| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
radotin Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 06, 2008 20:09 Заглавие: .... |
|
|
....
Последната промяна е направена от radotin на Пет Мар 26, 2010 0:34; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 19:37 Заглавие: |
|
|
| Много се извинявам за нахалството но просто на всякьде срещам купува или продава тороидален трнсформатор но никьде не откривам как се подбира прьстена и броя навивки за намотките??? Моля ви надявам се някои да приеме вьпроса ми на сериозно. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 20:23 Заглавие: |
|
|
| Купуват и продават за мрежова честота ,със сърцевина от вит пермалой или ламарина ,не феритни ,те си вървят комплект с дадената схема и се изчисляват според нея и параметрите на ферита . |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 21:47 Заглавие: |
|
|
Да се обадя и аз.
Къде могат да се намерят такива сърцевини?
Каква е технологията на навиване - вижда ми се изключително трудно да се навие няколко метра проводника на "пръстен" |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 22:59 Заглавие: |
|
|
Няколко метра ... ХАХА веселяк си ти ... сложи една две нули от зад
Не е лесно навиването но това е по-малкия проблем. Нужна е макара на която първоначално да се навие достатъчно (!) проводник за навиване на съответната намотка. Макарата може и да е външна гума или капла от колело ако тороида е достатъчно голям. Т.е. напречното сечение на макарата със се проводника на нея трябва да може да минава (върти) свободно през отвора на тороида дори когато на него има вече проводник. Представете си го като хванати един за друг пръстени.
Тороида се нанизва на макарата (макарата е срязан пръстен) ако трябва се залепва сряза и чрез въртене на макарата през тороида се навива необходимия проводник върху нея. След това проводника се навива върху тороида като макрата постепенно се върти през отвора му .. т.е. постепенно подава проводник и същевременно го 'прокарва' през тороида. Трябват и малко спомагателни инструменти защото не сме в безтегловност а подмятането на тороида може да доведе до одраскване на изолацията на проводника и операцията се обезсмисля.
По-лошото е че самостоятелно навит траф излиза по-скъп от купешки и като време и като пари! Т.е. нищо не печелите от целия екшън. Ако ви трябва нещо по-шантаво ... с поръчка.
Ферита най-просто казано не е за обикновени мрежови трафове а за такива управлявани от електроника. Там става дебела работата. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 30, 2008 23:36 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за вниманието към темата ми.Но както съм писал в първият си пост аз искам да навия сам такъв трансформатор независимо колко пари и нерви ще ми струва! За това се интересувам от метод за изчисляване на трафа а не от място за закупуването му. Ако някои знае как се изчисляват нека пише. |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 31, 2008 8:58 Заглавие: |
|
|
Ето ти нещо за смятане,ако се справяш с руския
Но и аз ще те посъветвам да се откажеш - това си е мазохизъм... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 31, 2008 9:56 Заглавие: |
|
|
Добре мерси за помощта мисля да пробвам и ако не стане ще си поръчам един да го разгледам по подробно.  |
|
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 31, 2008 11:47 Заглавие: |
|
|
| А при серийно производство как се навиват? (съмнявам се да е на ръка) |
|