Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

fire wire

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nosuch
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2005 21:22    Заглавие: fire wire Отговорете с цитат

Iskam da mi kaje nqkoi ima li smisyl da se zima fire Wire za vruzka s dv kamera panasonic Nv-gs11 i PC. probval sym s AV kabel v tv tunera no nakysva obraza i faila stava mnogo golqm. harda ne mi stiga za da zapisha 1 kaseta. Kakva golemina ima faila, kakvo kachestvo i stava li kabela fire wire 4pin za DV izhoda na kamerata.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 9:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей Nosuch! Smile
Според мен щом като човек може да си позволи цифрова камера е задължително да има и FireWire платка на компютъра си. Моята е D-Link DFW-500 с три порта. В комплекта влиза и кабел за връзка с камерата. Често включвам цифрова камера (май е Samsung Embarassed - не е моя) и съм много доволен. Не си спомням цената, но някъде около 20 долара мой беше преди година.

Просто не може да става и дума за сравняване на възможностите (скоростта на обмен на информация) на FireWire и TV-тунер.
С цифрова камера и тунер правиш две излишни неща - ЦАП и АЦП. С FireWire директно прехвърляш видеото в цифров вид от камерата в компютъра. Към платката има и програма за видеоредактиране, но вероятно ти си имаш такава към камерата. Към Samsunga има Ulead Video Studio, същата програма вървеше и с платката.
Ще трябва да поработиш с програмата и да понаучиш някои неща за видео обработката, ако не си работил до сега.
Аз свалям от камерата кадри 768х576 пиксела и 25 кадъра/сек - това е стандартно. Нямам никакви проблеми с накъсване на образа.
Файловете наистина са големи и има два варианта за тяхното записване - с DVD записвачка в суров вид (не е за предпочитане) и свиване на файла с някакъв кодек - аз използвам Div X, но има и други.
Една цифрова касета с 1 час запис в суров вид е около 10-15 Gb, но след редактиране и кодиране може и да се събере но едно CD. Винаги има и излишни неща за изрязване.
Ако имаш интерес, мога да ти подскажа и лесно решение за обработката - например безплатната и много мощна програма Virtual Dub.
Провери все пак дали камерата ти има FireWire.

Успех!
DL
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nosuch
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси за информацията. Все пак камерата има DV изход които пише че е IEEE 1394 terminal. Мисълта ми беше дали буксата Dv на камерата е същия като fire wire kabela 4pin. А иначе смятам да зема такава PCi karta от смарт системс а тя няма кабели към нея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Да! DV на камерата е FireWire 4 пина. Просто няма какво друго да бъде. При мен DV буксата е FireWire 4 пина, а към PCI картата е 6 пина. Чувал съм и за 9 пинов конектор.
Вероятно трябва да си купиш картата и след това да избереш и подходящия кабел щом в комплекта няма такъв.

Ако трябва да бъдем малко по-прецизни:

DV=digital video - формат или по-точно стандарт за цифров видеозапис, поддържан от над 50 фирми.

FireWire (известен още като IEEE-1394 или i-link е протокол за високоскоростен обмен на данни по сериен канал или нещо като по-бърз брат на USB. FireWire е бил разработен от Apple Computer, а през 1995 е бил стандартизиран от Institute of Electrical and Electronic Engineers като IEEE 1394.

[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети