение да е по голямо от 9V в общи линии никакво усложняване само да определя какви да са им стойностите на тези елементи в тази схема.[/url]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 14:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Във всеки учебник по ТЗУ има достатъчно информация за оразмеряването на схемата дръпни си от Spoika.info наръчника по ТЗУ на Стефанов там мисля че има всичко необходимо да я сметнеш тая схема -елементарна е.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:33    Заглавие: Re: Помощ при параметризация на една схема. Отговорете с цитат

astralni написа:
Здравейте! Не съм мн запознат с hardware обаче има курсова работа и имам спешна нужда от помощ.Трябва да определя какви да са елементите на тази схема http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Voltage_stabiliser_OA.png този стабилизатор да има изходно напрежение 9V i изходен ток 10mA. За входните не е упоменато нищо, предполга се входното напрежение да е по голямо от 9V в общи линии никакво усложняване само да определя какви да са им стойностите на тези елементи в тази схема.[/url]

То така не става.Иска и да си седне на гъзеца човек и да попрочете учебниците.
Не може цяла година да щипе човек какичките по дупетата и дискотеки,аху-ихи и накрая като види зора и да дойде да изреве във форума.Ами имам дипломна работа,помагайте,спешно е,на зор съм...
Морим се качваме книги,учебници се преснимат дето никой ги не чете и накрая като опре яйцето до гъзът-
Цитат:
Помоооощ-имам спешна нужда...

Наръчника по ТЗУ го има качен на хилядо места из нета.
Само че когато го бях качил за месеци се свали само веднъж...
Вземи един учебник и сядай и чети.
И по какво се преполага че входното напрежение трябва да е по-голямо от 9В?
Ами ако е по-малко? Laughing Кво прайм тогава?
Викаме "Вапцахме я"
Знаеш ли как работи тази схема?Знаеш ли как работи онва триъгълното със плюс и минус вътре?Знаеш ли как му се вика на него барем?
И колко е аджеба входното напрежение?Или то може би няма значение щом не си го упоменал?
И на мене щеше ми се да проектирам колко вода ще побере един басейн дълбок 3 метра ама нещо не става номера..Всеки път различно изкарвам сметките.
Ако прочетеш и разбереш как работи въпросния стабилизатор не би имал нужда да питаш как да сметнеш елементите му,повярвай ми!
"Помогни си сам,та да ти помогне и господ"
щото
"Господ помага,ама в кошара не вкарва!"
И след като попрочетеш нещо сядай и смятай-от каквото срещнеш затруднения и не ти е ясно-бъди добре дошъл тук във форума и питай-ще ти бъде разяснено...
Но да дойдеш тука и да искаш така нещо готованската...е нещо си объркал адреса ми се чини Twisted Evil
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
astralni
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много на любезно отзовалите се хора.Знам ,че схемата за човек със средни познания в тази област е за не пове4е от 5-10 мин работа.А Аз не съм "щипак какички " амо просто работя в друга област а не хардваре и нямам време да чета.Просто тв ми е проекта.И ще си го направя и сам със 3-4 4аса четене и тн.Просто си помислих ,че някои може да иска да помогне.Явно съм згрешил.

П.С. Успех на форума и Благодаря все пак за отделеното време и препоръки за литературата.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо не си сгрешил-желание за помощ има,но и ние не сме в състояние да свършим твоята работа.Когато едно устройство му се знае принципа на работа-то пътя е наполовина извървян.А във конкретния случай даже е не наполовина а на 95%.
Понеже сайта ми имам проблеми тия дни,а спойката не работи-книжката може да си я свалиш от тука-
http://www.kn34pc.com/spoika/
Чети,смятай и квото не знаеш питай!
В книгата има всичко,което ти е нужно.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
astralni
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 21:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако някой иска поне да ми каже формулите да си сметна напрежението и тока на транзистора от там нататък ще се справя.Чета от този учебник който ми казахте и се ориентирах малко но за транзистрора ми е мъгла.Благодаря Smile
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 21:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Много отдавна не съм се занимавал с това, но...

няколко общи формули:
Uz=(R3+1/2*R2)*(Uout+Ube)/(R1+R2+R3)
Uin=Uce+Uout
It>Ic
Uce*(It+Ir1)<P на транзистора
Rv=Uin/Iz
Може и да съм сбъркал някъде, може и да е нарочно Smile
Провери по пътя на логиката и ще разбереш.
Успех
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети