|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 11, 2008 16:45 Заглавие: Автомобилен разходомер - за бензинова кола |
|
|
Имам желанието да си направя разходомер, но за бензинова кола (тук намерих хубава тема, ама за дизелова), пълен инжекцион (ланчия дедра, там датчици всякакви има, че и повече от нужното). Ето какво ми се върти в главата като теория:
литра_за_сек = отворена_първа_дюза[s] * дебита_на_помпата[litres] * (rpm/60)
скорост[km/sec] = скорост_км_ч / 3600
моментен_разход[l/100km] = литра_за_сек * (100 / скорост[km/sek])
среден разход всички знаем как се смята (изхарчен бензин / изминати километри).
Моментния разход мисля да го засичам през 250 стотни, или най-много 500, за да го измерва достатъчно бързо (понякога колата се настъпва за по-малко от секунда), стига да е възможно де. Ако не е - време за опресняване ще е 1 секунда.
Сигналите ще се взимат от:
1) отворена_първа_дюза - от ЕКУ-то, защото то я отваря и затваря
2) дебита на помпата - константа, взима се от книжката на колата
3) rpm - от датчика на коляновият вал, отново ЕКУ, сигнала там се изпраща от датчика
4) скоростта - тук вече ми е малко сложно. Знам, че се смята на базата на оборотите и предавателното число на включената предавка, но това го смята ЕКУ-то, към скоростомера се подава сигнал - какъв??Импулси, или постоянно напрежение, някой ако знае, ще се радвам да сподели
5) оставащ бензин в резервоара - взима се от бензиномера. Би трябвало да е напрежение (пълен/празен резервоар = някаква разлика между 2 граници) от потенциометър в резервоара, ак огреша - поправете ме.
До тук излиза, че всички сигнали би трябвало да се вземат от компютъра на колата. Доколкото знам, там отиват всички кабели от датчиците по цялата кола.
Ако всичко по-горе е вярно, остава да програмирам някакъв PIC да смята и показва на дисплейче. Взех си програматор за пикове от МК (готов комплект за сглобяване). Засега съм се насочил към PIC16F84A (за съжаление, в областта на микроконтролерите нямам особени познания, избран е на общо основание, защото видях схема на направен такъв разходомер с него, следователно за тази цел става).
Ако някъде греша, или някой може да добави нещо към формулите, което ще ми помогне за реализирането на машинката, ще се радвам да сподели  _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 12, 2008 9:01 Заглавие: |
|
|
Благодря Отивам да чета там, изглежда доста интересен форум  _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 15:08 Заглавие: |
|
|
"..........скоростта - тук вече ми е малко сложно. Знам, че се смята на базата на оборотите и предавателното число на включената предавка, но това го смята ЕКУ-то, към скоростомера се подава сигнал - какъв??Импулси, или постоянно напрежение, някой ако знае, ще се радвам да сподели........"
Под "скоростта" вероятно имаш предвид изминатото разстояние за единица време.
На скоростната кутия на всички съвременни двигатели има датчик за скорост VSS, който отчита изминатото разстояние независимо от предавката (даже и по инерция), този датчик предава пропорционални на скороста импулси към EKУ-то. Щом колелата се въртят импулсите ги има.
Но колко са за единица (за кирометър) изминато разстояние не знам. Може би на един оборот на диференциала например един импулс.
Като се знае обиколката на гумата и брой импулси за пълния и оборот може да се изчисли изминатото разстояние за единица време.
Например гумата е с обиколка 1 метър, т.е. за пълен оборот колата ще измине 1 метър, ако за един оборот се генерира един импулс, то за 1000 импулса колата е изминала 1 Км.
Производителите винаги дават в сервизното описание с какъв вид гуми следва да е оборудвана колата, защото според това се отчитат най вярно изминатите километри, ясно е че гуми с различни обиколки ще изминат различен път за единица време, което натрупано не е без значение. |
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 15:39 Заглавие: |
|
|
да, точно за такава скорост става въпрос. Незнаех за този датчик, Благодаря
Значи - всички входни данни са ясни от къде ще се вземат, сега остава да успея да си програмирам микроконтролерчето  _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 16:55 Заглавие: |
|
|
Я хвърли 1 око тука конкретно е за опел астра моноинжекция
http://www.eelkevisser.nl/rado.html _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 16:57 Заглавие: |
|
|
точно от тази схема се "вдъхнових" за собствен разходомер и понеже ми е трудно да разчитам и модифицирам чужд код (а този на всичкото отгоре е и на асемблер, от който нищо не разбирам), реших да си напиша собствен като ползвам схемата от линка. _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 18:31 Заглавие: |
|
|
ами съжалявам че нищо по темата не казвам само раздувам но за каква кола ще е ?
А този конкретно работи гарантирано не че съм го изпробвал лично ,но съм опел заразен и има хора които го ползват и са доволни недостатъка му е че на място не показва разхода понеже липсва сигнал от датчика за движение (може би ги знаеш тези неща де)
Успех  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 16, 2008 19:28 Заглавие: |
|
|
на място не показва разхода
Май доста стоим на празен ход на кръстовищата. |
|
|
 |
Synthy Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 17, 2008 7:55 Заглавие: |
|
|
на ланчия дедра ще се слага играчката. А разхода на място не е нужно да се показва - той е безкрайно голям разход - щото движение няма, а горивото тече (х литра/0 = безкрайност). Там вече се смята литра на час. И това мисля да си добавя като опцийка, да ми показва Ако бях с опел - изобщо нямаше да се занимавам, просто щях да ползвам вече готовото, ама не съм. _________________ За да чуеш, трябва да мълчиш. (Оджиън) |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|