| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 18:45 Заглавие: Тема за прикзка - сирените |
|
|
| Днес (2 юни) в 12 часа си спомних че по покривите на държавните институции и учреждения (общини, училища идр.) има поставени така наречените сирени. Доколкото знам са поставени да сигнализират на населението за нападение/отбой на въздушна опасност. Какво представляват всъщност тези устройства? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 19:24 Заглавие: |
|
|
Може би има вече и по-ново изпълнение, но мисля, че старите са електромотор, който създава въздушна струя, която резонирайки издава тоя звук, но може и да съм в грешка  _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 19:25 Заглавие: |
|
|
Отдалече като съм ги гледал са нещо като асинхронен двигател, куплиран към сирената. Самата сирена не знам какво представлява и би ми било интересно да науча.  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 19:40 Заглавие: |
|
|
| Тези устройства са правени отдавна, по бай-Тошово време и като имам предвид кое предприятие какво произвеждаше по онова време, най вероятно ще да са производство на ЕАЗ-тата(поне двигателите). |
|
|
 |
radotin Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 20:02 Заглавие: |
|
|
| Виждал съм такава сирена доста от близо и доколкото видях се състои от два цилиндъра.Вътрешният има отвори по цялата обиколка и се върти от двигателя или като по старите на ръка а втория външен на малко растояние от първия и само с една по толяма дупка от която излиза звукът. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 20:10 Заглавие: |
|
|
| Като се има предвид че са разпространени в цялата страна значи са произвеждани серийно и най-вероятно под някакво име примерно "Сирена-1", "Сирена-2" или нещо такова(както радиоприемници - "Кантата-3", телевизори "София-82" и т.н.). |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2008 21:54 Заглавие: |
|
|
Преди доста години гледах една сирена, по избледнели спомени представляваше нещо такова:
 |
|
|
 |
|