Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на Grundig T70-340 CTI - CUC3410 след пробила каскада

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kis-electronic
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 19:29    Заглавие: Ремонт на Grundig T70-340 CTI - CUC3410 след пробила каскада Отговорете с цитат

Искам да споделя опита си, за да Ви спестя времето, което на мен ми отне този ремонт. И така, ТВ-то дойде с избила каскада и неработещи бутони на лицевия панел, както и не поемащо команди от дистанционното. Веднага се усъмних, че е пострадал и процесора SDA2010-A025. Поръчах си каскада BG2087-642-1006 /оригиналната е BG2087-642-1010G/ и процесора и след получаването им ги подмених. Екрана светна, но без образ от тунера. Пуснах му сигнал от скарт буксата - появиха се образ и звук. Започнах да търся къде може още да се крие причината за неработенето на тунера или МЧУ-то. След дълго замерване на вх-изх. сигнали стигнах до извода, че проблема е в тунера. В него има три ИС, едната от които е SDA2516-памет! Все бях виждал конструктивни особенности, но да скрият паметта, която при повечето случай си стои някъде около процесора, в кутията на тунера - много ме изненада. Веднага след разпояването на паметта, тунера си заработи, разбира се без да може да запаметява настройките. Нямах в момента такава памет и реших да опитам да я заменя с 24C01, която общо взето съвпада с SDA2516. Всичко заработи нормално! При разлика в цената от 5.50- до 9 лв за SDA-то и 55ст. за 24C01 си заслужаваше опита!
Смятам четири неща интересни при този ремонт:
1. При пробив на високоволтовата каскада изгаря процесора и паметта, които физически са поставени почти на противоположните краища на платката.
2. Паматта е скрита в екранираната кутия на тунера.
3. Успешно замених без други промени SDA2516 с 24C01.
4. Замених също успешно и без други промени оригиналната каскада BG287-642-1010G с BG287-642-1006 (аналог е също и HR906). Тук няма да скрия, че научих това от едно писане на г-н Божилов, за което му благодаря!
Надявам се, да съм Ви бил полезен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 19:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Похвали за труда който си положил но това което го пишеш е известно на всеки един техник още отпреди 10-15 години Още един път похвали и чакам следващите ти открития в ремонтите който ще ни помогнат да ремонтираме тези сложни изделия телевизорите Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 19:45    Заглавие: Отговорете с цитат

До болка позната ситуация.Сумати такива случки са ми минали през ръцете с тия грундици.Навремето де.Сега вече никой ги не купува.
1-Нормално е да са те-те са най-уязвими на статичното електричество и разрядите
От разряди в този ТВ най-често дефектират памет,процесор и SDA3202 в тунера.
По-рядко TDA8140 и понякога ми се е случвало и ГХО чипа (TDA2579)
2-Там там са я заврели гадинта.И на CUC3510 е там и на CUC4620 и CUC4635 и на още много техни шасита.
3- 24C01 понякога става,понякога не става.Просто не иска да се разбере с някои сименсови процесори.Освен това при 50програмните процесори,нищо че оригинално са със същото SDA2516,ако сложиш вместо нея 24ка и като навкараш всичките програми да ги запаметиш и първите позиции ги трие.
4-Заменя се без проблем.Поначало 1010 е за малки екрани,1006 е за големи.Но и двете са напълно вазимозаменими една с друга.

Последната промяна е направена от Bojilov на Нед Апр 27, 2008 19:47; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kis-electronic
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега fishev, смятам отговора ти за неуместен и мисля, че няма лошо, че споделям нещо, което се знае от всеки, но го няма във форума. Явно не мога да се меря с теб, но и някак си и не искам...
Върнете се в началото
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

kis-electronic написа:
споделям нещо, което се знае от всеки, но го няма във форума...
Явно продължаваш да си мислиш колко велико откритие си направил и колко в...к техник си Пак ти повтарям нито си открил топлата вода нито велоспипеда Не ме караи да пускам търсачката и да ти изкарам поне 50 теми в които се коментира този дефект а ти се сравнявай с който искаш Пак ти повтарям този дефект беше масов когато компютрите бяха лукс а нета непознато понятие Да пишеш една педя отговор за дърт телевизор които няма живи роднини е тъпо и пълнене на форума със спам Laughing
Върнете се в началото
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Апр 27, 2008 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

То всичко хубаво ама не стана ли много скъп ремонта?Телевизора е стар все пак и на някой клиенти не им се плаща повече от 30-35лв.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети