| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 14:50 Заглавие: TDA2050 мостово-може ли да стане? |
|
|
Преди известно време си взех един кит със това TDA и съм доволен от звука,обаче нещо взе да ми се струва слабичко та къде за това къде за спорта взех да си мисля за мостово и се чудя дали може да стане врътката
Китчето съм го пуснал на +-18В и товар 8 ома и по груби сметки в идеалния случай трябва да докарва ~20W и в-ху говорителя да има 13В ефективно.Aко запазя същия товар (защото не вярвам да намеря подходящ 16 омов говорител) и преправя още едно китче и ги свържа двата мостово излиза че напрежението в-ху говорителя вече ще е 26В ефективно или ~37В пиково => пиковия ток ще е ~4.7A което е по-малко от ограничението на чипа което е 5А.Та се чудя при това положение дали ще стане врътката и дали пък не трябва да сложа и допълнителни транзистори за да няма ядове с ограничението по ток  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 16:36 Заглавие: |
|
|
| Ако не бъркам ТДА2050 може да работи и с 4 ома товар, така че ако свържеш 2 мостово и товариш с 8 ома не би трябвало да има проблем |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 16:53 Заглавие: |
|
|
На хартия може и да може с 4 ама пак при +-18 и 6 ома товар посвири малко и издъхна чипчето та се наложи да го сменям
Може и да е бил менте и за това,кой знае...
Притесненията са ми ,че макар че не се надхвърля ограничението по ток на чипа при запазване на същия товар се получава кажи речи 4 пъти увелиечение на мощността което в моя случай е 80 вата което не ми звучи много реалистично за постигане  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 18:24 Заглавие: |
|
|
Много добре знам ,че има и други алтернативи но както вече казах бих го направил и за спорта само.И понеже не съм сигурен дали мисля правилно и са ми правилни сметките за това питам
П.П-Какво му е "автомобилното" на +-18В не е 14  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 19:19 Заглавие: |
|
|
Мощността се увеличава само 2 пъти именно защото при мостово товара вече не може да е 4 а е 8 ома. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 19:27 Заглавие: |
|
|
Добре нека да задам така въпроса си щото иначе явно...
При мостово ако не се увеличи товара 2 пъти а остане същия само максималния ток ли е проблема за чиповете или какво? _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 19:43 Заглавие: |
|
|
Тока през товара нали зависи от напрежението. При два пъти по малък товар ще е необходимо и два пъти по ниско напрежение за да протече същия ток през товара. Лошото е че остатъка от напрежението до захранващото се поема от крайните транзистори. Т.е. при един и същи ток през крайните транзистори напрежението върху тях е два пъти по голямо и съответно отделената мощност е два пъти по голяма.
Начертай си силовата верига на крайните транзистори за една полувълна (т.е. само по едiн транзистор от двете стъпала) и виж как се разпределят мощностите, полезна и загубена върху крайните. Ниския товар е неизгоден при високо захранващо напрежение защото транзисторите обират остатъчната мощност. Т.е. претоварваш стъпалата.
Edit:
И аз пък обясних ... не че не е вярно но всъщност трябва да се концентрираш върху разпределението на мощностите. При 4 Ома товар достигаш да речем 18 вата синус. Това са амплитуди 12 волта и 1,5 ампера. Ако захранваш крайните с 18 волта то върху тях остава (18-12)*1,5=9 вата. Ако сега искаш да изкараш 18 вата на 4 ома -> 8,5 волта и 2,125 ампера. Дървото е че при същата полезна изходна мощност крайните транзистори се пекат с (18-8,5)*2,125=20 вата - разлика 11 вата от горе както за транзисторите, така и за захранването. Можеш да намалиш напрежението на захранването, стига да не излязат от режим стъпалата. Обаче има и вътрешни съпротивления които при по-големия ток (за същата мощност) все пак ще създават проблеми - евентуално по-големи изкривявания и все пак по-голяма загубена мощност. При проектирането на стъпалото са взети разни такива параметри под внимание. По принцип по-изгодно е по-висока амплитуда на напрежението и по-малък ток на високоомен товар. Малко е непрофесионално обяснението но имаш повод за размисъл  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
showMANiak` Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 15:56 Заглавие: |
|
|
Добре ,но нали при мостовото единя усилвател работи през едната полувълна а другия през другата т.е се едно всеки ще си работи с товар 8 ома т.е няма да се претоварва чипа  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 17:03 Заглавие: |
|
|
Не, не! През едната полувълна работи едното рамо на единия усилвател и срещуположното на другия. Така едното осигурява половината от напрежението, другото другата половина. Затова се връзват и противотактно (единия работи с инвертиран сигнал). Ако означим крайните стъпала с A и B а крайните транзистори според полюса на захранването съответно A+, A-, B+ и B-, то през първия полупериод имаш веригата A+..R..B- а през другия A-..R..B+. Където R е високоговорителя. Ако приемем че усилвателите са идеални и с еднакви параметри и работят противотактно (единия е инвертиращ) то напреженията на изходите им ще са еднакви но с различна полярност и в средата на намотката на високоговорителя потенциала винаги ще е 0 волта (без значение от входния сигнал). Образно казано единия усилвател работи с едната половина на намотката а другия с другата. Затова половината на намотката трябва да има импеданса за който е предвидено стъпалото. Няма значение къде и как е вързан високоговорителя, важни са разликите във потенциалите.
Обясненията ми са малко образни и не съвсем точни, но са достатъчни за насока и за да се замислиш и да разбереш сам. С помощта на теорията която учиш ще ми обясняваш после на мен  |
|
|
 |
|