Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

помощ за протел, .cdo и.pcb файлове

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
калина
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: стара загора

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 11:41    Заглавие: помощ за протел, .cdo и.pcb файлове Отговорете с цитат

Имам въпрос. Имам .CDO файлове на платки правени на cadstar. Да, смейте се, ама тогава само досовски варианти имаше. Сега се опитвам да ги преформатирам в .PCB, уж да мгат да се разглеждат и с други програми. Напрвих го с уиндоуският кадстар. Уж су получи а не ще да се отваря в протел. Изощо има ли начин да стане такова прехвърляне/ще опитам и с cam350/, или ще се налага всичко наново в протел. Може да пробвам и руги разширения
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 11:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко по спомени, но от cadstar-a за който говориш имаше някакъв номер през гербер файловете да се мине към protel-a от по-ранните версии. Малко беше играчка, но ставаше номера.
Лошото е, че (май) от един момент нататък към по-новите "протели" не минаваше номера, а може и да не съм прав.
За първото обаче съм сигурен защото ми се е налагало и съм го правил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 08, 2008 16:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Това което се опитваш да направиш е малко безмислено. Верните начини са следните:
1. Теглиш си визуализатор за CadStar. Viewer му викат. Зяпаш.
2. С версията на кадстар която имаш, генерираш гербер файл. Гледаш го с всяка програма която разпознава джи кодове. Зависи какъв принтер си задала в кадстара де. Може и HPGL да изкараш. Пак има бол програми за зяпане.
3. Не съм сигурен дали протела има визуализатор на гербер, но то реално не му и трябва.
4. Опитите да се прехвърли файл на схема или платка от една CAD програма към друга е нормално да се увенчават с пълен неуспех. Отвори произволен файл на две различни програми с текстов редактор и ще разбереш защо. Де да знае едната как се казват елементите в другата. И обратно.
5. Важното за всички програми е да могат да изкарат машинен файл за дупчене (дрил) и за плотера (гербер). Това зависи от драйверите.
6. Всяка CAM програма работи по следния начин. Имаш библиотеки. Имаш в тях елементи. В схемата/платката се записват местата на елементите и техните имена. Имаш свободни жици и опроводени пътечки. Те пак се пишат с параметрите си. Даваш да рутира. Прави там каквото прави и стига до платка в лично неин формат на файла. Обикновен текст. Казваш да генерира файл който е общ за всички платкаджийници. Създава се един междинен файл с Пи код. Ако беше чувала за UCSD Pascal (началото на ерата на програмирането) щеше да знаеш, че горе долу по това време се появява тази концепция. Пи кода се обработва от постпроцесор (нещо като драйвер на принтер, ебаси, ама не баш) който е за СЪОТВЕТНАТА ПРОГРАМА. От това се налага извода, че всяка програма си има собствен език за Пи кода, но крайният резултат ще е еднакъв за всички платкаджийници. Помиярите от протел си сменят Пи кода с почти всяка версия и карат платкаджиите да им купуват "продукта" за да могат да отговорят на нуждите на "клиента". Алтернативно, всеки може да си пише постпроцеосори, ама стига да си заслужава. Аз писах един за SolidCam, но то е, щото ми беше интересно. Реално, това струва много пари и няма кой да ги плати.

Горе-долу така стоят нещата.

Опаааа ... Забравих. Не става номера да си генерираш сама гербер и дрил файл за платкаджийницата, щото трябва да сте един екип. Т.е. да ти дадат параметрите на техните машини и ти да ги вкараш в твоята програма, която те нямат намерение да купуват.

А след това, що се крадело, ебаси? Ми щото софтуерът требе да е безплатен!!!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
.....
4. Опитите да се прехвърли файл на схема или платка от една CAD програма към друга е нормално да се увенчават с пълен неуспех. ......

Колеги , не знам от колко време правите платки Laughing , та затова повечето от вас не са опирали до този проблем .

Аз съм правил номера многократно , защото имам доста на брой , и доста сложни проекти на КадСтар , които е много трудно да се "разработят" наново на Протел/ДХП , а и на много от тези КадСтарски проекти имах "относителни" принципни схеми Laughing , защото платките имат 5-6 редакции , а не винаги е отразявано .

Прехвърлянето става като се минава по една трудна процедура , която "разработих" Smile преди 5-6 години . Минава се през Оркад, Ундоуския CadStar2.4.2 . Налагат се корекции , защото елементи , писти , прох. отвори трябва да се линкват наново с принципната схема . Имам описан процеса някъде , ще го потърся в компютъра на работа ако има интерес .

