| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
angel_Plv Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 10:03 Заглавие: зарядно за оловни акумулатори |
|
|
| здравейте. във фирмата в която работя редовно се подменят акумулаторните батерии на СОТ, пожароизвестяването и видеонаблюдението под предлог че са "отишли". хвърлят ги, а аз ги събирам защото ми се струва че са наред. батериите са 12V 3.2 Ah. трябва ми схема за заряд на тези акумулатори. предварително благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 14:24 Заглавие: |
|
|
| Ако не друго ,поне някой лев можеш да припечелиш от оловото ,като ги върнеш на вторични суровини ,мисля че има специални пунктове за оловни акумулатори. Иначе ,като гледам какво ти е питането ,силно се съмнявам и в преценката ти за останалия живот в тези акумулатори ! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 18:12 Заглавие: |
|
|
Ами обикновен стабилизатор с LM317-на 13,8V за постоянно (оставени на подзаряд) или на 14,5V aко се зареждат циклично-след изтощаване.Не очаквай обаче чудеса.Колегите ти са преценили колко време могат да разчитат на акумулаторите и затова ги подменят.Това,разбира се не означава че няма да попаднеш на екземпляри,способни да работят още някой друг месец,дори годинка! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 21:43 Заглавие: |
|
|
Доколкото знам най-добре е да се зареждат на 14,4 волта трионообразно напрежение... Добре се е получвало и с грец, като след греца няма филтриращ кондензатор. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 21:55 Заглавие: |
|
|
Подменят се защото имат определен период на експлоатация (беше 3 или пет години или нещо от сорта .. зависи от акумулаторите) след което се смята че са неблагонадеждни. Т.е. не че не работят ама .. имат още малко живот и то с намален капацитет. Както каза Дитроникс може и да случиш. Имай пред вид и че акумулаторите на сотовете са мислени за малки токове.
Обикновен траф с един диод (за изправител) и един резистор (или крушка) паралелно на акумулатора. Така през единия полупериод се зарежда, през втория се разрежда (но по-малко). Ако акумулаторите са по 3,3Ah нагласяш нещата така че заряда да е 0,4А (т.е. ~1/10) а разряда около 0,07А (т.е. ~1/5 от заряда) ... или нещо такова. Последователния заряд и разряд възстановява до някаква степен оловния акумулатор. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 22:11 Заглавие: |
|
|
Нещо от сорта _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 26, 2007 7:00 Заглавие: |
|
|
асд _________________ http://www.zahranvane.com
Последната промяна е направена от TIReX на Нед Яну 27, 2008 18:46; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 26, 2007 13:01 Заглавие: |
|
|
| Повечето читави аларми си следят състоянието на батерията и ако падне под 10 волта считат ,че е за смяна ,тъй че не съм сигурен колко живот може да има в такъв акумулатор. Естествено ако се сменят по този критерий ! |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 26, 2007 13:50 Заглавие: |
|
|
Препоръчвам на angel_Plv да не си губи времето, освен, ако има предварително снети от експлоатация акумулатори. Тези акумулатори са предвидени да работят през повечето време в дежурен режим, и се подзареждат с до 13,8V. Когато искаш да теглиш по-голям ток обаче, не става. Читавите централи (алармени, пожароизвестителни и т.н) им правят периодичен тест и, ако с константен ток за еди колко си време напреженеито спадне под определена стойност, "светва сигнална лампа".
А иначе, то и в повечето устройства, които се буферират с акумулатори, се ползва LM317, за да може напреженеието, до което трябва да се прекъсне зареждането на акумулатора, да се регулира прецизно.
За това, преди да зареждаш даден екземпляр, първо му измери капацитета - може да ти е по-изгодно да го предадеш на вторични суровини. |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 26, 2007 14:04 Заглавие: |
|
|
Имам въпрос ? Какво значи редовно на колко време се подменят  |
|