| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 20:16 Заглавие: Трябва ми схема на дозатор |
|
|
Налага ми се да правя устройство за дозиране на топчета за игра. Самия дозатор знам как трябва да е, но се опасявам, че в съда с топчетата може да се получи заклещване, при което те да не слизат надолу. За тази цел автоматите по улиците имат някаква система от пружини. Можете ли да пуснете схема какво трябва да се съблюдава, за да не се стигне до блокиране на падането под собствена тежест.
Предпочитам лесно решение, вместо да правя стандартния шнек с повдигащо действие. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 20:32 Заглавие: |
|
|
| Вибробункер?! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 20:59 Заглавие: |
|
|
Това е класическият начин, но има по-простичък, който използват за автоматите по улиците, които пускат по едно топче, когато сложиш монета. На автогарата в София има подобни, които пускат топчета с четки за зъби за еднократна употреба. Всички топчета падат под собствената си тежест. Не съм погледнал внимателно как става това, особено за силиконовите, защото те могат да се заклещват по-лесно. Знам, че най-отдолу има пружинки. Самото дозиране е обикновено въртене на ръка на една ръчка.
Тук където съм, няма такива автомати, а ми трябва идеята за нещо друго. |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 21:42 Заглавие: |
|
|
В учебниците по автоматика е описано подробно как се прави.Спомням си че беше лесно , просто се спазваше някакво правило между диаметъра на топчето и диаметъра на отвора в който то пада.Ако си с фуния и нейните размери са важни _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 10, 2008 22:56 Заглавие: |
|
|
На фунията с топчетата сложи на дъното едно капаче което да се повдига с ексцентрик при завъртането на ръчката. Т.е. първият половин оборот повдигаш, на другия половин затваряш. Ако във врътката не е влязло топче ти се разрешава повторно завъртане. Ако е влязло, от неговата тежест мандалцето хлопва и стотинката пада в бункерчето.
... Това сега го измислих на ход. Няма причина да не бачка. Не ми се чертае, ама ако много настояваш и ми обясниш къде е далаверата може да ти драсна един прототип.
Има и втори вариант без никакво повдигане е със спирален улей по стената и капаче над дупката и най-долната част на улея. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2008 9:27 Заглавие: |
|
|
Решил съм вместо въртене да ползвам отсекател с две положения, който да се задвижва от машинка за централно на кола. При движение в ената посока, примерно, се отваря отворът за падане на топчето, но се затваря достъпът на топче от фунията. При движение в противоположната посока се затваря отворът за пускане на топето, а се отваря фунията и на положение застава следващото топче.
Единственият проблем е, че в определени точки на фунията може да се образува "тапа" от заклещени топчета.
Тоест, проблемът се свежда до следното: Как при отворен долен край на фунията да гарантирам "изтичане" на всички топчета?
Мисля, че това зависи от ъгъла на конуса. Скъпо ще ми излезе да експериментирам, затова ми трябва формула и правило за пресмятане. Но има и някаква хитрост. Мисля, че слагат някакви сепаратори. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2008 10:11 Заглавие: |
|
|
Оф дееба! Ще не четеш? Написал съм ти. Калпаче и спирален улей. В спиралния улей не може да влезе повече от едно топче на една "топкопозиция" (ебаси к'ва дума измислих, а?), пък фунията не може да се запуши, защото топчетата нямат директен достъп до отвора. Вариантът без експерименти е възможен само при грубо копиране на вече работеща машина. Т.е., някой преди теб е екпсериментирал, а ти крадеш. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2008 10:33 Заглавие: |
|
|
По принцип сферите са най-лесни за работа в това отношение, но и там могат да се образуват такива затапвания. Наричат се "мостове" от детайли. По дебелите книги има фомули за определяне на ъгъла и формата на фунията за да се избегнат подобни неща. Трябва да разровя у нас имах на едно CD с бая учебници точно в тази област.... на немски обаче...
Другото което трябва да се взвме в предвид е тежестта и повърхността на топчетата. _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2008 10:43 Заглавие: |
|
|
Това със спиралата го знам, но много оскъпява продукта. Ползвахме го в комбинация с вибробункер и профилен канал за автоматизирано поставяне на капачки за пасти за зъби. Но спиралата вървеше по края, а имаше шнек, който повдигаше капачетата, за да влязат в улея(писах малко по-горе за това).
Точно заем на готово решение търся...  |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 11, 2008 11:21 Заглавие: |
|
|
Понеже днес съм много "зает" нахвърлях това за 15 мин в солида ...
http://img156.imageshack.us/img156/7457/49904004ya9.swf
Такъв вариант мисля, че е ОК _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
|