Така че неволята учи , не може да не може . Имам познат дизайнер в американска CarAudio фирма , и той тогава каза че не може Laughing .

Едит: това с герберите ... нищо не става от този метод , освен да гледаш пистите , но не може да ползваш/коригираш платката .
Цитат:

Не съм сигурен дали протела има визуализатор на гербер, но то реално не му и трябва.
Протела не помня , но ДХП - има Smile .

Цитат:
Помиярите от протел си сменят Пи кода с почти всяка версия и карат платкаджиите да им купуват "продукта" за да могат да отговорят на нуждите на "клиента". ....

Ползвал съм няколко Протела и ДХП - схеми и платки се разменят без ...., ама без никакъв проблем Laughing .
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си ме разбрал съвсем правилно. Времето което ще загубиш за тази процедура е много повече от времето за начертаване на нова принципна схема по старата ти платка. Пък и това със схеми по принцип и платки на които са правени ръчно корекции е малко неестествено за мен. Реално, няма проблем да се направи от гербер файл, файл за платка за всякакъв софтуер за дизайн на PCB, но там няма да има нито елементи, нито един дявол. За какво ще служи цялата тази фантасмагория не става ясно.

На Протел/ДеХиксПе всичко е трудно да се разработи. Кой е луд да работи на жълт фон? Wink

Платки правя от сигурно 10-12 години.

И за разменянето на схеми и платки в протел. Теглиш последната версия на Алтиум. Инсталираш. Правиш платка. Пращаш файла в някоя платкаджииница. Там те псуват. Така са ми казвали и няма причина да не им вярвам. Нещо не ставало. Се ми е тая какво.

Последната промяна е направена от Vaklin на Съб Авг 09, 2008 18:30; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 18:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
Не си ме разбрал съвсем правилно. Времето което ще загубиш за тази процедура е много повече от времето за начертаване на нова принципна схема по старата ти платка. Пък и това със схеми по принцип и платки на които са правени ръчно корекции е малко неестествено за мен. Реално, няма проблем да се направи от гербер файл, файл за платка за всякакъв софтуер за дизайн на PCB, но там няма да има нито елементи, нито един дявол. За какво ще служи цялата тази фантасмагория не става ясно.

Ако си работил по даден проект (платка) месеци наред , и платката е с размери по-големи от допустимите в платкаджийницата Laughing Laughing и се прави на два пъти , и са правени няколко редакции за да стигнеш до това което искаш и от тук нататък не можеш да си позволиш нови грешки ( грешки струващи 200+ лв. примерно) - ще разбереш за какво иде реч и ще рискуваш 2-3 дни за извършване на този процес Laughing .

Цитат:
На Протел/ДеХиксПе всичко е трудно да се разработи. Кой е луд да работи на жълт фон? Wink

Програмата е перфектна , фона не ми пречи , а и цвета се сменя Laughing .

Последната промяна е направена от milmar на Съб Авг 09, 2008 18:34; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Т'ва ше да е някой инджиктопляктор с такива размери. Ми отрази промените в схемата и рутирай ръчно разликите. 20 минути повече, ама цял живот удоволствие. Пък и 2 месеца съм отделял само за някоя кака. При това, рядко. Smile Или става, или не става. Каки бол. Платки, също.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 09, 2008 18:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Кое е тъпо, а кое остро, кое смислено, кое - не, кое лесно, кое трудно, кое си заслужава, а кое - не преценява този който е изпаднал в дадената ситуация. Другото са общи приказки.
Преди около година пусках подобна тема но изходния формат беше PCAD древна версия под DOS.
Самата ситуация следната:
-абсолютно нестандартен програматор както се казва без аналог
-4 PLCC корпуса с по 98 крака и една купчина други елементи
-многослойна платка
-НИКАКВА документация за електрическа схема
-необходимост от малки корекции при преработката, а самата преработка беше необходима заради не добре направени платки (като качество преди всичко).

Та от тази ситуация с няколко дневно ръчкане все пак се намери успешен изход който ми позволи да си направя нови платки на някакъв протел (не е важно какъв в случая) без да правя опити да свалям принципна схема което едва ли щеше да се увенчае с успех при горните обстоятелста.

Нека спрем до тук.
Ако отворилата темата желае да продължи (дано не в този дух) - да ми драсне един РМ.
Въпреки, че в една друга тема май спомена, че е зарязана идеята.

Edit:
По желание на отворилата темата и тъй като не е намерено решение, а представлява интерес - свалям катинара.
Ще помоля обаче, темата да продължи по същество - с конкретни предложения (ако има такива).

Edit 12.08.2008
Темата приключена по желание на автора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети