Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

печатни платки
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
donkey
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2004 19:19    Заглавие: печатни платки Отговорете с цитат

Здравейте,
Може ли някой да ми каже къде в София мога да намеря фирма която да ми направи печатна платка от фаилове на Протел.
Попаднах на много фирми но или искат количества или за две платки искат космическа сума.Ако някой знае нещо,нека сподели.
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 27, 2004 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

http://mladkonstruktor.bg - 3.80 лв./кв.дм.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
YHV
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2004 10:20    Заглавие: печат на платки Отговорете с цитат

Аз моите ги правя в Инфопро. Ако не беше гост щях да ти дам телефон да ми се обдиш. На Инфопро телефон не искам да оставям телефон за да не се получи реклама. Но аз съм доволен от качеството им на работа. От "лични" можеш да вземеш ICQ номера ми, и да ти дам по-вече подробности относно цените
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2004 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако не е много сложна платката най- лесно се прави със..... лазерен принтер! Няма майтап, технологията е елементарна....
Разпечатваш си платката на гланцирана хартия (на Мтел списанието е създадено специално за това), и с ютията на мама го изглаждаш върху фолирания текстолит(трудно се уцелват температурата и силата на натискане). След като изстине го накисваш ДОБРЕ! във вода... остава само да го ецнеш във.... каквото ползваш. Аз ползвам син камък и сол (готварска) 1:1 колкото поеме водата. Синия камък се разтваря трудно- подгрей го леко. По време на ецване можеш да бъркаш вътре, няма проблеми не е опасно. За около 2-3 часа максимум имаш ецната платка, а пътеките се чистят с коресилин.
Простото е гениално! за мнения ICQ 39955941
Мога да споделя за : пренавиване на говорители, пиене на бири, Smile), схемички разни.
QUAKE II forever!
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 28, 2004 22:20    Заглавие: Отговорете с цитат

я сподели за пренавиване на говорители че ми се намират 4бр. с 25мм coil но немога и немога да навия пустата тел на каквото и да е. За сега сам си намерил цилиндър, които всъщност е тръба на луминисцентна лампа 25мм
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:22    Заглавие: Пренавиване на говорители: малко от теорията Отговорете с цитат

Най- трудното е напасването накрая..... бобината се навива лесно.
Намираш си основа (според мен л. тръба не е добра идея) пробвай на струг да ти направят от тръба (желязна). Тръба- защото е най- лека. Желязна- защото технологията изисква нагряване.
за лепило използвам еллак ( за заливане на трансформатори). Най- лесно става със спринцовка и счупена игла Shocked (за да не се дупнеш), като предварително пробиваш дупка с иглата в спринцовката близо до края (до иглата). Дупката да е с размера на тела, с който ще навиваш. прекарваш тела през дупката в спринцовката и през иглата, после наливаш лака в спринцовката. Той е гъст и не изтича сам, но при навиването тела увлича със себе си точно колкото трябва лак.
Самото навиване протича по следния начин: на тръбата е сложена много тънка подложка (например от слюдена хартия е идеална- не попива лак и носи на нагряване; намира се в бобинажни студиа- за ремонт на ел. двигатели, а ако си мераклия ще се свържем да ти дам малко, но в замяна на алуминиево фолио около 0,3-0,5мм )и върху нея се слага фолиото. Залепяш го с тиксо да не шава, и тиксото хваща началото на тела за навиване да не ти бяга. Оттук се почва изнервящата част. Навиваш бавно до ръба на фолиото. Уплътнявай намотките докато лака е мек и помни, че може да се получи по-МАЛКО съпротивление! Не го допускай- навий повече тел. Ако е високо, може да се развие тел, но не може да се донавие. Като навиеш до края дай му една- две цигари почивка да позасъхне лака, като си забършеш капките лак. Придържай тела изпънат непрекъснато от началото на нервната част до края! Дори и през почивката. След цигарите започваш втория ред тел. Голем зор е първите 2-3 намотки, а после си караш пак до края. Като приключиш, замери съпротивлението- ако е малко няма смисъл да хабиш подложка като изсъхне лака.
Като позасъхне, махаш тиксото и удряш два реда хартия след края на бобината, като изводите остават между двата реда .Хартията да е напоена добре с лак. Увий я с тънък тел и подложката (цялата) на печката. Около 150 градуса мисля, че е най -добре, но за това не съм много сигурен. И както казва мечо Пух- колкото повече- толкова повече! Като отслабне характерната миризма на еллак би трябвало да е готов. Като изстине сваляш внимателно от подложката. Случва се да залепне -ами кофти..... Затова ти хваля слюдената хартия- лесно се разслоява даже и залепнала а после се изстъргва (много внимателно, за да не промениш формата на бобината- трябва да е идеално кръгла).
Напасването в говорителя е отврат- като залепиш бобината към мембраната и трептилката (хелметекс) пак със спринцовка, но на иглата изваждаш стоманената част, при което се получава по- широка дупка за по- гъстия хелметекс, та с него мажеш трептилката и гънките и напасваш в магнита. Като позасъхне, но не напълно му пускаш синусоида за да чуеш трие ли някъде; ако трие докато е меко лепилото, може да се коригира в изверстни граници
Ако просвири - бонбони и цветя НЕ ПИЯ! Laughing

П.П. + означава, че като му пуснеш + от батерия, говорителя излиза навън (+ със + , - със -)

бая съкратих ама стана много дълго бре!
Върнете се в началото
Camcad
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2004 11:02    Заглавие: Отговорете с цитат

В Млад Конструктор наистина са по 3.80 лв/кв.дм.,но при голямо количество.Ако е за 2 платки няма да намериш толкова евтино. По принцип единични бройки се правят чрез фрезоване,като при процеса излишното фолио се отстранява механично. Понеже фрезата струва от порядъка на 10 000 долара и там цените са мародерски,а освен това и отворите не са метализирани.помисли за някой от начините сам да си я ецнеш по някой от начините,добре описани във форума.
Върнете се в началото
ariel
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 08, 2004 21:04    Заглавие: PCB Отговорете с цитат

А непременно в София ли трябва да се направят печатните платки?
И ние в провинцията умеем някои неща. Какъв размер са платките?
Колко слойни и т.н. Ако имаш интерес може да говорим по нататък.
Върнете се в началото
Крикич
Гост

МнениеПуснато на: Пет Ное 12, 2004 15:30    Заглавие: платки Отговорете с цитат

ецването на платки се е гадна работа...
после правене на дупки...
е... то направо си...
аз ползвам спрей Positiv20.
За писувамето на платката използвам CorelDraw. Задавам растер 0.1инч и си разполагам елементите както ще са на платката.
После рисувам пистите и им давам огледален образ.
След това на лазерен принтер разпечатвам образа (Corel разпечатва 1:1 - размерите са точни!), като се печата върху фолио за шрайбпроектор (на метро има - 20 листа А4 - 5 лв.).
Фолираният текстолит се обезмаслява, и се напръсква с Positiv20.
След като изсъхне платката (много вони!), върху нея се слага прозрачното Напечатано фолио и се "пече" 15-20 мин на UV лампа (ей т'ва е запека!).
После се измива с разтвор на NaOH (10 мл. сода каустик на 1 литър вода)
Малко ацетон за отстраняване на останалия лак
после дупки и ако схемата в работеща... ОК!

тва е. ама иска бачкане!
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 14, 2004 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

какво прадставлява методът с фрезоването. как точно се отделя медта от основата. а чували ли сте за някакъв метод с лазер от записвачка. уж медта изгаряла от лазета и ставали добри платки. някой знае ли нещо подобно?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети