| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 13:06 Заглавие: изчисляване на RLC вериги |
|
|
| трабва да правя курсова работа на тази тема. изчислих почти всичко, но не знам как да изчисля лентата на пропускане на филтъра, всъщност това го знам, но не знам как да начертая кривата, каква е формулата ме интересува. нали трябва да стане една парабула, от която 0.7 и чертичките надолу . . . как да си начертая парабулата. това ми е въпросът. ако може някаква програма или някоя готова курсова работа да ми дадете, да видя как става. знам че трябва сам да си го направя, но се рових 10-тина дни и не мога да разбера . . . защо съм толкова глупав. не ми трява за университет, все още съм в техникум 10-ти клас. ако някой ги помни тези неща, ще е добре за мен да се обади. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 13:35 Заглавие: |
|
|
Общия вид на формулата е Lu(db)=20*(lg k) - дава предавателната функция в децибели. Тогава срязващата честота ти е на -3dB
Koгато не искаш да е в dB се използва формулата за модула на коефициента на предаване К=Uизх/Uвх - тогава fr=0,707 ...
Щом трябва да се получи парабула значи филтъра трябва да е лентов от първи ред. Формулата която би трябвало да си получил е следната :
..................Rt
К=----------------------------------
......sqrt((Rt^2+(wL+1/wC)^2)
По ординатата е коефичиента К а по абсцисата е честотата w .... демек изследваш функцията K=f(w) .... това е .... само задаваш стойности на w и смяташ колко е К .... Успех |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 14:42 Заглавие: |
|
|
| на но формулата е wL - 1/wC, а не +. и не става никаква парабола, ама няма значение. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 15:02 Заглавие: |
|
|
Прав си за знака ... Това дали ще се получи парабула е при усливие че товара ти е съпротивлението... при товар L или C кривата придобива друг вид
Уловката тук е следната - за да ти се получи крива трябва да изпозваш кординатна система разграфена в декади или октави .... Всичко зависи от това колко ти е лентата на пропускане |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 15:14 Заглавие: |
|
|
| тези неща за оскави и т.н. ама абсолютно нищо не ми говорят, нали ти казах, че съм 10-ти клас, а не уча висше. госпожата ни каза една формула, ама никой май от класа не си я записа. като почнем пак училище ще я потам. веригата ми е с R, L и C. не е само един елемент. транва да си избера резонанс на напрежения или токове. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 05, 2005 21:24 Заглавие: |
|
|
| Значи ти трябва да знеш точно какво ти е заданието. Ако филтъра ще се използва за високоговорители, термина резонансна честота не бива да се употребява, тъй като важно условие е характеристиката да е касмимално плоска (да няма подем). За по-лесно (според мен) си избери резонанс на напреженията.В литературата се дават формули и примери най-вече снапрежения .. |
|
|
 |
|