Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПИД регулатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nrgful
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 14:19    Заглавие: ПИД регулатор Отговорете с цитат

Някой има ли си хабер от предавателни функций на операционен усилвател. Става въпрос за курсов проект по Технически средства за автоматизация и ме инетерерусва каква е предавателната функция на ОУ ако се използва неинвертиращия му вход. Или по-точно, как може да се реализира ПИД регулатор с 1 операционен усилвател чрез неинвертиращия вход. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

предавателните функции на ОУ са безкрайно много, понеже един ОУ може да се свърже към безкраен брой схеми, всяка различаваща се от останалите. Предав. ф-я на един ПИД регулатор е ясна. Ето ти схемна реализация чрез ОУ. Прилагам и предавателната функция за конкретните елемети:
http://tranz.it/load.php?id=dNrbUBVQsAbCBAyv26130
При тези стойности на елементите ПИД-а има следните карактеристики:
Кp=3 - коефициент на пропорционалност
Ti=2s - време на интегриране
Td=1.5s - време на диференциране

Трябва много да внимаваш дали се работи с коефициентите Кp,Ti и Td или с Kp', Ki', Kd', които се получават от първите.
Има една малка подробност. На неинвертиращия вход се подава отрицателния полюс на захранващия източник. Тогава изхода е с растяща стойност в положителна насока. В противен случай - напрежението расте в отрицателна посока.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nrgful
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 23:30    Заглавие: ПИД регулатор Отговорете с цитат

да, но както примерно при изпозлване на инвертирашия вход предавателната функция е W(P)=- Zов/Zвх, няма ли и някоия която да отговариа и на неинвертирашия вход, така че после да мога да и напасна импедансите и да се реализира ПИД регулатор с паразитно звено( To ) в знаменателя на диференциращата съставка. Благодаря за схемата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Дек 01, 2007 0:20    Заглавие: Re: ПИД регулатор Отговорете с цитат

nrgful написа:
да се реализира ПИД регулатор с паразитно звено( To ) в знаменателя на диференциращата съставка. Благодаря за схемата.

Би ли пояснил какво точно означава това паразитно звено, защото аз за такова нещо досега не съм чувал, а съм започнал да пиша едни доклади от половин година, с което мога да изкарам докторантура с тези ПИД регулатори, стига да имам желание де... И какво е това "напасвам". Схемата си е една и това е. Друга комбинация няма.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nrgful
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 14, 2007 15:11    Заглавие: ПИД регулатор Отговорете с цитат

ами аз още и бакалавърска не съм взел. надявах се ти да ми помогнеш, но ако искаш - дай си mail-а и ще ти обесния всичко - между другото каде учиш че и докторантура да караш?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети