|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tihogr Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 0:38 Заглавие: проблем с бойлер решен, а сега малък такъв с готварска печка |
|
|
Здравейте,
имам следния проблем: появи ми се теч на свръзката на тръбата с водомера, като преди това бойлера не искаше да се включи нещо от външния ключ (от тези не ги знам точно но е с голямо квадратно светещо в червено копче и отдолу има контакт предполагам, че са масово разпространени точно тези за това така ги описвам), малко след това като пуснах казанчето и се появи този теч при водомера. Притеснителното, е че на тръбите на вертикалния щранг, при които всъщност е свързан водомера БИЕ ЛЕК ТОК, който предполагам е от бойлера, а самия бойлер се намира чак в другия край на банята диагонално. от какво може да е.
Значи теча при водомера не ме притеснява и утре ще го оправя, обаче това с тока надявам се Вие да кажете какъв е проблема и как да се отстрани. Първо спрях водата естествено, а после прегледах връзките на този външен ключ и всичко си беше наред не беше нагоряло. Попритегнах ги за всеки случай още, макар че не бяха хлабави, но предполагам, че проблема си е вътре в самия бойлер нещо.
Моля, който има представа да помага. Имам доста познания и ще се справя и сам с Ваша помощ стига да не е нещо сериозно.
Само да допълня, че това се случи точно като се прибрах в края на многото почивни дни. Предполагам, че е имало и по-голямо налягане.
Последната промяна е направена от tihogr на Вто Май 13, 2008 18:38; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 7:37 Заглавие: |
|
|
Да не се е получило прекъсване на "нулата" за бойлера от ел инсталацията? При това положение веригата се затваря по тръбите и в доста случаи уплътняващия материал, използван при снаждане на водопроводните тръби (калчища например) се разрушава и протича. Та огледай инсталацията за такива повреди, но ако не си на "ти" с тока по-добре викни някой правоспособен ел. техник. Че иначе става лошо понякога. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 7:46 Заглавие: |
|
|
Не казвате дали бие ток при спрян бойлер? Ако е така, проблема е в комшиите. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 12:13 Заглавие: |
|
|
Тези външни ключове обикновено прекъсват и нулата и фазата което пък е в противоречие с разни други изисквания.Може ключа вътре да не му е добре едната секция тоест нулевата.За по сигурно трябва да прекъсваме само фазата а нулата да върви директно в бойлера.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 16:48 Заглавие: |
|
|
| Те ключовете прекъсват и фазата и нулата, но зануляването се прави с трети проводник директно за нулата в таблото. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 16:53 Заглавие: |
|
|
| Чети ТУК |
|
|
 |
tihogr Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 17:46 Заглавие: |
|
|
значи инсталацията е с два проводника. Като се изключи бойлера не бие ток. Възможно ли е на нагревателя да се е натрупал котлен камък и той да си отива, и да е от това?
Да сменя ли този външния ключ с някои по-качествен?
Да му направя ли по принцип такова зануляване със трети кабел и да свържа ли нулата в този външен ключ примерно с устер клема и той да прекъсва само фазата?
Да го отворя ли отдолу за да видя със зануляването вътре дали всичко е наред?
Евентуално, ако е нагревателя става ли да се почисти някакси котления камък или направо се сменя. Във всеки случай бойлер не ми се купува пък и съм на квартира, то май хазяйката трябва да се занимава с тия неща, но със нея кой знае кога ще стане и за това се опитвам аз да намеря решение на проблема понеже през това време съм си без топла вода и никак не е приятно.
както вече казах имам основни познания в тази област оправял съм често контакти, щепсели, осветления, връзвал съм лунички трансформатори и всякакви глупости като ми се наложи, въпреки че задавам тъпи въпроси, но точно бойлери нямам особен опит, но това не пречи да си го оправя сам, въпреки че е нещо сериозно и опасно.
Все пак вътре са три части на кръст в него не е кой знае каква философия.
Все пак да се похваля, че още като изби този теч намерих начин да го спра бързо въпреки че не притежавах почти никакви инструменти и ревизията ми е адски миниатюрна и почти не можеше да се стигне до спирателния кран преди водомера. Да не говорим, че мястото вътре беше ограничено за да се бръкне, пък и за капак крана беше направо запекъл яката. Днес вече оправих този проблем и сега поне имам студена вода и ми остава само да се справя с бойлера.
Последната промяна е направена от tihogr на Сря Май 07, 2008 18:01; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 17:59 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Да му направя ли по принцип такова зануляване със трети кабел и да свържа ли нулата в този външен ключ примерно с устер клема и той да прекъсва само фазата? |
ДА.Дал съм ти и линк там дават как да бъде по стандарт. |
|
|
 |
tihogr Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 18:03 Заглавие: |
|
|
| да видях мерси вече го преглеждам, но сигурно не съм стигнал още до там. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 07, 2008 18:08 Заглавие: |
|
|
| Това с дефектно токовата защита не можеш да го изпълниш при двупроводна инсталация.Направи така,ако прекъсваш фаза и нула през ключа пусни трети проводник директна нула към корпуса на бойлера и си готов.Другия случай ако това те затруднява ,прекъсваш само фазата а нулата +зануляването ,директно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|