| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 1:26 Заглавие: Проблем със стабилизатор 7912 |
|
|
Става дума за един тонкоректор на двуполярно захранване.Проблемът е в захранването-стаблизаторът за отрицателното напрежение гарми и трещи като на нова година.
Вързал съм го както този за положителното напрежение ( като се погледне от към надписите-съответно вход , маса , изход ).
Имате ли идея какво съм оплескал? Пропуснах да кажа че този за положитеното напрежение си работи добре. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 1:48 Заглавие: |
|
|
| Да. Свързването. Трябва да е маса, вход, изход (не е като при 78хх) |
|
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 10:20 Заглавие: |
|
|
Погледни първо даташиита на 79хх , щото не е като на 78хх, и аз съм имал такъв проблем, ама то така става като не се чете първо  |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 20:18 Заглавие: |
|
|
Добре де,ами то това нещо не може ли да се направи с ценерови диоди,както при транзисторните усилватели ( захранването на операционния усивател ) ? _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 21:33 Заглавие: |
|
|
| Бе то може, ама защо да не сложиш хем стабилизато, хем добър филър? Так и така цената на ценера и тази на 79хх е приблизително еднаква. А за да разбереш дали няма някаква външна повреда, сложи последователно на входа гасящ резистор, който да ти ограничи тока в схемата. Изчисли резистора така, че на входа на 7912 да остават поне (-15)V под товар. Макр, че и според мен си объркал свързването на 7912. |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2008 23:02 Заглавие: |
|
|
Поставил ли си диоди защитаващи 78хх и 79хх от обратно напражение,дължащо се на несиметрията?Правих преди година ето тая схема и въобще не е мръднала:
 _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 10:04 Заглавие: |
|
|
по отностно филтера едно кондензаторче от порядака на 1000uF/16V паралелно с едно 100nF би свършило хубава работа,като се има и в предвит тока на консумация на едно ОУ-че...... но нека и колегите вметнат нещо по темата...
Успех _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 0:15 Заглавие: |
|
|
| californieca написа: | по отностно филтера едно кондензаторче от порядака на 1000uF/16V паралелно с едно 100nF би свършило хубава работа,като се има и в предвит тока на консумация на едно ОУ-че...... но нека и колегите вметнат нещо по темата...
Успех |
На входа е добре голям електролит зависещ от консумацията, паралелно с 330nF. А на изхода 100nF само. Тези стойности се дават като препоръчителни в повечето справочници. А по тоя повод да кажа и за един случай. От увлечението ми да е добре стабилизирани и филтрирано захранването на една апаратура прекалих с кондензаторите като бях сложил 100uF на изхода. Включвам аз и гледам апаратурата ми се шашка. Почвам да се чуда да меря да гледам и по случайност като всичко бях огледал викам си аз дай да го погледна на осцилоскопа това захранване. Включвам и виждам трионообразно напрежение с амплитуда към 5 mV на изхода. Първото което ми мина през акъла, че кондензатора е менталив. Сменям го и пак същото. Сменям му стойноста и параметрите на трионообразното се промениха. Тогава опитах без него и всичко тръгна гладко. Незнам стабилизатора ли беше менте или просто на изхода не бива да има електролит. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 14:38 Заглавие: |
|
|
Да определено съм объркал 79хх , но понеже съм направил вече платката мисля да пробвам с ценери понеже като габарити са по-малки.
Благадаря на всички за помощта!!!Свършихте ми голяма работа. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
|