|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Emilio Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 27, 2005 16:43 Заглавие: закон на регулиране : ПИД |
|
|
Здравейте!Правя си курсов проект за регулиране на температури до 300 градуса.Ще бъде с термодвойка,АЦП,PIC-контролер,LCD.Дотук може да се каже че съм се справил,но в заданието ми има изискване:,,закон на регулиране : ПИД'' и не мога да намеря необходимата ми за това информация.Търсих в нет-а, но попадам само на небългарски сайтове.То няма лошо да превеждам от английски, но с тез технически термини ще ми трябва цяла вечност За това моля, който има някаква идея от къде да прочета по-подробна информация за ПИД(ако може на български) ще съм му много благодарен!
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 27, 2005 16:47 Заглавие: |
|
|
Едва ли ще намериш нещо на български,почвай да четеш англииския.  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2005 9:15 Заглавие: |
|
|
Имаше една зелена книжка, и аз я имам но в момента не ми е подръка, за да ти кажа точно заглавието, но там са описани много подробно отделните закони за управление.
Беше нещо от сорта: Автоматизирани системи за управление....
На всяка сергия за учебници ще я намериш за левче килото _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2005 17:59 Заглавие: |
|
|
Значи на тебе ти трябва предавателната функция на дискретен PID. За аналогова форма аз мога да ти я напиша но няма да ти е много от полза. Трябва да се поразровя малко из учебниците и мога да намеря нещо за дискретен PID.
В сайта ма Microchip има обяснения за PID регулатор, само че със 18xxx. Там е включен и сорс код включващ математическия и PID алгоритъм. Мойто мнение е да прочетеш там. Ако не го намериш дай си имейла аз ще ти го изпратя
успех
1andro1 |
|
|
 |
Emilio Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2005 19:57 Заглавие: |
|
|
Благодаря на bobykafe и 1andro1 за информацията.
Сега ще обясня по-подробно за какво става въпрос:както вече казах става въпрос за термоконтролер за температури до 300 градуса.По задание трябва да се контролира с матрична клавиатура и данните да се показват на LCD.Това са основните моменти на проекта като изключим обичайните изисквания :за точност,за работна температура,захранване и т.н.
Работя по следната схема:термодвойка и термистор за компенсация на студения край,които се усилват от измервателни усилватели.После преминават към мултиплексор и оттам в АЦП.АЦП е свързан към PIC16C72,който от своя страна е свързан към клавиатурата и дисплея.Естествено всички блокове са свързани към подходящо захранване.Дотук добре,но нямам идея какво точно да правя с изискването по условие за този,,закон на регулиране :ПИД''.
Може да се каже че доста се порових по сайтове и намерих и алгоритми за ПИД и отделно ПИД контролери.Та не мога да разбера дали този закон се отнася за даден PIC-контролер или пък трябва да слагам ПИД контролер към моя PIC-контролер?Или пък ПИД трябва да се използва за софтуера(асемблер),но пък нямам по задание да програмирам устройството?.... |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2005 20:53 Заглавие: |
|
|
А защо не питаш този който ти е дал проекта?
Все пак точното място за тия въпроси е в училище. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 10:24 Заглавие: |
|
|
| PID контрола е метод,а не устройство.Можеш да го изградиш с който и да е микроконтролер. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 14:51 Заглавие: |
|
|
Здравей Emilio
Както написа Stoy40 това се реализира софтуерно и може с всеки контролер. Мисля че най-трудно ще бъде реализирането на математическите функции. Но ти вече имаш даден пример и може да се справиш.
За дискретен PID не знам точно какви са изискванията но мога да ти обясня за аналоговия.
По принцип PID регулатора е съвкупност от пропорционален, интегрален и диференциален регулатор. Общо уравнението изглежда така: кр(1+1/Ти(р)+Тд(р)), където
кр - коефициент на усилване
Ти - време на интегриране
Тд - време на диференциране
тези трите са неизвесните в даденото уравнение и те трябва да ти бъдат входните велечини в регулатора ти. Демек от тях зависят свойствата на PID регулатора. Ти няма смисъл да се притесняваш за тях понеже от теб не се изисква да ги въвеждащ. Те се въвеждат от оператора след опимизация и други глупости по алгоритъма за управление на обекта. Мисълта ми е че тези трите имат определени граници на изменение особено кр понеже от неговата стойност зависи устойчивоста на системата. С въвеждането на интегрираща съставка се увеличава статичната и динамичната точнос на обекта. Диферинциращата допринася за по-бързи преходни процеси.
Сега ще се опитам да начертая схемно как изглежда един Система за автоматично регулиране. От тази схема ще ти стане по-ясно:
.............+----------+.........+----------+
u---O----+ Wr(p,d)+-------+ Wob(p)+-----------+------>y
......|......+----------+.........+----------+.............ТД
......|...............................................................|
......+-------------------------------------------------+
където Wr(p,d) ти е регулатора, т.е. горната формула
Wob(p) ти е обектът, на който ще регулираш температурата(някакъв бързовар във вода).
ТД ти е термодвойката с която измерваш температурата
u ти е зададената стойност(температурата която ще подържаш постояна) тя се задава вътре в интегралната схема чрез клавиатурата.
Понеже формулата която ти дадох е в непрекъсната аналогова форма не можеш да я използваш заедно с микроконтролер. За там ти трябва формула на дискретен PID иначе всичко останало е същото.
На теб ти остава само да намериш такъв закон. Виж в това на MIcrochip. Там би трябвало да го има не съм го разглеждал и незнам.
надявам се да съм ти бил полезен
1Adnro1
А отделните стойности на напрежението на термодвойката как ги изкарваш на LCD-то? Като таблица ли са ти в контролера или си направил някакъв модел, който да изчислява на какво ЕДН каква температура отговаря? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 15:14 Заглавие: |
|
|
Сега разгледах един учебник там има малко за дискретен PID ама неми стана много ясно. Та там има включена и още една променлива време на дикретизиране Т. От който се определят качеството на регулиране, смущаващи въздействия и др. параметри. Та трябва да имаш и това в предвид за входни дани, които се задават от оператора.
1andro1 |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Яну 30, 2005 14:13 Заглавие: Зелената книжка е..... |
|
|
Основи на теорията на автоматичното регулиране 1990
Автори: Н. Маджаров, И. Томов, И. Стойчев
Води се учебник за техникумите.....
П.П. Пост No 50..... вече дали съм напреднал? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|