| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 3:01 Заглавие: PC fan |
|
|
някои отварял ли е вентилатор от тези които ги има в PC?ватре има елемент които ме интересува какув е а по то4но представлява "нешто "с 4 изжода в пластмасов корпус на него пише ТВ2.какво е това някакув регулатор,стабилизатор или?мойе ли да се намери по магазините? _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 9:33 Заглавие: |
|
|
| предполагам че това е някакъв генератор, защото електродвигателчето което задвижва перката не е колекторно, а се захранва с прав ток, значи чипчето преобразува правия ток в променлив за да се върти ротора, а може би греша ? |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 10:08 Заглавие: |
|
|
Аз бих заложил че това е контролер с вграден датчик на Хол.
По магазините по-добре потърси нов вентилатор. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 11:46 Заглавие: |
|
|
| И за какво му е този датчик на Хол? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 11:59 Заглавие: |
|
|
За да могат да се отчитат оборотите на вентилаторите че ламетата много си падат по разни програми като SpeedFan да им ги показват. Освен това някои биоси могат да вдигат аларма и да изключат компютъра като спре вентилатора. Полезно, за да не се опече процесора. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
ingplamen_e Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 12:00 Заглавие: |
|
|
И аз мисля,че е датчик на хол.Чрез него дъното следи оборотите на вентилатора и ги регулира в зависимост от температурата на процесора.Филипов ме изпревари. _________________ Enchev |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 13:12 Заглавие: |
|
|
| А кажете ми тогава за какво служи същия чип в обикновенните вентилаторчета на захранващия блок, а? Те нямат датчик за оборотите но имат такъв чип! И как се върти роторчето с прав ток като няма колектор, а ? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 13:29 Заглавие: |
|
|
| Нашата фирма произвежда такъв чип..Представлява датчик на Хол с двуфазен или еднофазен мощен драйвер.Ротора са навивките,статора е постоянен магнит (може да си размените понятията).Като еднофазната версия е с ексцентричен полюс.Датчика служи на схемата да си следи посоката и да спира,ако се получи обратно завъртане.Освен това оптимизира оборотите според натоварването и ред още неща.Ноу хауто при нашия чип е това,че работи без собствено захранване. |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2004 13:50 Заглавие: |
|
|
Има най-различни видове вентилаторчета за PC и схеми за управлението им. Но едно от общите неща между тях е че са безчеткови. Е затова му е и датчика на Хол. Захранването на тези двигателчета е прав ток (DC) и за да се получи въртящо се магнитно поле е нужна схема в която влиза и този датчик на Хол.
Stoy4o ти да не работиш в Melexis? _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 30, 2004 2:03 Заглавие: |
|
|
ако това е само датчик би трябвало да е възможно да вкюча вентилатора без този датчик или греша?не ме интересува никакво регулиране и прочие. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
|