|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 0:27 Заглавие: Монитор AXIO не иска да работи на повече от 800x600 |
|
|
Имам монитор (взет на старо ) AXIO MPR-2 17'' , плосък екран , добри цветове .
Проблема е че изключва при резолюция над 800/600 . Мислех си че ще успея да си го ремонтирам , но не успях .
Опитах да намеря схема , имформация или каквото и да било - но нищо .
На платката пише EMP/775F/775FD/785FD
EMP/995F/995FD
EMP-2003-0928 Rev 5.8
По моя преценка имам понятие от TV техника , но мониторите ......
Нямам схема и не съм много наясно къде да търся проблема .
Едва ли е от самото захранване , когато ми писна сменях електролити както ме посъветва един "практик" , но не стана , пък и то си работи . Според мен нещо го изключва , може хоризонт. развивка да не синхронизира и да "увисва" някак и да товари захранването ?? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 13:20 Заглавие: Re: Монитор AXIO не иска да работи на повече от 800x600 |
|
|
| milmar написа: | | По моя преценка имам понятие от TV техника , но мониторите ......?? |
Ми то мониторите са си кат телевизорите само без радио часта, а и имат малко други разлики и ти имаш проблем точно с тях!
На други резолюции как се дъргжи дай по подробно малко! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 13:39 Заглавие: Re: Монитор AXIO не иска да работи на повече от 800x600 |
|
|
| Anonymous написа: | | milmar написа: | | По моя преценка имам понятие от TV техника , но мониторите ......?? |
Ми то мониторите са си кат телевизорите само без радио часта, а и имат малко други разлики и ти имаш проблем точно с тях!
На други резолюции как се дъргжи дай по подробно малко! |
На по-голяма резолюция се държи така : при вкл. на компютъра монитора "тръгва" за момент , чува се характерен пукот от високото напрежение на тръбата и изключва . За да се направи нов опит - мрежовия ключ , рестарт на захранването и .... същия резултат .
Някой чувал ли е изобщо такава марка монитори ?
Не ми е ясно например дали честотата на захранването се синхронизира по редовата , не ми се вярва ??? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:12 Заглавие: |
|
|
| Трябва да имаш отделни вериги за различните резолюции.Спойки,електролити,транзистори(мериш ги на оттечка).Намирай схема и действай. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:16 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Трябва да имаш отделни вериги за различните резолюции.Спойки,електролити,транзистори(мериш ги на оттечка).Намирай схема и действай. |
Отделни вериги за кое ... ? Пък и не мога да намеря схема . |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:28 Заглавие: |
|
|
| Кое не разбра?А схема и аз не можах да намеря,надявам се че пишеш точна марка и модел. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:32 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | Кое не разбра?А схема и аз не можах да намеря,надявам се че пишеш точна марка и модел. |
За марката - така пише на него AXIO ! Не разбрах за какви отделни вериги говориш , на синхронизация или какво ? Нямам и описание (инструкция) , но не мога да допусна че фабрично е ограничен на 800x600 . |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:46 Заглавие: |
|
|
Е нали нещо освен софтуерно трябва и хардуерно да ги ключари тия пусти резолюции?Как да ти обясня без схема къде да отидеш?Поне за спойки прегледа ли добре?Огледай хубаво частта около тхо,обикновено там живеят тея ми ти вериги(а може и другаде да са изнесени по платката ).Гледай за съмнителни(леко подути или 'обелени' кондери),бобини/дросели гледай.Ама без схема ще е мъка,мъка..... |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 14:58 Заглавие: |
|
|
Няма "надути" електролити (всиките са си скромнички едни такива)
Шегата настрани , не съм се занимавал с монитори , но доколкото разбирам искаш да кажеш че се променя честотата на задаващия генератор за хоризонт. развивка от тези вериги ? Възможно е ...То схема за този монитор май няма да намеря , но май трябва да поразгледам някоя на какъв да е подобен , че да се поориентирам .
Дали не е възможно синхроимпулсите за по-висока резолюция да не достигат до където трябва , примерно ако минават през някаква дефектна RC група да речем ? |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 15:11 Заглавие: |
|
|
По принцип се променя и честотата и захранването на крайния и корекциите в отклонителната система е с ключове.По принцип захранването минава през полеваци и чрез тях в различните режими има различни напрежения.Търси из нета информация за шаситата и марките на мониторите.Срещал съм но не помня къде.Може би по шаси ще намериш схема.Успех  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|