| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vesonik Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 21:05 Заглавие: Въпрос за мултивибратор |
|
|
| Колеги, бихте ли ми помогнали в следната задача: в службата ми се налага да направя управление на 30 V пост.напрежение,като трябва да го инвертирам през период от 1-2 секунди. Мисля да ползвам мултивибратор и реле на 24 V , с което да обръщам напрежението.Устройството,което управлявам се активира при смяна на поляритета на напрежението. Молбата ми е,ако някой има някаква типова схема на мултивибратор,който бих могъл да ползвам за целта,а също и как да определя време закъснението. Консумацията на ток е пренебрежимо малка. Разполагам с 30 V, получени от траф и изгладени с грец и филтриращ кондензатор.Не съм се занимавал досега с такъв род проектиране и монтаж на подобни схеми, но за съжаление служителят в българска фирма трябва да може всичко.Благодаря предварително на всички. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 07, 2008 23:23 Заглавие: |
|
|
Нещо такова ли ти трябва(виж в Attach)?Времето може да се промени от кондензаторите или от съпротивленията х100к.Добре ще е релето да е направо за 30В.ако е за по малко волта ще ти трябва стабилизатор и ще трябва са се променят стойностите на елементите.Става и с напрежение независимо от изходното(от друга намотка на трафа).Обаче трябва да се има предвид че релето е 50% механика и от честото превключване да не се разхлопа
Само да допълня релето да е с два чифта контакти или може да сложиш 2 релета на 12В-15В последователно |
|
|
 |
vesonik Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2008 7:36 Заглавие: |
|
|
| Колега,благодаря за навременната и изчерпателна информация. Пожелавам ти успех във всички начинания! |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2008 12:31 Заглавие: |
|
|
Времеконстантата на симетричен мултивибратор се изчислява по формулата Т=1/R.C (R е в омове, а С във фаради). В случая със схемата от атача съпротивлението е 100к, а кондензатора- 100мкФ. За да работи релето на 30в. добави едно по-мощно съпротивление последователно на релето от порядъка на 10 - 100 ома. така, че да сработва надеждно. Понеже пада на напрежение върху Т3 ще е 0,7 волта, по-добрият вариант ще е да включиш релето на емитера на Т3, а съпротивлението на колектора. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2008 18:31 Заглавие: |
|
|
| Добре е ако е необходимо да се подберат стойностите на резисторите и кондензаторите да са еднакви за да остане коефициента на запълване 50%. Иначе е възможно да да се промени. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 08, 2008 23:57 Заглавие: |
|
|
| Със сигурност не е симетричен заради резистора 2,2К и Т3.Импулс-пауза ще се различават и какво от това,ако и така му върши работа.Също може да се направи и с една К155ЛА3.Ам вземете че качете някоя схема де! |
|
|
 |
vesonik Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 09, 2008 19:23 Заглавие: |
|
|
| Колеги,благодаря ви!Информацията беше повече от изчерпателна.Мисля,че схемата ще ми свърши работа.Благодаря и за уточненията относно времеконстантите и подбора на резисторите. Пожелавам на всички здраве и успехи в професията! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 09, 2008 21:07 Заглавие: |
|
|
| Че няма ли NE555 за такива цели ? |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пон Мар 10, 2008 0:54 Заглавие: |
|
|
за да са еднакви времената междъ двете превключвания(или поне приблизително равни) да се сложи еднин резистор на емитерния клон на Т1 със стойност отговаряща на резистора 2,2 к.ома успоредно със съпротивлението на релето и "съпротивлението" на прехода база емитер на транзистор 3(в случай че релето е в емитерния клон на Т3).
дефакто Rет1= Ret2 II (Rреле+ Rb-e.t3).
според мен това би изравнило времената на превключване.
Ако греша ме поправете.  _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
|