| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
leo^^ Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 15:42 Заглавие: Регулатор за зарядно |
|
|
| Имам един траф който дава 19В на вторичната намотка.Искам да си направя зарядно за акумулатор за автомобил което да дава изходно напрежение около 14В. Някой да ми предложи проста схема за такова зарядно със стабилизирано или регулируемо изходно напрежение.Аз мисля да изправя напрежението с един изпр.диод, но незнам как да го регулирам да не е над 14.4В. Ще имам монтирани на устройството също и А и В-метри да гледам напрежението и тока. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 15:54 Заглавие: |
|
|
| Търси в раздел схеми.Но на празен ход зарядните показват и +20 V.Ако искаш да намалиш напрежението развии някоя намотка от вторичната на трафа |
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 16:21 Заглавие: |
|
|
В добавка има значение и теглото на трафа,
колкото повече тежи в в кг. толкова е по опасно с тези 20V |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 16:38 Заглавие: |
|
|
А аз си мислех че е важна дебелината на жицата  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 21:12 Заглавие: |
|
|
| Ето ти една схема с тиристорен регулатор ,от сп. Радио бр.11 2001 в атача. |
|
|
 |
nikiforiv Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 21:31 Заглавие: |
|
|
Тва е схемата на една фабрична руска зареждачка. http://img524.imageshack.us/img524/1017/zarevdane12vsk4.jpg
Хубавото при нея е че има автоматична защита на изхода от късо и обратно включване на акомулатора. По нея си направих собствено зарядно като изхвърлих схемата за разреждане и смених двубазовия транзистор с два транзистора и съм много доволен. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 22:20 Заглавие: |
|
|
Ето в атачмента една схема на братята американци която съм пробвал и работи много хубаво. Слагаш си акумулатора вечерта и сутринта си го сваляш зареден. Може да го забравиш и седмица на зарядното. С Rx се регулира с тока но ако е по-слабо трафчето може и без него.
http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=209469
Последната промяна е направена от ivpav на Вто Фев 12, 2008 23:36; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 23:10 Заглавие: |
|
|
| mitcd написа: | | Търси в раздел схеми.Но на празен ход зарядните показват и +20 V.Ако искаш да намалиш напрежението развии някоя намотка от вторичната на трафа |
Много по-лесно е да се включи реотан последователно във веригата! Така се ограничава и токът и напрежението. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 23:33 Заглавие: |
|
|
Най простия вариант за който знам е последователно свързана лампа в пъчрвичната намотка- крушката да е за 220 В, мощността й се подбира опитно за необходимия заряден ток. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 08, 2008 23:57 Заглавие: |
|
|
| bobykafe написа: | | Най простия вариант за който знам е последователно свързана лампа в пъчрвичната намотка- крушката да е за 220 В, мощността й се подбира опитно за необходимия заряден ток. |
С реотана е по-прецизно. Моето зарядно е само с трансформатор, изправител и реотан. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
|