Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

12v Fluoro Inverter

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Aleks_bg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2008 14:42    Заглавие: 12v Fluoro Inverter Отговорете с цитат

Здравеите, попаднах из нета на тази схемичка на инвертера за 40W луминисцентни лампи купих си ферита и го намотах, както са казали, или по точно, както аз разбрах, защото не съм никак добре с английския. ето и линка: http://www.talkingelectronics.com/projects/FluorescentInverter/FluorescentInverter.html Доколкото аз разбрах:
1намотка - 58навивки със 0,61
2намотка - 13навивки със 0,28
3намотка - 450навивки със 0,28
Направих го и го пуснах със транзистор: 2N3055 първоначално, щото не бях купил TIP3055.Палеше пура 20W ама дърпаше 1,5А ток,което е много! и си мислех че е заради транзистора щот TIP3055 е по различен .Днес го купих от магазина и го пуснах с него, ама резултата беше същият само дето дърпаше 1,8А и като му свожих 38W пура дърпаше към 2А и след секунди изгоря ...... и не ми стана ясно аз ли не съм направил нещо,както трябва или не съм разбрал как да навия правилно намотките?
Как да го накарам да тръгне нормално, с по-малък ток на консумация?
благодаря на отзовалите се
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2008 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да опиташ вместо 180 ома резистора да поставиш тример до към 500 ом или 1 ком, по-мощничък, и опитно да постигнеш компромис между сила на светене и консумиран ток.
А охладител на транзистора, предполагам, си сложил.
Но все ми се струва, че би било по-добре вместо феритна пръчка трансформаторът да е със затворен феритен магнитопровод.
Aleks_bg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2008 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Radko написа:
Може да опиташ вместо 180 ома резистора да поставиш тример до към 500 ом или 1 ком

Благодаря ти, увеличух го до 500 омa и на 800 и нещо, ми харесва, защото пали 20W пура идеално и консумира само 300ma Smile и то със 2N3055 и даже едвам грее без радиатор.
А за тва дет пише че пали две по 20W (40W)последователно или голяма 36W ,при мен не се получава няма значение дали променям стойноста на "R180"
но все пак хубавото е че пали 20W, което е достатъчно пред нищо. Благодаря за помощта. Все пак ако знаеш,как мога да го направя, да запали и по-мощна ще съм ти много благодарен Smile благодаря отново Smile
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 25, 2008 20:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време, когато имаше режим на тока, доста си играх с нещо подобно, но кой знае колко задоволителен резултат не постигнах. Може да се експериментира с режима на транзистора, капацитета на кондензатора 100 нф, а също и със свързване на кондензатор паралелно на лампата, за получаване на нещо като трептящ кръг с резонансна честота, с която работи този генератор, но иска доста експерименти. Този кондензатор трябва да е високоволтов и като се почне примерно от 500 пф, се увеличава постепенно и се следи как се променя консумацията и силата на светене на лампата.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Фев 29, 2008 16:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Aми че то лампата като е 20 W ако си достигнал мощността и, не е странно, че тока ти стига докъм 2 А откъм 12 V
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети