Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TeleFunken BS 9200 DP -опитва се да тръгне и изключва
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 15:10    Заглавие: TeleFunken BS 9200 DP -опитва се да тръгне и изключва Отговорете с цитат

Телевизора е със Шаси IDC2. При стартиране пали кинескопа и се изключва. след 2-3 секунди пак се опитва да запали и пак се изключва. Смених кондензатора 100микро на 250 Волта на захранванетоСР54. само пулсирането се забави. Разкачих TDA-to на вертикалната развивка за да получа евентуално черта. Пак същото пулсиране. Отрязах от 8-мо краче на ТХО-то захранването и свързах 60 ватова крушка. Свети си и не пулсира нищо. По хоризонталното отклонение съм преровил всички резистори диоди транзистори. Останаха само керамичните кондензатори не съм ги свалял всички за да ги меря. Съмнявах се в каскадата да не е окъсила тя. Отрязах всичките кабели към нея. Пак никакъв ефект. Останаха ми съмнения за изгоряло ТХО. ТхО-то е OREGA 40308-15. Ще ви помоля за съвет изчерпан съм откъм идеи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 15:31    Заглавие: Re: TeleFunken BS 9200 DP Отговорете с цитат

matkauton написа:
Съмнявах се в каскадата да не е окъсила тя. Отрязах всичките кабели към нея.ТхО-то е OREGA 40308-15.

Shocked
Ква каскада?Телевизора ти няма каскада.
Тука са много работи и е дълга и широка...Нещо правил ли си му на телевизора,сменяно ли му е...
С разкачена кадрова забрави да тръгне тоя телевизор.
На първо време си погледни под отклонителната система проводниците там където се запояват да няма някой скъсан.
На второ време си огледай хубаво шасито за спойки,особено в ъгъла около редовата развивка и ТХО и препой всичко съмнително.
На трето време виж премери кво става по краката на TDA8138
И в момента на пускане е важно да разбереш кадровата тръгва ли или не тръгва.С ухо до ОС се разбира достатъчно добре.С осцилоскоп също.
И после ела и докладвай.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 16:23    Заглавие: Отговорете с цитат

не е точно каскада но фокусировката и скрийна са му отделно не са на ТХО-то. Това имах в предвид. Погледнах няма откачени кабели всички съмнителни споки ги оправих. Сега съм закачил всичко. Отклонителната ситема пали чува се ясно. Освен кондензатора нищо не съм сменял. Не видях нищо неизправно за сменяне. Около TDA8138 нещата изглеждат добре. Някой преди мен явно сее е пробвал с тоя телевизор защото кондензаторите изглеждат сменениили поне разпоявани....
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 16:33    Заглавие: Отговорете с цитат

matkauton написа:
не е точно каскада но фокусировката и скрийна са му отделно не са на ТХО-то.

Това е плочката с потенциометрите за фокус и скрийн.
matkauton написа:
Отклонителната ситема пали чува се ясно.

Не дали пали,съвсем друго нещо те питах.Дали се чува звука от тръгването на вертикалното отклонение,като си мушнеш ухото до отклонителната система в момента в който тръгне.
Като не-ползвай осцилоскоп.
matkauton написа:
Около TDA8138 нещата изглеждат добре.

Какво искаш да кажеш с това "изглеждат добре"?
Това ти е стабилизатор с дисейбъл и ресет-кво става с напреженията на изходите в момента когато тръгва?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 17:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Чува се звука от тръгването на отклонителната. А за TDA -то не съм наясно точно кви напрежение трябва да имам. Като разкача TXO имам на първо и второ (на входовете 5V). На 3 и 4 хващам променлив сигнал на уреда е около 4 волта нямам осцилокоп да видя какъв е точно. Като закача ТХО нищо не мога да хвана всички напрежение пулсират. на входовете в момента на изклюючане идват 12 волтаслед което намалява напрежението пак щракане и пак се вдига ...... общо взето нищо не може да се измери като почне да пулсира.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 17:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Така и не се разбра със сигурност тръгва ли вертикала за момент или не тръгва...А и без осцилоскоп става още по-мътна и "на кьораво"...
Хвани се и прецъкай с уреда по ред на номерата фуз-резисторите във вторичните на ТХО и на импулсното,както и покрай чипа на вертикала дали няма някой цъкнал.
А самия чип на вертикала направо го смени за проба.
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Вертикала тръгва за момет. Резисторите ги прецъках още сутринта обаче тия напрежения около това TDA 8138 ме съмняват нещо ама ми бръмна главата. Ще го оставя сега и ще го видя в понеделник. Все си ми остава едно чувство за изгоряло TХО. Благодаря за помощта все пак в понеделник ще пиша как се развиват нещата.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Орегата гори наистина,но доста рядко.
А и обикновено препръщява и се вижда...
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 23, 2008 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

matkauton написа:
А за TDA -то не съм наясно точно кви напрежение трябва да имам. Като разкача TXO имам на първо и второ (на входовете 5V). На 3 и 4 хващам променлив сигнал на уреда е около 4 волта нямам осцилокоп да видя какъв е точно. Като закача ТХО нищо не мога да хвана всички напрежение пулсират.
Не ти трябва осцилоскоп за да го провериш, TDA8138 е стабилизатор за пост. напр. и не трябва нищо да пулсира . На входа на 1 и на 2кр. трябва да има +15V, а не 5. На 3кр. е кондензатора за ресета, а на 4-ти трябва да има 0V. На изхода на 9кр. трябва да има винаги +5V за Sby, a на изхода на 8кр. - нищо. След вкл. от дист. на 4кр. трябва да се смени от 0 на 5V, а на 8кр. да излязат +12V от 15-те, за да тръгнат развивките. Вдигни 8кр., провери за повишен товар и виж дали се превключват коректно 12-те волта. Освен СР54 други конд. смени ли, например СР47/1000µF?
Върнете се в началото
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 26, 2008 18:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес на свежа глава се захванах с изчадието.... разкачих ТХО да не пулсира измерих напреженията на ТДА8138 на входовете 1,2 кр. 12 волта има. Още в събота смених кондензатора CP47 1000 микро. на 4 краче 0 волта има на 8-мо краче обаче няма никой. смених конд на ресета пак няма 12 в. Разкачих осмо краче да ен се товари случайно пак няма напрежение на него. Утре ще купя едно ТДА да го сменя и ще докладвам Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети