Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RQ: Програмируем контролер Telemecanique - дава грешка ...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 15:40    Заглавие: RQ: Програмируем контролер Telemecanique - дава грешка ... Отговорете с цитат

моделът е Modicon TSX Nano. Има светодиодна индикация за грешките - светодиодът примигва. По отношение на периферията около контролера всичко е проверено и всички постъпваши сигнали са така, както трябва. Проблема е, че все едно програмата не се обработва, т.е. контролерът не подава сигнали на изходите си. Описание за това какво може да предизвика тази сигнализация все още не мога да намеря. Аз си мисля, че тя може да е както софтуерна грешка (невъзможна комбинация от лог. 1-ци о 0-ли на входовете), така и хардуерна грешка (по чиповете).
Моля, ако някой се е занимавал с такива контролери да помага. Иска ми се да се опитам да прочета какво е записано в паметта, но нито мога да намеря софтуера PL7, нито знам дали ще може да се осъществи пряка връзка с RS232...

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 16:41    Заглавие: Re: RQ: Програмируем контролер Telemecanique - дава грешка . Отговорете с цитат

charli написа:
моделът е Modicon TSX Nano. Има светодиодна индикация за грешките - светодиодът примигва. По отношение на периферията около контролера всичко е проверено и всички постъпваши сигнали са така, както трябва. Проблема е, че все едно програмата не се обработва, т.е. контролерът не подава сигнали на изходите си. Описание за това какво може да предизвика тази сигнализация все още не мога да намеря. Аз си мисля, че тя може да е както софтуерна грешка (невъзможна комбинация от лог. 1-ци о 0-ли на входовете), така и хардуерна грешка (по чиповете).
Моля, ако някой се е занимавал с такива контролери да помага. Иска ми се да се опитам да прочета какво е записано в паметта, но нито мога да намеря софтуера PL7, нито знам дали ще може да се осъществи пряка връзка с RS232...

Как се появи този Fault ,по време на работа ,при токов удар?
Няма начин след като се е появил ерор да работи -веднага забранява изходите и спира сканирането на програмата.
При подаване на захранващо напрежение как се държи ,опитва ли се да влезе в RUN и след това дава грешка или веднага скача в ерор.Ако веднага скача в ерор има по-вероятно да е грешка в софта -препълване на буфер ,променлива извън лимит и други подобни.
Има ли превключвател за решим Stop/Run?Ако има пробвай да го вкараш в стоп и после рън .Възможно е да се е сринала програмата ,батерията как е?
Софта за програмиране го нямам в момента ,но не е проблем да се намери
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

машината е закупена под претекста, че работи безпроблемно и не и се знае какъв и е бил случая . Stop/Run - няма такъв бутон. Рестартираме със спиране на захранването. Ерор светва веднага, ни най-малки признаци за опит за работа.
батерията как е - за батерия не знам дали има такава. Опитахме се да го отворим, но ни се видя тоста трудно. Изобщо трябва ли да има такава батерия, при положение, че паметта е енергонезависима. Ако се е затрила програмата, това не е проблем - не повече от 20 логически операции, насвързани в 10-на реда. Проблема е със свързването към компютъра...

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

charli написа:
машината е закупена под претекста, че работи безпроблемно и не и се знае какъв и е бил случая . Stop/Run - няма такъв бутон. Рестартираме със спиране на захранването. Ерор светва веднага, ни най-малки признаци за опит за работа.
батерията как е - за батерия не знам дали има такава. Опитахме се да го отворим, но ни се видя тоста трудно. Изобщо трябва ли да има такава батерия, при положение, че паметта е енергонезависима. Ако се е затрила програмата, това не е проблем - не повече от 20 логически операции, насвързани в 10-на реда. Проблема е със свързването към компютъра...

Laughing Точно "свързването към компа" както ти го наричаш ти е най-малкия проблем.Има вероятност да сте затрили програмата на контролера ,когато няма програма някои PLC влизат в грешка.Имате ли на носител оригиналните сорсове?Дай точния модел (пише го на стикера на контролера).99% от промишлените логически контролери са снабдени с батерия за бекъп на паметта ,абе много варианти има ,Nano е гърчав и стар контролер ,задължиелно има батерия,остави я не се занимавай с нея ,трябва софуер ,зада се види каква е грешката ,има ли програма няма ли .Ако нямате опит с програмиране на PLC не го бъзикайте повече ,да не се наложи да се пренаписва програма или недай Боже сменя контролера ,ако искаш повече инфо пиши на лични
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети