| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:12 Заглавие: Препрограмиране на външна памет |
|
|
Здравейте.
Аз съм нов в областа на електрониката, но ми е интересно и за това имам един въпрос който може да е леко глуповат, но ще съм ви благодарен, ако ми отговорите.
Можели да се препрограмират eeprom-те и имали памети с буква "F"?
Става въпрос (предполагам се сещате) за ...примерно 93C46 или 24C46.
Поздрави на всички и Благодаря!
З. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:17 Заглавие: |
|
|
93C46 ... търси в нета SPI Interface и ще видиш какво може.
24 имат с F. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:19 Заглавие: |
|
|
EEPROM -ите може да ги разглеждаш като Flash и отговора на въпроса ти се крие в самата абревиатура за която питаш.
Ако си беше направил и труда да си дръпнеш datasheet-а на това което те интересува, вероятно нямаше да има и въпрос.
Ама така е по-лесно.  _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 21:40 Заглавие: |
|
|
Flash е технология за производство на памети. CMOS технология за производство на полупроводникови елементи. 93'та серия са произведени по комплементарна метал-окис-полупроводник технология.
Flash паметите най-често са изпълнени с MOSFET транзистори. (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor, полеви транзистор произведен по метал-окис-полупроводник технология). Не са комплементарни! Основна характерна черта на флеш паметите е това, че имат блокова адресация. Има два типа памети. NOR и NAND. Първите могат да се четат/пишат само на блокове, вторите и побайтово. Обаче и двата типа могат да се трият само поблочно.
Микропроцесорите с флеш памет си има микропрограмен автомат който организира прехвърлянето от SPI или там каквото им е като програмен интерфейс във флеша. Има варианти и за паралелно програмиране, но тогава грижата за блоковата организация пада на програматора.
И така нататък ...
Важното е да го лашнеш да си тегли PDF'а и да разглежда нещо там. Нека гледа де. Но да не остане и той като онзи с цифровата схема на поправителен. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 22:02 Заглавие: |
|
|
Всичко което си написал е вярно.
Имам леки забележки, но те не са предмет на дискусията.
Но съдейки по начина на питане (на няколко места) - въпроса е доста по-друг и елементарен, и далеч не е с цел изясняване технологията на производство. Без да обръщаме внимание и на това, че такива поне аз не знам да има все още.
Без четене обаче - няма как да стане.
И според мен е по-добре да опита най-напред сам и тогава въпросите му не би трябвало да изглеждат по този начин.
А за "онзи" - проблема си е твой: И ти без метър луканка и даскала/ицата много "еди каква си".
И минимизацията да му беше направил, пак нямаше да схване какво, защо и къде ...
Така, че следващия път карай поне с твърдо/течно капаро (невъзвращаемо)
Между другото в онази тема може би нарочно не беше обозначил ясно входовете (кой кой е) и при определено тълкуване изходите стават наобратно (според обозначените лог. фунции). Ако въобще е схванал къде са входовете, де.
А и с една минимизация би могло да се спести някой елемент, но това не е важно. |
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 24, 2008 23:48 Заглавие: |
|
|
На мен например не ми дреме с колко MOS транзистора се запомня един бит информация , гади ми се при мисълта че трябва да
пиша 2 думи на една клетка 16-битова, а когато я чета трябва
да маскирам първите 8 да ги буферирам да шъфтвам 8 пъти,
да буферирам и втория байт, само защото някои му е било по интересно да сложи 16 битова памет вместо 8.
На госта му е интересно все пак
А пък на мен ми е интересно , защо се казват еепроми ,
а не роми (цигани) или епроми (вече европейски роми). |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 5:18 Заглавие: |
|
|
ROM - read only memory - памет само за четене
PROM - programmable read only memory - памет само за четене с възможност за програмиране
EPROM - erasable programmable read only memory - памет само за четене с възможност за изтриване на съдържанието
EEPROM - electrically erasable programmable read only memory - памет само за четене с възможност за изтриване на съдържанието по електрически път _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 7:16 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | EEPROM -ите може да ги разглеждаш като Flash и отговора на въпроса ти се крие в самата абревиатура за която питаш.
Ако си беше направил и труда да си дръпнеш datasheet-а на това което те интересува, вероятно нямаше да има и въпрос.
Ама така е по-лесно.  |
Първо нека кажа, че никой не ми отговори на въпроса, а може и да го е направил, но както писах съм нов, освен това нямам намерение да превръщам електрониката в своя професия. Просто ми беше интересно да разбера.
Не разбирам едно нещо. Задавам въпрос на който може да се отговори с да или не или най много с още три четири думи. И въпреки че споменах че не се занимавам усилено с електроника "някой" тръгва с рогата напред. След като не искате да обесните просто не пишете. Толкова е просто!
Все пак Благодаря! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 7:50 Заглавие: |
|
|
| Ако от това ще ти стане по ясно -то отговора и на двата ти въпроса е ДА! Останалите подробности -колегите са ти дали насоки ,във форума няма да те обучаваме ,не е това целта . Бях ли изчерпателен ? |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 11:21 Заглавие: |
|
|
| Пък и този форум не е рубриката Вие питате - ние отговаряме. Четат го доста хора и е полезно да се знае повече от това което ти искаш! |
|
|
 |
|