| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DukeNukem Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 12:28 Заглавие: HDD - часовник:) |
|
|
| Преди ми беше попаднала една схема,как от изгорял HDD да си направиш часовник. На някои случаино да му се намира:) че се сетих и ми стана интересно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 14:16 Заглавие: |
|
|
За хард не знам, но ТУК е дадено от вентилатор как се прави часовник  |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 18:45 Заглавие: |
|
|
Бах мааму и часовник Глей кви работи измислят
Стига флууд и празни постове,ако имаш нещо да казваш по темата казвай  |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 27, 2008 21:02 Заглавие: |
|
|
| Предполагам че трябва да отвориш харда и да извадиш лъскавия диск.А след това да му сложиш един часовников механизъм със стрелки.За друго не се сещам.Едва ли някой ще прасне цял хард на стената.Виж този с вентилатора е по футуристичен.Обаче е по сложен за изработка особено да паснат честотите на въртене с тези на светодиодите . |
|
|
 |
доктор дулитъл Гост
|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 19:40 Заглавие: |
|
|
| същото като вентилатора, но светодиодите са неподвижни. снема се горният капак на ХДД и на диска се слага маркер - радиална лента от центъра до периферията, един вид стрелка (може да се залепи лента от хартия, може и да се нарисува с черен маркер). пробиват се 3 отвора (на 120 градуса) и там се слагат светодиодите, които осветяват диска (радиално). допълнително се монтира оптрон за синхронизиране - в периферията на диска се пробива/изрязва отвор, който задейства оптрона. микропроцесор следи сигнала на оптрона и след съответното закъснение задейства диодите, така че да осветят маркера в необходимия момент, респ. позиция, отговарящи на часа минутите и секундите - за да се различават, 3те диода са с различен цвят. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 05, 2008 21:06 Заглавие: |
|
|
| За вентилатора разбирам ама с харда ефекта няма да е същия |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 21:28 Заглавие: |
|
|
Всъщност-МОЖЕ! Ще ти кажа принципа, за останалото трябва да се помъчиш малко. Но не е задължително да е точно хард, въпреки че има готови разработки точно с хард (жалко, че не мога да си спомня линковете)
На единия от дисковете се залепват 8 огледалца, като кръгът се разделя на 8 равни части (ъгъл от 45 градуса). Всяко огледалце(говорим за малки размери-10х5мм, че да не ги събираш от стените ако се отлепят) се залепва под различен ъгъл във вертикална посока, така че при подаване на лъч от малко лазерче(от китайчетата-показалки) и при завъртане на диска, да се изписват 8 успоредни линии. Трябва да се внимава при поставяне на лазерчето да не се получи параболично изкривяване на линиите.
След това се поставя датчик за начално положение и се пише софтуер.
Виждал съм дори малки анимации, направени по този начин! |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 21:51 Заглавие: |
|
|
| Да разбирам.И надписа трябва да се изпише върху някаква повърхност(стена) |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 22:58 Заглавие: |
|
|
Да. А най-хубавото е, че с по-силно лазерче можеш да го направиш и много голям, на стената на комшийката отсреща, например!
Ето един линк, където се прави пък много по-сериозен проектор, но на друг принцип. Мже пък на някого тази идея да се хареса.
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 23:50 Заглавие: |
|
|
Това е интересно.Аз имах някакви идеи с лазерчетата (например за охрана)но се опасявам че като поработят няколко дена и ще овиснат.Ще се изтощат.А и не съм виждал зелени или друг различен от червения цвят.За комшийката по добре да и светна по от близо  |
|
|
 |
|