| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Carnation Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 12:36 Заглавие: Как да си свържа печката? |
|
|
Здравейте,
Купих си нова готварска печка, и сега се чудя как да я свързвам.Да бях погледнал старата, ама жената като се заинати да я хвърлям веднага...Две седмици чакам елтехник и ми писна.
Ето това е схемата:
Доколкото разбирам парвите три клеми се свързват към фаза, после другите към нула и накрая заземявам.Не ми е ясно как да свържа трите клеми към един кабел.
Също така искам да питам мога ли да я включа към контакт,а не директно към мрежата?
Всяка помощ ще ми от полза, дори и една снимка на подобно свързване. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 13:06 Заглавие: Re: Как да си свържа печката? |
|
|
| Carnation написа: | ....Доколкото разбирам парвите три клеми се свързват към фаза, после другите към нула и накрая заземявам.Не ми е ясно как да свържа трите клеми към един кабел.
Също така искам да питам мога ли да я включа към контакт,а не директно към мрежата?.... |
Правилно си разбрал.
Първата схема от картинката е твоя случай тъй като едва ли разполагаш с трифазна инсталация.
Клеми 1,2 и 3 на късо с мостчета (ако не са поставени) и подаваш фазата.
Нулата на 4 и 5 (които също даваш на късо) и тъй като инсталацията едва ли ти е трипроводна към същото място трябва да свържеш и корпуса (това което наричаш заземяване).
На втория въпрос - не е добре да е с щепсел, вземи си хубава клема (с подходящо сечение) и след добро почистване на кабелите от инсталацията връзваш директно!
След това завиваш предпазителя (бушона) в таблото.  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 17:25 Заглавие: |
|
|
| Причината да не е добре със щепсел е че шуко-щепселите са предвидени до някакъв ток (май 16А беше) а макс консумация на печката е по-голяма. Но ако много държиш да е на щепсел виж макс консумация на печката или питай от там откъдето си я взел и след това питай в магазина за подходящ щепсел. Но е нормално (и най-компактно) да се връзва директно с клема (има си такива розетки предвидени специално за това) към инсталацията. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 21:20 Заглавие: |
|
|
Аз не го съветвам да си свързва печката сам, защото си е опасно. Не е голям проблем ако му гръмнат бушоните на таблото, по-страшното е, че самия той може да светне като крушка.  |
|
|
 |
Carnation Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2007 9:22 Заглавие: |
|
|
| Tokio написа: | Аз не го съветвам да си свързва печката сам, защото си е опасно. Не е голям проблем ако му гръмнат бушоните на таблото, по-страшното е, че самия той може да светне като крушка.  |
Вече се справих.Жив съм  |
|
|
 |
|