| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stereo FM Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 12, 2008 7:31 Заглавие: Пиратско предавателче УКВ-настройка. |
|
|
| Здравейте.Правя си опити с едно предавателче на УКВ.Въпроса ми е как да настроя трептящите кръгове на усилвателите/2 стъпала/.Имам само мултицет и осцилоскоп/20 Мхц/.Идеята ми беше товар 50 ома на изхода,диод и кондензатор,и с мултицета.Получава се нещо,но не знам дали правя нещо или не.Другата ми идея е да меря консумацията,нали би трябвало като са в резонанс трептящите кръгове,консумацията да е най-малка,или греша?Това с консумацията трябва ли да има товар/резистор 50 ома/ на изхода?А схемата е един транзистор-задаващ генератор,един маломощен-предусилвател,и още един мощен,високочестотен-КТ920В.Също,ако дадете някакви интересни схеми на УКВ предаватели,ще ви бъда благодарен.Лек и успешен ден! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 12, 2008 16:30 Заглавие: |
|
|
Задължително трябва да слагаш товар 50 ома на изхода, когато работиш с високочестотни ( RF ) усилватели.Товара трябва да може да издържа мощността която очакваш да получиш.В твоя случай, както описваш схемата при добра настройка би могло да се получи нещо около 1 ват.Правилно си се насочил да мериш напрежението върху товара- по този начин ще разбираш кога е максимума при въртенето на тример-кондензаторите.Ако правилно си изработил трептящите кръгове, и този максимум не се получава при крайно положение на тримерите, можеш да смяташ ,че настройката е добра.Ако получаваш максимум при крайно положение на тримерите трябва да намаляш или увеличаваш капацитета в тр. кръг- в зависимост в кой край на тримера си.
Другия начин с токовете е по труден.
КТ 920 е доста сериозен транзистор за да е втори по веригата , но предполагам такава ти е схемата |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 12, 2008 17:29 Заглавие: |
|
|
КТ920 е краен в схемата,след него няма други.А иначе,като го настроя така с товар и мерене на напрежение,и след това като махна товара и пипна с пръст на изхода ме гори,като сложа 12 волта лампа свети,по-малките резистори пушат здраво....Изобщо някакво ВЧ шоу..  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 12, 2008 17:37 Заглавие: |
|
|
| Браво! Единствено мога да добавя, че нелицензираното излъчване в радиообхвата 88-108 MHz с мощност над 50 миливата е забранено от закона, а и може да е доста неприятно за твоите съседи. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 19:36 Заглавие: |
|
|
| Зависи къде пуска.. смисъл като населено място.. и дали ръси хармоници ,мен ме хванаха след 6-7 месеца излъчване с 250W амп и 4 11 елементни ягита на 16 етажен блок... на 100Км се чуваше отлично!Но вече е в някои склад или маза нз къде са го захвърлили онези "пичове" дето ми дойдоха на гости..... |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 21:45 Заглавие: |
|
|
Преди години се следеше още по здраво. С брат ми правихме обикновен предавател с една лампа, двоен триод май беше, на СВ. И сме го пробвали само 1 - 2 пъти, той от едната стая, аз в другата с радиото. И още на следващия ден покрай нас мина една от военните коли с пеленгатор отгоре, който даже се и въртеше. естествено в момента предавателчето не работеше, но с такава бързина го разпоихме и разхвърляхме частите че....
Но това беше през 1965 май, или поне по това време. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 21:51 Заглавие: |
|
|
pamporov е то тогава много стегнато е било... аз добре, че не съм бил роден... че с тези 250W........ _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 21:52 Заглавие: |
|
|
А Щирлиц да не беше седнал до шофьора???
Ако се абстрахираме от шегичките Комисията за регулиране на съобщенията ( КРС ) има достатъчно добра апаратура за да те засече.
Вярно ако си в някое малко селце това няма да стане утре, или в другия ден, но все пак... |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 21:59 Заглавие: |
|
|
аз се чудя във Варна как ме търпяха 6 месеца с тая мощност.....но едва ли ще опитам пак.... просто най малкото ми конфискуваха сумати и техника:( _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ganevec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 16, 2008 23:47 Заглавие: |
|
|
| я по добре направете малко апаратура на родните радиостанции че от тях нищо не става |
|
|
 |
|