| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 18:12 Заглавие: Генератор на ток |
|
|
Здравейте,
днеска си купих един 3W бял светодиод. До колкото разбирам трябва да направя генератор на ток (май така се казваше - да регулирам тока)
Тока трябва да е 700mA, а напрежението около 3,5V.
Аз съм си направил един регулатор на напрежението с LM317 (като единият резистор е един потенциометър от тези, които могат да правят по десетина оборота) така успявам да регулирам напрежението доста плавно - с една стотна от волта. Та с него пробвах и диода си свети ама не се прави така... на мен ми трябва винаги да подава 700mA независимо дали напрежението е 3,2 или 3,8V примерно.
Предполагам, че това се прави много лесно но не знам как.
Иначе имам един акумулатор 6V който мисля да го използвам. Тоест мисля да му намаля напрежението малко и после да слагам този генератор на ток. Но това ще го мисля после. Сега за сега искам да изкарам стабилни 700mA ток.
Малко помощ ?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 18:28 Заглавие: |
|
|
Генератор на ток се прави елементарно с посочената схема, а така също и с фиксираните стабилизатори от серията 78XX и го пише в почти всеки datasheet на серията в приложенията.
Принципа е следния (за фиксирания за да ти е по-ясно):
- м/у изхода и масата се слага резистор при разчет фиксираното напрежение на регулатора разделено на тока който трябва да се получи ще ти даде стойността на резистора.
- консуматора който ще му се пуска този ток се включва м/у минуса на на захранването и общия край на масата на регулатора и резистора.
Дано да ти стана ясно.
Друг е въпроса, че 6 волта като входно идват маловато за подобно начинание.
Дори да използваш регулируем от тази серия при минимално изходно напрежение (а то е около 1,2V) с което да "направиш" тока и като искаш да имаш на изхода 3.2-3.5 и като отчетеш факта, че тази серия за да работи нормално трябва да имаш около поне 2 волта разлика вход/изход и се получава, че акумулатора ти не стига за тази цел.
Последната промяна е направена от RC на Пет Авг 21, 2009 21:40; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 19:01 Заглавие: |
|
|
Еми горе долу ми стана нещо ясно но ще питам още.
Значи драснах една картинка http://krasi.1gb.bg/obshti/Picture011.jpg
Аз преди време си бях играл с такова нещо 7805 - като просто ми трябваха 5V.
| Цитат: | - м/у изхода и масата се слага резистор при разчет фиксираното напрежение на регулатора разделено на тока който трябва да се получи ще ти даде стойността на резистора.
- консуматора който ще му се пуска този ток се включва м/у минуса на на зхранването и общия край на масата на регулатора и резистора. |
Какво ще рече фиксираното напрежение на регулатора ? Пет волта в случая ?
И всъщност 78ХХ - ХХ - какво точно ми трябва ?
Защото аз знам, че има за 5, 9, 12V.. но едва ли за 3,7V
Колкото до входящото напрежение.. 6V.. това не е проблем. Ако трябва ще сложа 12. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 19:49 Заглавие: |
|
|
Стабилизатора (бил той фиксиран или с регулируем изход) е такъв защото поддържа фиксираното (зададеното) напрежение м/у изхода си спрямо крака си маса! За това във формулката която си написал в числителя трябва да ти стои в примера който си дал "5".
Светодиода като всеки един p-n преход има пад на напрежение в права посока при протичане на допустимия през прехода ток.
Този пад е характерен за всеки прибор и в твоя случай е посочения (да се надяваме, че въпросните 700mA са номиналните) и при светодиодите се бележи като Vf (при ток If ).
Демек в затворения контур източника на напрежение трябва да е равен на сумата от падовете на напрежение в/у светодиода (3.2-3.5) плюс пада в/у резистора ( 5 волта при 7805) и пада в/у самия стабилизатор (вход - изход) който трябва да е минимум 2 волта. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 20:11 Заглавие: |
|
|
Щом си си купил 3W PowerLed = 700mA
Може да погледнеш тук
Това е максимално просто Ако не ти се занимава в мт1 продават готови генератори на ток към ~3лв единия ( с него може да вържеш до 3 светодиода последователно) |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 20:16 Заглавие: |
|
|
mishomvp, много неща има, но не е ли по-добре след като питащия има някакво желание - да направи нещо с ръцете си!
И по-важното да разбере - защо става така. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 20:20 Заглавие: |
|
|
//offtopic
Разбира се ! Но от начина му, които е задал въпроса не личи много, че е в час. |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 21:41 Заглавие: |
|
|
Правилния вариант е на RC. _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития.
Последната промяна е направена от fortech на Пет Авг 21, 2009 22:38; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 21:48 Заглавие: |
|
|
 |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 21, 2009 21:59 Заглавие: |
|
|
| С LM317 резисторът в генератора на ток ще грее по-малко, защото напрежението върху него ще е по-малко. |
|
|
 |
|