| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georgi oreshkov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 17, 2008 21:31 Заглавие: Търся схема на аналогоцифров преобразовател |
|
|
| Търся подходяща схема на АЦП апаратно изпълнения с адаптиране на входа за датчик Платина 100 . Да реагира адекватно на теператури в обхвата 20-30 градуса . Има ли някоя интегрална схема синтезирана специално за подобни изисквания . Аз имам нещо интересно в една книга Промишлени Електронни схеми но това е издание 1984 год. Отдавна не съм мислил за подобни неща но сега ми се налага . Тази схема е на 89 страница направена е елементарно с ТТЛ чипове 7413 и 74121 и един ОУ 741 . Слушал съм че има програмируеми ПИК контролери за тази цел но на мен толкова задъбочени неща не ми трябват . Помня че този дачик се свързваше малко по специално за по голяма линейност и бих бил много благодарен ако някой знае как да включа датчика към входа на тази схема.Имам сканирана тази схема но не съм пращал досега фаил към темата просто не зная как трябва да питам . Мога на проявил интерес към темата да го изпратя по ел. поща |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 17, 2008 21:55 Заглавие: |
|
|
Има преобразователи Pt100 - ток 4-20ma но не знам как се казват мога да разуча от колеги. С PIC трябва доста да си поиграеш с входния кръг преди ацп-то му и после програмно да вкараш самата таблица на температурата в паметта му-голяма играчка. Има и преобразователи pt100-SPI иннтерфейс тях по-лесно ги четеш направо с PIC-a те са калибрирани. И тях съм ги сещал но сега не мога да ци цитирам.
20-30 градуса , каква точност ? Ако е за над 1 градус има по-лесни начини примерно с полупроводников цифров датчик. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Чет Юли 17, 2008 23:07 Заглавие: |
|
|
Погледни дейташита на ADS1100-16битово сигма делта АЦП със програмируем усилвател и I2C интерфейс или AD7730 24 битово сигма делта АЦП със програмируем усилвател ,SPi интерфейс,както и вградена схема за елеминиране на дрифта.
За тези 20 30 градуса си мисля че Pt100 ще бъде достатъчно линейно термосъпротивление .
Погледни тук :
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/3450
има доста интересни неща za Pt100: _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
kableman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 18, 2008 7:21 Заглавие: Схема-Pt-100 |
|
|
| Искаш ли готово изпълнително устроиство за Pt 100,купешко е и работи.220в захранване,релейни изходи 2 броя комутирана мощност около10А. градусите са същите.По памет го казвам.Имаше и някаква индикация с нулева точка в средата.Останало инфо на лични. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 11:20 Заглавие: |
|
|
Не можах да разбера точно каква ти е идеята.
Всяка по-голяма фирма за производство на промишлена автоматика предлага трансмитери за температура и налягане /т.е. устройство, което преобразува сигнала от първичния датчик - в твоя случай Pt100 - в някакъв по удобен електрически сигнал: 0(4) - 20 мА, 0 - 10В, директно цифров сигнал и др./, а също и готови устройства, както предложи kableman, които директно визуализират температурата и могат да я поддържат или да сигнализират при отклонение.
Този тип датчик може да се свърже по три начина: по двупроводна, трипроводна и четирипроводна схема. Целта на допълнителните проводници е елиминиране на влиянието на тяхното съпротивление върху измерването. Използването на някой от вариантите е обусловен от изискванията на конкретното приложение. Та ако можеш дай повече подробности. Струва ми се безмислено използването на толкова стара идеология, при положение, че в момента се предлагат решения, които са сравнително евтини и с добри параметри.
Качи схемата да я виждаме всички. Как? - Цък |
|
|
 |
georgi oreshkov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 19:23 Заглавие: Търся схема на Аналого цифров преобразовател |
|
|
| Значи проблема е следнияедна климатична инсталация охлажда едно помещение в което апаратурата трябва да работи нон стоп и спирането на охлаждането води до доста неприятности . Тя си има термометър който трябва да се следи от дежурен . Той следи температурата но все пак е човек самата индикация показва температурата но няма някъкъв светлинен или звуков сигнал за привличане на вниманието . Та на първо време ми трябва нещо най елементарно да сработва на около 30 градуса с ъс звуков и светлинен сигнал който да привлече вниманието на дежурния който да погледне основния уред и да алармира службата по подръжка . За съжаление времето за повишаването на температурата е кратко и колкото по бърже се установи наличието на повреда толкова по добре.45 |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 20:27 Заглавие: |
|
|
Времето за ракция се определя най-вече от конструкцията на датчика - в твоя случай трябва да е максимално тънък или дори може е гол /само чувствителния елемент, без защитния кожух; така или иначе в тази ситуация няма какъв зор да види/. Разстоянието между датчика и прибора ще е малко, затова можеш да си вземеш двупроводен датчик и прибор за трипроводен. Ще ползваш трижилен кабел като две от жиците ще ги дадеш на късо в датчика. Според мен ще постигнеш точност под един градус и достатъчно малко време за реакция.
Разбери се с kableman и ако параметрите те устройват - решението ти е готово. Ако не - ще ти дам координатите на фирми произвеждащи такива - ще трябва само да си вържеш една лампа и един звънец. Ще потърся из каталозите да видя коя пловдивска фирма произвеждаше датчици - да си купиш на място и да не се харчиш за транспорт. Иначе могат да се намерят лесно и в София и във Варна. |
|
|
 |
bongo Опитен потребител

Регистриран на: 17 Окт 2003 Мнения: 347 Местожителство: Нова Загора
|
Пуснато на: Съб Юли 19, 2008 22:03 Заглавие: |
|
|
Мога да предложа идея със DS1631A - това е термометър - термостат и може да работи самостоятелно - има изход при превишаване на температура - ползваме такова устойство и работи с точност около 0,5 - 1 градус, освен това чипа е много малък и бързо реагира на темепратурата - ако искате подробности ( схема и програма за настройка ) - на лични _________________ Георги Влаев, LZ3GH |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 14:37 Заглавие: |
|
|
| А защо въобще е необходимо да има преобразуване в цифров вид? Два операционни усилвателя са достатъчни. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 22:43 Заглавие: |
|
|
И аз така си мисля , а линеаризация на Pt100 въобще няма да е необходима .... а ако си вземе един термистор вместо Pt100 ( те имат по-стръмна характеристика , няма значение че са нелинейни) - ще стане от първия път . |
|
|
 |
|