| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 10:44 Заглавие: Затваряне на ел стъкла на автомобил от алармата |
|
|
Притежавам Форд Фиеста 1998 г. Зетек S 1,25 16 V (две врати) и има ел стъкла. Монтираната аларма има извод за управление на ел стъкла (минус 12 волта /0.500 А.) съгласно схемата, но не е направено. Често забравям да вдигна стъклата и се налага пак да включвам на контакт за да ги вдигна чрез бутоните на вратите. Това означава, че при изключен контакт към модула за вдигане/сваляне не се подава напрежение.
На шофьорската врата има два бутона - съответно за лява и дясна врата. Бутоните действат елементарно, необходимо е да се задържа бутона докато стъклото се вдигне/свали.
Та целта на питането е, да се използва извода на алармата при активиране за затваряне на стъклата (ако са свалени разбира се).
Знам, че има специални модули които се вграждат, но не виждам смисъл да инвестирам чак толкова за такъв гъдел.
Не съм бос по ел устройства, но за да реализирам това мое желание не съм наясно как моторчето за вдигане/спускане спира при горно/долно положение на стъклото, т.е. дали е токово и ако да, къде е. Мисля, че не е с контактни пластини защото като вдигна стъклото до горе и след малко пак натисна бутона, стъклото мръдва леко нагоре.
Ако устройството за спиране (защита от претоварване) на моторчето е след бутоните мисля може сравнително лесно да се реализира, дублирайки действието на бутоните (с напрежение в посока вдигане)
Но ако е преди бутоните става по сложно.
Ако някой се е занимавал с подобен проблем моля да сподели. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 13:10 Заглавие: |
|
|
| 15-20лв. инвестиция ли е? Вземи си едно модулче и си готов, аз така направих и съм много доволен. http://topspeed.bg/catalogue.php?cid=158 Имат токов датчик и щом стъклото опре горе - изключва, после следващото и така докато ги изреди всички ( в твоя случай - 2). После прави още един цикъл, ако случайно някое стъкло не се е затворило добре. Аз си взех от този модел - http://topspeed.bg/product.php?iid=1674 защото имам и люк. |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 13:49 Заглавие: |
|
|
Да бе, наистина.
За мен е подходящ и достатъчен този Premier за две стъкла
http://topspeed.bg/product.php?iid=1660
Като гледам схемичката му е елементарно за свързване
http://topspeed.bg/album/65bfdb234a7ec2823cebef04019a01c3.jpg
Но... изглежда управлението става през тригерите
(-Trigger) (-) Lock
(+Trigger) (+) Lock
Това управление от къде ще го взема, както казах алармата ми има изход за минус 12 волта на 0.500 А
Или трябва да използвам управление от електрическата брава ?
Ето ако това си изясня ще го поръчам
Мисля, че трябва да го монтирам в шофьорската врата където са бутоните за двете врати нали ?
Благодаря ти много за информацията |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 17:17 Заглавие: |
|
|
| Понеже аз взех модула направо от магазина, първият беше Premier, но се оказа че той работи по време, независимо че стъклото е достигнало горна точка, моторчето продължава да напъва докато изтече таймера, това не ми хареса и взех и от другия, този който съм писал по горе. Той е вече и по ток и по време. Та внимавай какъв ще поръчаш, магазини имат в София и Пловдив. Минуса от алармата е напълно достатъчен за управление. Активирайки алармата се затварят и прозорците. |
|
|
 |
Bobcho Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 17:39 Заглавие: |
|
|
Колега не се лъжи да взимаш модулите от topspeed голямо менте са и нямат защита по ток
Потърси си на фирмата http://www.bsm-bg.com/ бългaрски са и са с микроконтролер който следи тока на мотора. Цената на модъл за 2 стъкла беше около 25-30лв. преди около година. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 17:55 Заглавие: |
|
|
| Не съм рекламен агент , но при модула който монтирах ИМА защита по ток! |
|
|
 |
veskobx Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 18:08 Заглавие: |
|
|
| И с тая тема се приключи... |
|
|
 |
Пак аз но от друго РС Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 18:30 Заглавие: |
|
|
Аре бе вие съвсем ме объркахте, по ток, по време.
Май няма нищо да вземам, ще си направя тест на бутоните по ток и напрежение, какво става когато стъклото стигне горе и ще видя.
Зависи къде е токовата защита на моторчето.
То може да се окаже и много по просто, само с реле.
Пък и може да сътворя нещо, не ми липсват умения и практика. |
|
|
 |
veskobx Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 19:30 Заглавие: |
|
|
| и теория и практика ти липсва, но ше го разбереш след експериментите, ако въобще направиш такива. |
|
|
 |
Пак аз но от друго РС Гост
|
Пуснато на: Сря Май 21, 2008 20:04 Заглавие: |
|
|
| veskobx написа: | | и теория и практика ти липсва, но ше го разбереш след експериментите, ако въобще направиш такива. |
Аде бе велико умозаключение направи.
Интересно да споделиш, по какво съдиш че ми липсва теория и практика. За тези машинки по вратите може би си прав, но въобще............да ми липсва.
То тази практика не се придобива само по колите, подобни устройства има не само там.
Но да не споря излишно е. |
|
|
 |
|