|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2008 11:07 Заглавие: Защита на постояннотоков двигател чрез обратно ЕДН |
|
|
Известно е, че въртенето на постояннотоков двигател създава напрежение, наречено обратно ЕДН което е пропорционално на скороста на въртене. Когато двигателя се върти, обратното ЕДН се увеличава, докато стане равно на входното напрежение минус паразитното напрежение. Затова има малък ток през мотора.
Ако двигателя бъде принудително застопорен това ЕДН изчезва.
Съществуват ли електронни схеми където това обратно ЕДН да се следи и използва за прецизна защита на двигателя при принудително спиране или претоварване до степен на спиране въртенето му?
Би могло да се каже токова защита, защото при принудително спиране на двигателя тока през котвата е много по-голям. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 04, 2008 18:41 Заглавие: |
|
|
| Защитата на постоянно токов двигател се осъществява посредством следене на тока. А ЕДН се използва за контрол на оборотите посредством ШИМ, следи се ЕДН по време на безтокова работа ( инерция ). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 12:06 Заглавие: |
|
|
| Да ама не, използва се в едно електронно устройство за задвижване и защита на постояннотоков двигател. Положителните импулси генерирани от двигателя се усилват, дедектират и управляват реле което захранва с напрежение двигателя. По този начин при принудително спиране на двигателя импулсите изчезват и устройството изключва релето. Наложи се да заснема схемата за да се убедя в това. Всъщност не е налице никаква токова защита. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 12:13 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Положителните импулси генерирани от двигателя се усилват |
Я го обясни това по точно,къде се генерират как се отделят като на котвата идва захранването........................Струва ми се че писанията ти са теоретични само Правотоковите двигатели с тиристорно управление имат обратна връзка по напрежение (скорост),о.в. по ток която играе и защита (токово ограничение). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 17:05 Заглавие: |
|
|
Нищо теоретично, ето схемата в атача, малко набързо нахвърляна и аматьорски, но се разбира. При подаване на захранване и подаване на отрицателно напрежение за старт, релето включва и мотора завърта.
През С1 се подават импулси на Т1 който в нормално състояние е отпушен, при запушване на Т1, Т2 се отпушва и през диода и резистора се отпушва Т3, което предизвиква отпушване на Т4 и задържане на релето, с което мотора остава включен към захранване през мощния резистор R1 0.1 Ом.
Ако по някаква причина мотора спре принудително, през С1 не протичат импулси, релето отпуска и мотора спира.
Не виждам какво друго го управлява, ако не положителните импулси през С1. Ако не е обратното ЕДН тогава какво е ?
Ако вместо мотор се сложи товарно съпротивление схемата не задържа.
Не съм написал заснел стойностите на всички R и C, но резистора след С1 е 2.7 Ком, колекторния резистор на Т1 е 22 Ком, колектор база е 4.7 Ком, емитерния на Т2 е 2.2 Ком, кондензатора след Т2 е 100п и т.н. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 17:13 Заглавие: |
|
|
За какъв мотор става дума?Нормален правотоков двигател (с възбуждане) или нещо по особенно?По тази схема не ми става изобщо ясно за какво иде реч А и какъв товар и слагаш?Я помисли ,не е ли защита по ток това чудо когато натовариш двигателя какво става с R1 това двигателче е някой мъндзар И като задаваш въпроси не ни испитвай колко ни е грамажа а пиши точно за какво иде реч.Аз и Петров ти говорим за управления на киловати двигатели а не за детски играчки  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 05, 2008 17:57 Заглавие: |
|
|
Ето това е
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=42236&start=20&topicshow=Затваряне%20на%20ел%20стъкла%20на%20автомобил%20от%20алармата
Там реших, че няма повече какво да питам, докато не монтирам на колата (която не е при мен сега) и затова поисках заключване на темата. Пък и там си изясних само външното свързване
Но след като заснех схемата, ми стана интересно как задържа, защото при проби с различни мощни товарни резистори не задържа.
А че работи с импулси от мотора ми дава основание наличието на диодите след Т2 които детектират импулсите и се филтрират от електролитния кондензатор в базата на Т3. Иначе няма логика да са там.
А това обратно ЕДН е изяснено теоретично
Ако ротора на постояннотоков двигател се завърти от външна сила, двигателят ще действа като генератор и ще създаде електродвижещо напрежение (ЕДН). Това напрежение също се генерира и при нормалната работа на двигателя. Въртенето на двигателя създава напрежение, наречено обратно ЕДН, защото е обратно на входното напрежение. Затова спада на напрежението през мотора се състои от спада на напрежението на това обратно ЕДН и паразитното напрежение, което е резултат на външното съпротивление на котвените намотки. Тока през двигателя е:
I = (Vapplied − Vbackemf) / Rarmature
Механичната сила произведена от двигателя е:
P = I * Vbackemf
Когато двигателя се включи или бъде застопорен, обратното ЕДН е пропорционално на скорстта на двигателя. Тогава имаме нулево обратно ЕДН. По тази причина тока през котвата е много по-голям. Тази висока стойност на тока причинява силни електрически полета, който карат двигателя да заработи. Когато двигателя се върти, обратното ЕДН се увеличава, докато стане равно на входното напрежение минус паразитното напрежение. Затова има малък ток през мотора. Следните три уравнения могат да се използват за намиране на скоростта, тока и обратното ЕДН на натоварен двигател:
Load = Vbackemf * I
Vapplied = I * Rarmature + Vbackemf
Vbackemf = speed * Fluxarmature |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 8:07 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | А това обратно ЕДН е изяснено теоретично
Ако ротора на постояннотоков двигател се завърти от външна сила, двигателят ще действа като.................. |
Значи за да не стигнем до полемика и както предния ти пост за ел стъклата......ще ти задам един въпрос :
Вятърна мелница ли е това или дв. за ел стъкла
Дал си твърдо (-) на двигателя как ще се завърти обратно
Както ти писах по горе тъй като нямаш крайни изключватели тази схема е когато се натовари двигателчето в крайно положение да ти изключи релето Замисли се малко и не пиши..................
Последната промяна е направена от old4 на Нед Юли 06, 2008 13:42; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 13:12 Заглавие: |
|
|
Ееее old4, никъде с никого не съм спорил за чистачки.
А ето тук е теорията за постояннотоковите двигатели и там е обяснено какво е обратно ЕДН, аз не го измислям.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB
Всеки постояннотоков двигател като се завърти (ако щеш и на манивела) ще произведе напрежение, ми какво е генератора на колата (разликата е само че вместо постоянни магнити има възбудителна намотка на статора).
Ами като твърдиш че "когато се натовари двигателчето в крайно положение да ми изключи релето" как става това по схемата която атачвах по горе.
Какво ще мине през С1 за да запуши Т1 и се стартира схемата и обратно какво ще я изключи. Може и пък да пиша ................. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 13:31 Заглавие: |
|
|
Един последен въпрос щом си разгадал схемата и си навлязъл толкова навътре в теорията:
Как вдигаш и смъкваш стъклата,като двигателя както си го дал по схема се върти винаги в 1 посока
| Цитат: | | Всеки постояннотоков двигател като се завърти (ако щеш и на манивела) ще произведе напрежение, ми какво е генератора на колата |
В тази тема за двигателче за ел стъкла ли говорим или за динама Явно аз не съм разбрал за какво иде реч извинявам се тогава  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|