Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да си свържа печката?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Carnation
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 12:36    Заглавие: Как да си свържа печката? Отговорете с цитат

Здравейте,
Купих си нова готварска печка, и сега се чудя как да я свързвам.Да бях погледнал старата, ама жената като се заинати да я хвърлям веднага...Две седмици чакам елтехник и ми писна.
Ето това е схемата:

Доколкото разбирам парвите три клеми се свързват към фаза, после другите към нула и накрая заземявам.Не ми е ясно как да свържа трите клеми към един кабел.
Също така искам да питам мога ли да я включа към контакт,а не директно към мрежата?
Всяка помощ ще ми от полза, дори и една снимка на подобно свързване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 13:06    Заглавие: Re: Как да си свържа печката? Отговорете с цитат

Carnation написа:
....Доколкото разбирам парвите три клеми се свързват към фаза, после другите към нула и накрая заземявам.Не ми е ясно как да свържа трите клеми към един кабел.
Също така искам да питам мога ли да я включа към контакт,а не директно към мрежата?....

Правилно си разбрал.
Първата схема от картинката е твоя случай тъй като едва ли разполагаш с трифазна инсталация.
Клеми 1,2 и 3 на късо с мостчета (ако не са поставени) и подаваш фазата.
Нулата на 4 и 5 (които също даваш на късо) и тъй като инсталацията едва ли ти е трипроводна към същото място трябва да свържеш и корпуса (това което наричаш заземяване).
На втория въпрос - не е добре да е с щепсел, вземи си хубава клема (с подходящо сечение) и след добро почистване на кабелите от инсталацията връзваш директно!
След това завиваш предпазителя (бушона) в таблото. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2007 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Причината да не е добре със щепсел е че шуко-щепселите са предвидени до някакъв ток (май 16А беше) а макс консумация на печката е по-голяма. Но ако много държиш да е на щепсел виж макс консумация на печката или питай от там откъдето си я взел и след това питай в магазина за подходящ щепсел. Но е нормално (и най-компактно) да се връзва директно с клема (има си такива розетки предвидени специално за това) към инсталацията.
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2007 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не го съветвам да си свързва печката сам, защото си е опасно. Не е голям проблем ако му гръмнат бушоните на таблото, по-страшното е, че самия той може да светне като крушка. Idea
Върнете се в началото
Carnation
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2007 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Tokio написа:
Аз не го съветвам да си свързва печката сам, защото си е опасно. Не е голям проблем ако му гръмнат бушоните на таблото, по-страшното е, че самия той може да светне като крушка. Idea

Вече се справих.Жив съм Shocked
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети