| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 16:52 Заглавие: Мощност и регулиране оборотите на двигател за пералня |
|
|
Нужно ми е сравнително мощно задвижване на 220V с регулируеми обороти, по възможност стабилни, т.е. при натоварване да ги държи. Не е задължително от 0 об/мин но поне в някакви граници да могат да се регулират. Трябва ми за любителско изпълнение което значи че могат да се правят компромиси в широки граници.
1. Някой знае ли каква е мощността на двигател от перла 04
2. Може ли да се ползва за този двигател електроника от някоя друга перална и да заменя някой елемент с потенциометър или превключвател с различни стойности за да регулирам оборотите. Ако някой има схемата или направо излишна такава електроника не отказвам.
3. Вероятно тахометър ще трябва за двигателя.
4. Много ли пада мощността при намаляване на оборотите
5. Ако не става с дв. от перла 04 и ми трябва двигател от друга перална къде бих могъл да намеря на старо без да ми махнат главата _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 17:21 Заглавие: |
|
|
Този двигател е асинхронен и ще ти трябва много сложен регулатор.
Мощността му мисля че беше 250 вата.
Не мисля, че е подходящ за това което искаш да правиш. |
|
|
 |
РДочев Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 17:56 Заглавие: |
|
|
| Ако има тахогенератор, регулирането е фазово-само с един тиристор. Имаше едни чешки перални татрамат-там се прилагаше това . Даже и специална интегрална схема имаше за целта, но нямя как да се сетя коя беше, пак1745 и да се сетя,едва ли ще я намериш вече. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 18:05 Заглавие: |
|
|
Ами да толкова пише и на двигателя но аз не мога да повярвам че такова гюле дава само 250 вата (или 200 беше). Мисля че можеше само с две скорости да работи но реших да питам дали не бъркам.
Добре де, бормашина 500 вата със се редуктора има по малък момент на въртене от този на двигателя. Но това явно се дължи на разликата във скоростите на въртене, т.е. конструкцията им.
Добре, а пералните с плавни обороти на развъртане с какви двигатели са и мога ли да си набавя такъв на старо ... със се регулатора или поне схемата му без да ми махнат глават, т.е. от по-стара перална? Те вероятно не са по-мощни, но да кажем че мощността ме урежда.
И още един въпрос. Двигателя от перла 04 ако му използвам двете скорости би трябвало да си държи оборотите при натоварване. И като об в мин какви са тези две скорости? |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 18:21 Заглавие: |
|
|
Какво ще задвижваш с този двигател  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 19:05 Заглавие: |
|
|
Глава от струг през ремъчна предавка.
Оборотите на асинхронните зависят от честотата на задвижващото напрежение нали? До колко херца мога да променям тази честота без мощността да падне с повече от 20-ина % ... 30 до 100 херца? КПД 40-50% напълно ме урежда - 500 консумация, 200 полезна мощност. Изправител 220V, едно крайно стъпало с транзистори с генератор на синус трябва свърши работа нали? При 500 вата конс. тока ще е ~2A. Изпълнимо е нали? Важни са ми изходна мощност, стабилни обороти, малка инвестиция. Габарити, КПД и други недостатъци не ме бъркат. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 19:30 Заглавие: |
|
|
joda Регулиране на оборотите на монофазен асинхронен двигател е доста безумно начинание и предварително е обречено на неуспех.
Оптималния вариант е да използваш трифазен двигател за 220V на триъгълник и монофазен инвертор и ако ти е нужно да работи под 25Hz ще трябва да го преоразмериш поне 4 пъти за да ти достигне въртящия момент.
Друг вариант е да използваш постояннотоков колекторен двигател при него плюсовете са че запазва въртящия момент в широк спектър от обороти.
Рядко са двигателите които ще работят нормално при повече от 65-70Hz. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 19:44 Заглавие: |
|
|
Ок, това беше достатъчно ясно. Постояннотоковия двигател достига високи обороти и ще трябват редуктори в които ще има хлабини. В този смисъл мога и бормашина да използвам. Идеята е да мине само с ремъчна предавка (като при перална) поради ниска себестойност и най-вече липса на хлабини в нея.
Значи остават или двете степени на дв от перла 04 или дв от перална с електроника.
Каква е скоростта на въртене при 2-те скорости на дв от перла 04, някой знае ли? _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 10, 2008 19:47 Заглавие: |
|
|
| По добре колекторен от прахосмукачка имат си и вграден регулатор за степените. Ако искаш плавно регулиране, сменяш делителя за степените с потенциометър и ограничителен резистор. Мощностите им са добри от 1500W нагоре. |
|
|
 |
woodoman Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2008 0:06 Заглавие: |
|
|
В този форум има тема за честотни регулатори разгледай го може да има информация. Темата е в раздела обща електроника.
Що се отнася до двигателя на прла 04 също е асинхронен и ще изисква честотен регулатор. _________________ Нека да си помагаме взаимно. Защото ако не си помогнем ние няма кой да ни помогне. |
|
|
 |
|