| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 12:21 Заглавие: Печатни платки- метода с принтера |
|
|
| Здравейте електронманиаци!Честита нова година!Пожелавам ви здраве,късмет и повече хоби тази година.Сега да питам: Налага ми се спешно да направя две платчици в които участва чип с разтояние между 2 крачета 15 милса.Тъй като тук има лазарен принтер и всякакъв тип хатрия,пробвах с този метод.Става прекрасно,но на чипчето върху тонера остават власинки хартия,която все пак пречи на разтвора за ецване да си свърши работата,та затова питам ако някой разбира повече от химия или познава мастит химик да го попита как да разтворя останалата хартия по химически начин и ако е възможно с лесно достъпно вещество.Много ми е спешно и ще бъда безкрайно благодарен за всяко авторитетно мнение! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lio Kler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 12:45 Заглавие: |
|
|
Ако наистина ти трябва тая работа спешно е по-добре да не рискуваш, ами да го направиш с фотолак. НО даже и там са нужни няколко проби, ултравиолетова лампа... (виж www.mladkonstruktor.bg ). Ако е пък толкова спешно и си струват парите поръчай платката. Но не знам в какъв срок ще свършат работата.  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 13:03 Заглавие: |
|
|
Трябва да стане до 5 часа и до 6 да я оживя Няма време за фотометоди иначе имаме изтривалка за EPROM-и,но няма Positiv-20 и натриева основа... |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 14:25 Заглавие: |
|
|
| със 50% сярна киселина. ти така ли я маха хартията или с вода. със сярната киселина трябва да стане, но ще отнеме време. да не сложиш по концентрирана, защото работата ще се оплеска. 50% е най-добре. не знам дали можеш да намериш сярна киселина. пробвай в магазините за химикали или в автосервиз, там я ползват за акомулаторите, но може би автосервизите имам само 20-тина процентна сярна киселина. и с нея ще стане но за по-дълго време. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 15:38 Заглавие: |
|
|
| А няма ли да закача медната повърхност?Тонера?Ще пробвам с натриева основа-знам че не реагира с мед... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:00 Заглавие: |
|
|
| пробвай с натриева основа, но нищо няма да стане. сярната киселина ще реагира на повърхността на непокритата мед, която не ти трябва. да си чувал за целулиза. тя се прави като хартията се слага в сярна киселина и така хартията се разтваря. с натриевата основа нищо няма да стане. просто няма да реагира с хартията. това че е опасна не значи че е ониверсален разтворител. аз като си правя платка с тонер хартията я махам със сярна киселина. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:07 Заглавие: |
|
|
Добре бе мем,ще намеря и киселина,но и тя емного опасна за ръце и дрехи  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 17:04 Заглавие: |
|
|
| извинявай, аз май малко взех да ти се карам. сори! а я ми кажи как точно ги правиш платките. интересно ми е, може да обменим опит. колко време гържиш под ютията, каква тежест слагаш в/у ютията(ако алагаш) или я натискаш с ръце, колко време я оставяш да изстите, как махаш хартията после, та такива ми ти работи ме интересуват. надявам се, че ще споделиш. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 19:01 Заглавие: |
|
|
| Гланцирано списание -каталог на офисуан -с дебели много лъскави страници.Принтера на мах. тонер (киосера лазер).Веднага върху полирана до огледало (с домакинска вълна -гръцка) платка 2 минути на максимум руска ютия през силиконова пластинка за равномерен натиск,после изстива и в топла вода-2 часа. Но от 10 опита успяхме да изкараме 2 платки обаче много яки нали ти казвам ,чипа е TSSOP40 с 12милса м/у краката |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 03, 2005 19:20 Заглавие: |
|
|
| и като го държиш 2 часа в топла(колко топла) вода хартията сама ли се отлепя? защо при тебе е останала хатрия м/у изводите на ИС? и каква е тази силисконова подложка. къде се продават и колко е дебела? |
|
|
 |
|