Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Приставка за компонентен видео вход за TDA8362 + TDA4661
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 18:20    Заглавие: Приставка за компонентен видео вход за TDA8362 + TDA4661 Отговорете с цитат

Здравейте. Smile

Искам да си направя компонентен видео вход на съществуващ телевизионен приемник, реализиран с интегралните схеми TDA8362 и TDA4661. Идеята е цветоразликовите сигнали от изходите на TDA4661 да се сумират със сигналите от два допълнително монтирани RCA жака. Освен сумирането е необходимо съгласуване по ниво, както и да бъде компенсирано закъснението на вградената в TDA8362 закъснителна линия за яркостния сигнал (Td=480ns). Освен това, външните входове на приставката трябва да бъдат изключени, когато телевизора е в режим на приемане от тунера.

Имам една разработка, която е на етап проектиране на платка. Закъснението се осъществява с аналогов НЧ филтър със звена от втори ред с ОУ, по схемата с многокръгова отрицателна обратна връзка. Изключването на входовете е с усилватели с токова обратна връзка със "shutdown".

Така, както си гледам творението, само цената на седемте интегрелни схеми може да надскочи BGN 20. Crying or Very sad Бих приел с благодарност идеи за по-просто решение. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж, темата ти звучи много "претенциозно" (не го казвам с лоши чувства) и малко объркано.
Все ми се струва, че ще е далеч по-просто и ясно ако сформулираш задачата малко по-конкретно:
-има(м) телевизор - еди какъв си (изпълнен с еди какво си, това що годе е ясно)
-има(м) една друга джаджа която поддържа еди какво си като изходи
-какво (и дали може) със сравнително малко капиталовложения да се постигне - еди какво си м/у двете.

Имам наблюдение, че понякога се бъркат някои понятия и темата тръгва в съвсем друга посока.
Мисля, че няма да попречи да внесеш малко конкретика. Ще е от полза според мен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето какво ми трябва:
Интегрална схема с два аналогови входа и един аналогов изход. В тракта на поне единия вход да има:

- управляем от логически вход аналогов ключ;
- закъснителна линия, регулируема в обхвата 250-750 ns;
- аналогов умножител, с който да се регулира плавно усилването в обхвата от 1 до 2.

Накрая двата сигнала да се сумират в аналогов суматор и да се подават на изхода. Честотна лента: 0-2MHz.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 15:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Пропускаш ,май, да напишеш че става въпрос за видеосигнал.Ако само ще го комутираш между входовете си- добре.Но ако искаш да сумираш два видеосигнала- трябва СИЛНО да се съобразиш с наличието на синхронизиращи импусли за ред и за кадри.Това само с 2-3 интегралки не става.Задачата ти е интересна но мисля, че не е лесна за изпълнение
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

gakal написа:
Пропускаш ,май, да напишеш че става въпрос за видеосигнал.Ако само ще го комутираш между входовете си- добре.Но ако искаш да сумираш два видеосигнала- трябва СИЛНО да се съобразиш с наличието на синхронизиращи импусли за ред и за кадри.Това само с 2-3 интегралки не става.Задачата ти е интересна но мисля, че не е лесна за изпълнение

Телевизорът си има композитен видеовход. В новата конфигурация този вход става комбиниран - композитен CVBS или черно-бял Y (един от компонентите). При подаване на черно бял сигнал TDA8362 блокира цветоразликовите си изходи.Между цветоразликовите изходи на TDA4661 и цветоразликовите входове на TDA8362 има разделителни кондензатори за възстановяване на постоянната съставна. Идеята е суматорът да се постави веднага след TDA8362. Значи в нашия случай суматорът играе ролята на мултиплексор - винаги има сигнал само на един от двата му входа - на другия има постоянно напрежение.

Имаме два варианта:
1. Подаваме композитен видеосигнал на CVBS/Y входа - телевизорът си работи както преди.
2. Подаваме черно-бялата компонета на CVBS/Y входа и цветоразликовите сигнали Pr и Pb на новите два входа - и виждаме цветно изображение без cross-color смущения . Laughing

Бях объркал местата на двете микросхеми. Няма да правим PAL корекция на сигналите от входовете.

Последната промяна е направена от В. Петров на Пет Фев 15, 2008 17:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа нещо и ти даде подсказка, ама ти пак твоята си знаеш. Дерзай. Можи би някой да разбере какво си мислиш. Аз поне не успявам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

До сега ти казваха ....... ти не вдяваш.
Престави си че го направиш.
Чрно-бяло изображеное -успял си да вкараш цветоразликови сигнали
1. ако видеосигналите са еднакви , има шанс.
2. Ако са различни ще се получи върхо чено бялото изображение едни цветни петна които ще вървят хем нагоре или надолу , хем и на някоя страна вляво или вдясно .
Поради вече няколко пъти казаната причина , липса на синхронизация м/у 2 видеосигнала.

Имам спомени че синхросигналите се взимат доста преди (след мчу-то)
и смушения в синхронизацията на развивките няма да имаш.
Не съм сигурен дали липсата на синхронизирашия сигнал на гърба на
редовия за въстановяване на носешата на цветноста(при PAL) ще позволи
тези цветоразликови да стигнат до RGB матрицата.
А ако позволи със сигурност цветовете няма да будат реални.
Върнете се в началото
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

А ако разбираш за какво става на въпрос.
Мисля че по реално е да искаш нещо подобно.
Имаш S-VIDEO от PC
Искаш да вкараш Y в видео входа , а честотно модулирания
ХРОМА сигнал да го обработиш до цветоразликовите
и да ги мушнеш директно в RGB матрицата кудето заедно с Y
да се получат 3-те видео цвята.
т.е твойто тв нама S-video вход .
НЕ СИ СТРУВА АЗ ИМАМ НОКИА 100 херцова с S-VIDEO,
Имам и nvidia карта с S-video изход и разликата между
композитния и s-видеото е незабележима (но да си призная има).

Имах един кошник seleco но ми подариха по хубав.
Върнете се в началото
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 21:44    Заглавие: FAQ Отговорете с цитат

YPbPr analog component video

Color FAQ - Frequently Asked Questions Color

Комбинатор написа:

НЕ СИ СТРУВА АЗ ИМАМ НОКИА 100 херцова с S-VIDEO,
Имам и nvidia карта с S-video изход и разликата между
композитния и s-видеото е незабележима (но да си призная има).

Аз съм свързвал DVD и телевизор с S-video кабел-менте. В ментето вместо два 75 омови коаксиални кабела има четири жила и няма екран. Е с този кабел забелязах голяма и обратна на очакваната разлика между композитния и S-video сигнала. Shocked Laughing Освен, че липсва съгласуване на характеристичното съпротивление, се получава и преслушване между двете линии.

В 100 херцовия телевизор вероятно има гребенчат филтър за отделяне на цветовия и яркостния сигнал. В евтините решения, като TDA8362 има прости лентов и режекторен филтри. При гледане с PAL сигнал се забелязват характерните cross-color смущения - омрежване на резките цветови преходи и цветни петна върху движещи се черно-бели обекти с голяма детайлност.

Последната промяна е направена от В. Петров на Сря Фев 13, 2008 22:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 21:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Е ХУБАВО СА СЕ ОЗЪБИЛИ ТЕЗИ КОНЕКТОРИ
и каво от това.
АКО ги имаш цветоразликовите за какво ти е закъснение
Вкарваш ги направо в матрицата.
Закъснение за цветоразликовите е необходима само след
честотното демодулиране . Ако ги имаш мисля че не ти е необходима закъснителна линия.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети