Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Печатни платки- метода с принтера
Иди на страница 1, 2, 3 ... 27, 28, 29  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 12:21    Заглавие: Печатни платки- метода с принтера Отговорете с цитат

Здравейте електронманиаци!Честита нова година!Пожелавам ви здраве,късмет и повече хоби тази година.Сега да питам: Налага ми се спешно да направя две платчици в които участва чип с разтояние между 2 крачета 15 милса.Тъй като тук има лазарен принтер и всякакъв тип хатрия,пробвах с този метод.Става прекрасно,но на чипчето върху тонера остават власинки хартия,която все пак пречи на разтвора за ецване да си свърши работата,та затова питам ако някой разбира повече от химия или познава мастит химик да го попита как да разтворя останалата хартия по химически начин и ако е възможно с лесно достъпно вещество.Много ми е спешно и ще бъда безкрайно благодарен за всяко авторитетно мнение!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 12:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако наистина ти трябва тая работа спешно е по-добре да не рискуваш, ами да го направиш с фотолак. НО даже и там са нужни няколко проби, ултравиолетова лампа... (виж www.mladkonstruktor.bg ). Ако е пък толкова спешно и си струват парите поръчай платката. Но не знам в какъв срок ще свършат работата. Sad
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 13:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Crying or Very sad Трябва да стане до 5 часа и до 6 да я оживя Crying or Very sad Няма време за фотометоди иначе имаме изтривалка за EPROM-и,но няма Positiv-20 и натриева основа...
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 14:25    Заглавие: Отговорете с цитат

със 50% сярна киселина. ти така ли я маха хартията или с вода. със сярната киселина трябва да стане, но ще отнеме време. да не сложиш по концентрирана, защото работата ще се оплеска. 50% е най-добре. не знам дали можеш да намериш сярна киселина. пробвай в магазините за химикали или в автосервиз, там я ползват за акомулаторите, но може би автосервизите имам само 20-тина процентна сярна киселина. и с нея ще стане но за по-дълго време.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

А няма ли да закача медната повърхност?Тонера?Ще пробвам с натриева основа-знам че не реагира с мед...
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:00    Заглавие: Отговорете с цитат

пробвай с натриева основа, но нищо няма да стане. сярната киселина ще реагира на повърхността на непокритата мед, която не ти трябва. да си чувал за целулиза. тя се прави като хартията се слага в сярна киселина и така хартията се разтваря. с натриевата основа нищо няма да стане. просто няма да реагира с хартията. това че е опасна не значи че е ониверсален разтворител. аз като си правя платка с тонер хартията я махам със сярна киселина.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 16:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре бе мем,ще намеря и киселина,но и тя емного опасна за ръце и дрехи Laughing
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 17:04    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявай, аз май малко взех да ти се карам. сори! а я ми кажи как точно ги правиш платките. интересно ми е, може да обменим опит. колко време гържиш под ютията, каква тежест слагаш в/у ютията(ако алагаш) или я натискаш с ръце, колко време я оставяш да изстите, как махаш хартията после, та такива ми ти работи ме интересуват. надявам се, че ще споделиш.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Гланцирано списание -каталог на офисуан -с дебели много лъскави страници.Принтера на мах. тонер (киосера лазер).Веднага върху полирана до огледало (с домакинска вълна -гръцка) платка 2 минути на максимум руска ютия през силиконова пластинка за равномерен натиск,после изстива и в топла вода-2 часа. Но от 10 опита успяхме да изкараме 2 платки обаче много яки нали ти казвам ,чипа е TSSOP40 с 12милса м/у краката
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 03, 2005 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

и като го държиш 2 часа в топла(колко топла) вода хартията сама ли се отлепя? защо при тебе е останала хатрия м/у изводите на ИС? и каква е тази силисконова подложка. къде се продават и колко е дебела?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 27, 28, 29  Следваща
Страница 1 от 29

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети