| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mr. Been Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 7:41 Заглавие: Разчет на НЧ траф |
|
|
Колеги,
търся що годе читава методика за изчисляване на НЧ траф. Намерих нещо по темата, но там се изчисляваха коефициенти A и D, след което намерих и справочник за трансформатори, но там за горепосочените коефициенти не се споменаваше нито дума.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 8:04 Заглавие: |
|
|
| Снимал съм няколко страници с методи за изчисление.Кажете си само пощата , за да ги изпратя. |
|
|
 |
Mr. Been Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 8:12 Заглавие: |
|
|
E-mail- a mi e [email protected].
Благодаря предварително. |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 17:17 Заглавие: |
|
|
ShaGratH^, защо не ки качиш във файлообменника та да може повече хора да ги свалим, вместо всеки да ти пише e-mail. _________________ home studio |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 21:00 Заглавие: |
|
|
Ами то хубаво да ги метна в обменника, но от няколко дни забелязвам, че нямам upload.Нито по abv мога, нито в snimka.bg....нищо не мога да кача . Трябва да ангажирам някой и ще дам link. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 21:50 Заглавие: |
|
|
| Като нямаш ъплоуд, не виждам и как ще ги пратиш по пощата. Нали при прикачване към писмо трябва пак да се ъплоуднат. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 9:06 Заглавие: |
|
|
Аз използвам една опростена методика, но е изпитана.
1. Гледам какви са ламелите - Ш образни, О образни или вити. При Ш или О образни си записвам коефициент 35, при вити магнитопроводи съответно 45.
2. Измервам сечението на магнитопровода в кв.см.
3. Изчислявам навивките които ми трябват за 1V - W1=Сечението/коефициента
4. Изчислявам броя на първичните навивки: Wпърв=Uпърв*W1.
5. По същия начин изчислявам броя на вторичните намотки: Wвтор=Uвтор*W1.
6. Според вторичния ток изчислявам дебелината на проводника : d=0,7*(квадратен корен от вторичния ток)
7. От вторичната мощност намирам първичната като вторичната я умножа с коефициент 1,1. След това намирам и първичния ток.
8 Аналогично изчислявам и дебелината на първичния проводник.
Така пресметнат трансформатора е със доста големи презапасявания, не се прави и проверка дали намотките ще се поберат в прозореца.
По тази методика съм навил няколко десетки трансформатора, някои от които после с години са били включени в мрежата без да прегреят или да изгорят. Отново подчертавам че този метод е доста груб, но ако ще използваш трафа за захранване това върши добра работа. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 12:50 Заглавие: |
|
|
Благодаря за методиката, но имам един въпрос. Сечението на магнитопровода не би ли трябвало да се определи в зависимост от мощността, която трафа трябва да прехвърли към вторичната намотка? Ако не съм разбрал нещо те моля да ме поправиш. Освен това въпросът ми е не за мрежов, а за НЧ трансформатор, който се използва в транзисторни крайни стъпала
Модерирано от RC
Не се отговаря с бутон  |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 14:27 Заглавие: |
|
|
plamil, тук става дума доколкото разбрах за изходен траф на лампово стъпало, не на мрежов... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Вто Май 20, 2008 14:30 Заглавие: |
|
|
Наистина моя метод е за мрежови тр-ри. За крайните стъпала начинът за изчисление е съвсем различен. Освен всичко друго трябва да вземеш под внимание дали има подмагнитване на сърцевината.
Имам някакви спомени за една книжка на Атанас Шишков - "Първи стъпки в електрониката" че там има описано нещо такова, но я нямам да прочета по точно. Пробвай и тази тема:ЦЪК |
|
|
 |
|